Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 18.787 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 50.897 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.
Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 18.787 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 50.897 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.
În replică la cerințele SUA, Guvernul israelian a transmis că ofensiva militară va continua ”până la atingerea tuturor obiectivelor”.
Citește articolul AICI
Statele Unite au cerut, joi, Israelului tranziția spre reducerea intensității operațiunilor din Fâșia Gaza.
Citește articolul AICI
Armata israeliană a anunțat, joi, că aproximativ 70 de combatanți ai mișcării islamiste Hamas s-au predat în urma confruntărilor din zona Spitalului Kamal Adwan, în localitatea Beit Lahia din Fâșia Gaza.
Citește articolul AICI
Guvernul Israelului a cerut Egiptului să negocieze un nou armistițiu cu grupul islamist Hamas, afirmă surse diplomatice de la Cairo.
Citește articolul AICI
Israelul a anulat o călătorie planificată în Qatar a șefului serviciului de informații externe pentru a relua discuțiile privind un posibil al doilea acord de eliberare a ostaticilor, a confirmat, pentru CNN, o sursă familiarizată cu negocierile.
Se pare că decizia a fost luată deoarece Hamas nu a răspuns la ofertele făcute în ultimele zile pentru a relua discuțiile despre ostatici.
Qatar a transmis Hamas mai multe propuneri, inclusiv un potențial acord care ar include eliberarea nu doar a femeilor ostatice, ci și a bărbaților, a confirmat și un oficial american, conform Mediafax.
Ca urmare, cabinetul de război israelian, condus de premierul Benjamin Netanyahu, ar fi anulat călătoria șefului Mossad în Qatar.
Aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice în timpul atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Zeci de persoane au fost eliberate, dar multe altele sunt dispărute și se presupune că sunt deținute de organizațiile palestiniene din Gaza.
Biroul prim-ministrului israelian consideră că în Gaza au rămas 135 de ostatici.
Site-ul armatei israeliene a fost atacat de un grup pro-palestinian despre care se crede că acționează din Iordania, potrivit Sky News.
Hackerii care acționează sub numele Anonymous Jo au publicat miercuri un mesaj pe pagina principală a site-ului, avertizând asupra unor noi atacuri împotriva forțelor israeliene.
De asemenea, hackerii au făcut apel la „eliberarea Palestinei”. Ulterior, mesajul a fost șters, conform Mediafax.
Nu se cunosc prea multe despre Anonymous Jo, în afară de faptul că hackerii au lăsat să se înțeleagă că grupul este de origine iordaniană.
„De la frații voștri din Iordania către poporul nostru din Gaza și Palestina”, au scris ei la finalul mesajului.
Iordania, care se învecinează cu Cisiordania, are o populație palestiniană numeroasă, iar publicul este foarte sensibil la situația dificilă a palestinienilor.
Aproape trei din patru palestinieni cred că atacul din 7 octombrie al grupării Hamas asupra Israelului a fost corect. Războiul care a urmat a crescut sprijinul pentru gruparea islamistă atât în Gaza, cât și în Cisiordania, potrivit unui sondaj realizat de un institut palestinian, citat de Reuters.
Cercetarea a fost realizată de Centrul Palestinian de Studiu și Cercetare a Politicilor (PCPSR).
72% dintre respondenți au declarat că au considerat că decizia Hamas de a lansa atacul transfrontalier în sudul Israelului a fost „corectă”, în timp ce 22% au spus că este „incorectă”. Ceilalți s-au declarat indeciși sau nu au raspuns, scrie Mediafax.
PCPSR a mai constatat că, în comparație cu sondajele făcute înainte de război, sprijinul pentru Hamas a crescut în Gaza și s-a triplat în Cisiordania.
52% dintre palestinienii din Gaza și 85% dintre respondenții din Cisiordania și-au exprimat satisfacția față de rolul Hamas în război. Doar 11% dintre palestinieni și-au exprimat satisfacția față de măsurile luate de președintelele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Hamas, care a jurat distrugerea Israelului, a condus Gaza de la despărțirea de Autoritatea Palestiniană (AP) în 2007. AP exercită o guvernare limitată în Cisiordania.
Ploile abundente de iarnă au lovit Gaza, inundând corturi şi unele zone, în timp ce şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni a descris deteriorarea condiţiilor din fâşia de coastă drept un „iad”, scrie The Guardian.
Pe fondul penuriei tot mai mari de alimente, al valurilor de boli contagioase care se răspândesc şi al colapsului aproape total al sistemului de sănătate din Gaza, furtuna de iarnă a transformat zone mari în noroi şi a udat multe dintre persoanele care dorm în corturi de plastic improvizate, scrie News.ro.
Separat, Israelul a anunţat că a pierdut nouă soldaţi, inclusiv doi comandanţi de rang înalt şi alţi câţiva ofiţeri, într-o ambuscadă a Hamas în cartierul Shejaiya din oraşul Gaza, pe fondul continuării luptelor grele în Gaza.
Înrăutăţirea rapidă a situaţiei umanitare survine în contextul în care războiul aerian şi terestru al Israelului – după atacul Hamas din 7 octombrie – a alungat aproape 85% din populaţia din Gaza din casele lor.
Printre cei care au fost prinşi lîn acest dezastru se numără Ameen Edwan, care a campat alături de alte mii de persoane în incinta spitalului Martirilor al-Aqsa din centrul Gaza şi care a declarat că familia sa nu a putut dormi.
Ziua 68 de război între Israel și Hamas. Israelul şi-a intensificat, joi, raidurile aeriene în Fâşia Gaza, în ciuda semnelor de nerăbdare ale aliatului său american, care şi-a trimis consilierul pentru securitate naţională la Ierusalim, potrivit AFP.
Joi, Ministerul Sănătăţii al administraţiei Hamas a anunţat moartea în total a încă 19 palestinieni în atacuri israeliene în Gaza City (nord), Nuseirat (centru) şi Rafah (sud), după o zi de raiduri aeriene şi lupte de stradă intense.
Un raid israelian a ucis două persoane şi a rănit altele în Jenin, un bastion al facţiunilor armate din Cisiordania ocupată, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene, scrie News.ro.
Armata israeliană a anunţat marţi moartea a zece dintre soldaţii săi în sectorul Chajaya (nord), cel mai grav bilanţ într-o singură zi de la începutul ofensivei sale terestre în Gaza, care a costat viaţa a 115 dintre membrii săi.
„Orice aranjament în Gaza sau privind cauza palestiniană fără Hamas sau mişcările de rezistenţă este o iluzie”, a declarat Ismail Haniyeh, liderul Hamas, cu sediul în Qatar, într-un discurs televizat, afirmând că este pregătit pentru discuţii pe „o cale politică care să asigure dreptul palestinienilor la un stat independent cu Ierusalimul drept capitală”.
Potrivit unui sondaj, publicat miercuri de Centrul palestinian pentru cercetări politice şi sondaje (PCPSR), un institut independent din Ramallah, Ismail Haniyeh întruneşte 78% din intenţiile de vot, faţă de 58% înainte de război, în teritoriile palestiniene. Şi aproape două treimi dintre respondenţi (64%) cred că Hamas va păstra controlul asupra Gaza după lupte.
Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta împotriva Hamas „până la victorie”. „Nimic nu ne va opri. Vom merge până la capăt”, în pofida „marii suferinţe” provocate de pierderile militare şi a „presiunilor” pentru o încetare a focului, a declarat el.
Israelul a jurat să „distrugă” Hamas după atacul fără precedent comis la 7 octombrie de comandouri ale mişcării islamiste infiltrate din Gaza în sudul Israelului, care s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor. De asemenea, aproximativ 240 de persoane au fost răpite şi duse în Gaza de către Hamas şi alte grupări aliate.