RĂZBOI Israel-Hamas. Canada oprește exporturile de arme către Tel Aviv/„Este nevoie de o incursiune terestră la Rafah”
Canada va înceta să mai trimită arme Israelului, a anunţat o sursă guvernamentală canadiană, care a precizat că Ottawa a exportat doar arme „neletale” de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas.
„Suntem într-o situaţie în care realitatea de pe teren nu ne mai permite să exportăm arme”, a declarat această sursă pentru AFP.
Licenţele de vânzare de arme acordate de Canada încă de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas vizau doar exportul de echipamente neletale, a adăugat aceeaşi sursă, precizând că din ianuarie nu s-au făcut exporturi.
Afirmând dreptul Israelului de a se apăra, premierul Justin Trudeau a adoptat, în acelaşi timp, o poziţie din ce în ce mai critică cu privire la operaţiunea militară desfăşurată în Fâşia Gaza.
Luni seara, parlamentul canadian a adoptat o moţiune fără caracter obligatoriu prin care cere comunităţii internaţionale să acţioneze în favoarea unei soluţii cu două state pentru a rezolva conflictul.
Potrivit Radio Canada, Ottawa a exportat echipamente militare în Israel în valoare de peste 21 de milioane de dolari canadieni în 2022 şi de 26 de milioane în 2021. Acest lucru plasează Israelul printre primele 10 destinaţii pentru exporturile de arme canadiene.
Netanyahu insistă cu ofensiva la Rafah
Distrugerea Hamas la Rafah necesită o incursiune terestră a forţelor israeliene, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unui apel al Casei Albe de a regândi strategia cu privire la acest oraş din sudul Fâşiei Gaza, unde peste un milion de palestinieni şi-au găsit adăpost fugind de luptele din alte zone.
Netanyahu a declarat că i-a explicat „extrem de clar” preşedintelui american Joe Biden „că suntem hotărâţi să finalizăm eliminarea acestor batalioane ale Hamas din Rafah şi nu există alt mod de face acest lucru decât printr-o intervenţie terestră”.
În cursul unei convorbiri telefonice desfăşurate luni, Biden i-a spus lui Netanyahu că este „profund preocupat” în legătură cu o ofensivă terestră majoră a armatei israeliene la Rafah, despre care consideră că ar fi o eroare, şi a solicitat trimiterea în SUA a unei delegaţii israeliene pentru a discuta despre proiectul de ofensivă, iar şeful guvernului israelian a acceptat, a afirmat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.