Reprezentanţii Israelului şi Statelor Unite s-ar putea întâlni luni, 1 aprilie, la Washington, pentru discuţii despre ofensiva terestră planificată a Israelului asupra oraşului palestinian Rafah, din Fâşia Gaza, potrivit unui raport din presă citat de agenția dpa.
Iniţial, o delegaţie israeliană trebuia să sosească în această săptămână la Washington pentru a asculta preocupările SUA şi pentru a fi prezentate alternative.
Cu toate acestea, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anulat călătoria după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care cere o încetare imediată a focului, fără opoziţie din partea SUA.
Israelienii au propus amânarea discuţiilor până luni, a informat CNN, citând oficiali americani.
Totuşi, situaţia este complicată de faptul că guvernul israelian are la dispoziţie până duminică să elaboreze o nouă lege cu privire la chestiunea serviciului militar obligatoriu pentru bărbaţii evrei ultraortodocşi, care sunt de multă vreme scutiţi de serviciul militar obligatoriu.
Din cauza războiului din Fâşia Gaza, guvernul Israelului este sub presiune pentru a pune capăt scutirii comunităţii ultra-ortodoxe de serviciul militar.
O lege ce autoriza scutirea acestora a expirat însă anul trecut. De atunci, este în vigoare un regulament temporar, dar numai până duminică.
Guvernul Israelului, care include şi partide strict religioase, lucrează la o nouă lege care să îi scutească pe credincioşii ultraortodocşi. Premierul Netanyahu a solicitat Curţii Supreme să prelungească termenul pentru elaborarea unui proiect de lege.
În urma unui ordin provizoriu al instanţei de săptămâna aceasta de a anula subvenţiile de stat pentru bărbaţii ultra-ortodocşi cu vârstă de recrutare începând cu 1 aprilie, duminică ar putea urma o decizie cu privire la faptul dacă această categorie va fi, de asemenea, supusă serviciului militar obligatoriu în viitor.
Aceasta va depinde dacă instanţa acceptă solicitarea premierului Netanyahu pentru o amânare de încă 30 de zile.
Prin urmare, este încă neclar dacă delegaţia israeliană va putea să călătorească în SUA în timp ce această problemă politică internă este încă în desfăşurare, a informat CNN.
Conform oficialilor americani, nu a fost stabilită o dată exactă pentru deplasarea la Washington.
Statele Unite au autorizat în ultimele zile transferul de bombe şi avioane de luptă în valoare de miliarde de dolari către Israel, chiar dacă public îşi exprimă îngrijorarea cu privire la o ofensivă militară israeliană anticipată la Rafah, a dezvăluit cotidianul Washington Post.
Noile pachete de arme includ peste 1800 de bombe MK84 şi 500 de bombe MK82, a indicat publicaţia americană, citând oficiali ai Pentagonului şi ai Departamentului de Stat.
Washingtonul acordă 3,8 miliarde de dolari pentru asistenţă militară anuală Israelului, aliatul său de mult timp.
Statele Unite ale Americii se grăbesc să furnizeze apărare antiaeriană şi muniţie Israelului, dar unii democraţi şi grupuri arabo-americane au criticat sprijinul ferm al Administraţiei Biden pentru Israel, despre care spun că îi oferă un sens de impunitate, notează Reuters.