Război Israel-Hamas, ziua 108: Netanyahu nu negociază pentru eliberarea ostaticilor din Gaza/„Israelul trebuie tras la răspundere pentru ceea ce face”

Publicat: 22 01. 2024, 07:43
RĂZBOI Israel-Hamas. Atac lângă Damasc, opt soldați sirieni răniți

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că respinge „categoric” condiţiile puse de Hamas pentru eliberarea ostaticilor israelieni, după publicarea de către această mișcare a unui raport despre atacul din 7 octombrie.

„Resping categoric condiţiile pentru capitulare puse de monştrii Hamas, care cer încetarea războiului, retragerea forţelor noastre din Gaza şi eliberarea tuturor ucigaşilor şi violatorilor”, a afirmat premierul Netanyahu.

Mii de israelieni au protestat în weekend la Tel Aviv împotriva Guvernului Netanyahu, acuzând pe liderul țării că gestionează greșit securitatea națională. Oamenii au cerut și organizarea de noi alegeri legislative.

Și Irlanda condamnă Israelul

După ce numărul morților în Fâșia Gaza a trecut de 25.000, vicepremierul Irlandei a afirmat că Israelul „trebuie tras la răspundere pentru ceea ce face”.

„Israelul trebuie tras la răspundere pentru ceea ce face. Condamn bombardarea continuă a Gazei. Este şocant! Este îngrozitor! Nu este justificat sub nicio formă şi în niciun chip!”, a declarat Michael Martin pentru postul irlandez RTE.

Viceprim-ministrul şi ministrul de Externe au apărat poziţia guvernului irlandez în legătură cu acuzațiile de genocid lansate de Africa de Sud și care fac obiectul unei plângeri înaintate la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

„Se investighează deja de către Curtea Penală Internaţională (CPI) în ceea ce priveşte crimele de război, care pot include genocid, aşa că este deja în curs de investigare”, a spus Martin.

El a mai spus că Irlanda a transmis observaţii legale către CPI cu privire la ocuparea unor părţi din Cisiordania şi a alocat instanţei fonduri suplimentare în valoare de trei milioane de euro pentru a-i permite să investigheze acuzaţiile de crime de război.

Conform Convenţiei pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid, sunt considerate genocid actele comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios.

IDF a bombardat Khan Yunis

Armata israeliană a bombardat luni dimineață, 22 ianuarie, Khan Yunis, epicentrul confruntărilor din sudul Fâşiei Gazei.

În timpul nopţii de duminică spre luni, martorii au raportat atacuri israeliene mortale în Khan Yunis şi lupte aprige între soldaţii israelieni şi luptătorii Hamas.

În nordul Israelului, în apropiere de graniţa cu Libanul, peste noapte au sunat sirene antirachetă. Mai multe localităţi din sudul Libanului au fost ţinta atacurilor israeliene duminică, atacuri care au ucis un luptător Hezbollah libanez.

În a patra lună a acestui conflict, Israelul a ucis „aproximativ 20% până la 30%” din luptătorii Hamas şi este încă departe de obiectivul său de a distruge mişcarea islamistă, estimează serviciile de informaţii americane, potrivit Wall Street Journal.

SUA, Qatar şi Egipt, ţări care au jucat rolul de mediator în timpul armistiţiului din noiembrie, încearcă să convingă Israelul şi Hamas să aprobe un plan care să permită, printre altele, eliberarea tuturor ostaticilor în schimbul unei retrageri israeliene din Fâşia Gaza.

În timpul nopţii, rudele ostaticilor şi simpatizanţi s-au adunat în apropierea reşedinţei oficiale a premierului Benjamin Netanyahu din Ierusalim pentru a cere un acord în vederea eliberării acestora.

Ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, se întâlneşte luni cu familiile ostaticilor şi apoi cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu omologul său israelian, Yoav Gallant.