Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI Israel-Hamas: Versiunea navală a scutului Iron Dome, desfășurată în premieră/Iranul acuză SUA pentru atacul de la Damasc

RĂZBOI Israel-Hamas: Versiunea navală a scutului Iron Dome, desfășurată în premieră/Iranul acuză SUA pentru atacul de la Damasc

RĂZBOI Israel-Hamas: Versiunea navală a scutului Iron Dome, desfășurată în premieră/Iranul acuză SUA pentru atacul de la Damasc

Armata israeliană a anunţat că a desfăşurat pentru prima dată noul său sistem de apărare „C-Dome”, versiunea navală a scutului antirachetă „Iron Dome”, pentru a contracara un aparat „suspect” care a pătruns în spaţiul său aerian.

Scutul, activat pentru orașul Eilat

Luni seara, 8 aprilie, IDF a raportat o alertă în zona Eilat, un oraş din sud, care a fost în februarie ţinta unui tir, interceptat, de rachete balistice lansate de rebelii houthi yemeniţi.

„După ce au sunat sirenele în regiunea Eilat privind infiltrarea unui aparat ostil, forţele navale au identificat o ţintă aeriană suspectă care traversa teritoriul israelian. Ţinta a fost interceptată cu succes de sistemul de apărare naval C-Dome”, a făcut cunoscut armata marţi dimineaţa într-un scurt comunicat.

IDF nu a precizat dacă aparatul suspect a fost o dronă, dar a confirmat „prima utilizare operaţională a C-Dome”.

Acest sistem de apărare antirachetă este versiunea navală a Iron Dome, folosit de peste un deceniu de Israel în special pentru a intercepta tirurile de rachete ale Hamas şi Jihadul Islamic din Fâşia Gaza.

C-Dome este un scut antirachetă de tip Iron Dome instalat pe corvete Saar-6.

Armata israeliană a investit în această nouă tehnologie în ultimii ani în special pentru a proteja importantele zăcăminte de gaze ale ţării din estul Mediteranei, în special câmpurile offshore Tamar şi Leviathan.

Iranul acuză SUA

Ministrul de Externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a acuzat Statele Unite că au aprobat lovitura dată de Israel la Damasc, în Siria, care a distrus consulatul Iranului.

Raidul israelian a distrus consulatul iranian pe 1 aprilie şi a ucis 16 persoane, printre care şapte membri ai corpului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, inclusiv doi generali.

Iranul a promis că va riposta la atacul care a exacerbat tensiunile regionale, pe fondul războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. Teheranul şi Damascul au imputat atacul Israelului, care nu a confirmat responsabilitatea sa.

„America este responsabilă pentru acest incident şi trebuie trasă la răspundere”, a declarat luni Hossein Amir-Abdollahian într-o conferinţă de presă la Damasc.

„Opoziţia Statelor Unite şi a două ţări europene faţă de o rezoluţie condamnând atacului împotriva ambasadei Iranului este un semn de undă verde dată de Statelor Unite regimului sionist” (Israel) pentru a efectua acest atac, a estimat el.

Întrebată despre afirmaţiile ministrului iranian, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a negat orice legătură a Washingtonului cu atacul: „Pot să infirm asta categoric şi să spun că armata americană nu a avut nicio implicare în atacul de la Damasc”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și