RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 110: Rusia condamnă atacurile SUA și Marii Britanii în Yemen. „O agresiune nejustificată. Amenință pacea mondială”

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 110: Rusia condamnă atacurile SUA și Marii Britanii în Yemen. O agresiune nejustificată. Amenință pacea mondială
LIVE UPDATE | Război ziua 110. - Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 24/01/2024, 08:27
Actualizat: 24/01/2024, 11:08
11:03

Doi morți și doi răniți în urma bombardamentelor americane împotriva rebelilor susținuți de Iran în Irak

Forțele americane au bombardat miercuri dimineața în Irak situri folosite de militanți susținuți de Iran, după o serie de atacuri care au vizat personalul american, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, , relatează AFP citând oficiali irakieni.

Atacurile au avut loc la doar câteva zile după ce trupele americane din vestul Irakului au fost ținta unor rachete balistice și rachete într-un atac pe care Pentagonul l-a atribuit militanților susținuți de Teheran.

Potrivit unor surse irakiene citate de AFP, loviturile americane au vizat Brigăzile Hezbollah, un grup afiliat la Hashed al-Shaabi (Forța de mobilizare populară), o alianță de foste grupări paramilitare susținute de Iran, integrate acum în forțele armate regulate ale Irakului.

Acestea au lovit situri din zona Jurf al-Sakhr, la sud de Bagdad, precum și în zona al-Qaim, la granița cu Siria, unde două persoane au fost ucise și două rănite, au declarat un oficial din cadrul Ministerului de Interne și un fost membru al Hashed al-Shaabi, potrivit The Guardian.

Loviturile efectuate de SUA asupra pozițiilor militare irakiene vor duce la o „escaladare iresponsabilă” și vor încălca suveranitatea țării, a declarat miercuri biroul premierului într-un comunicat, relatează Reuters.

08:56

"Tăiați linia de salvare a Israelului", îndemnul pentru țările din Orientul Mijlociu al liderul suprem al Iranului

Liderul suprem al Iranului a îndemnat alte națiuni din Orientul Mijlociu să facă presiuni asupra Israelului prin întreruperea legăturilor economice și politice cu această țară.

Ayatollahul Ali Khamenei a îndemnat guvernele musulmane să „taie linia de salvare” a Israelului, a relatat agenția de știri de stat IRNA.

În cadrul unei întâlniri publice, el a îndemnat țările să înceteze să mai facă declarații de susținere a începerii focului în Gaza.

„Uneori, pozițiile și declarațiile oficialilor din țările islamice sunt greșite, deoarece vorbesc despre o problemă precum încetarea focului în Gaza, care este dincolo de controlul lor”, a spus el.

De asemenea, el a făcut apel la țările din Orientul Mijlociu să se abțină de la susținerea Israelului.

În ultimele luni, rebelii Houthi din Yemen, care sunt aliați cu Iranul, au atacat nave pe căile navigabile din regiune despre care spun că au legături cu Israelul sau se îndreaptă spre porturi israeliene.

Alte grupări militante susținute de Iran, precum Hezbollah în Liban și Jihadul Islamic palestinian din Gaza, au fost implicate în atacuri împotriva Israelului de la izbucnirea conflictului la 7 octombrie, potrivit SkyNews.

08:50

Rusia condamnă atacurile SUA și Marii Britanii în Yemen. "O agresiune nejustificată. Amenință pacea mondială"

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat ferm marţi, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, atacurile SUA şi Marii Britanii, cu sprijinul altor aliaţi, asupra poziţiilor rebelilor houthi în Yemen.

Este o „agresiune nejustificată” şi o ameninţare directă la adresa păcii internaţionale, a spus Lavrov la New York.

Şeful diplomaţiei ruse a cerut, de asemenea, eliberarea tuturor ostaticilor luaţi de Hamas şi încetarea focului în Fâşia Gaza.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat refuzul guvernului israelian de a accepta soluția a două state drept „inacceptabil”, afirmând că o soluție durabilă la conflictul israeliano-palestinian poate veni doar prin această cale. Guterres a avertizat că negarea dreptului poporului palestinian la un stat ar prelungi nesfârșit un conflict care reprezintă o amenințare majoră la adresa păcii și securității globale.

08:33

Peste 100 de teroriști Hamas, uciși în zona Khan Younis, anunță IDF

Contraamiralul israelian, Daniel Hagari, a declarat că trupele israeliene au ucis marți peste 100 de agenți Hamas în zona de vest a Khan Younis, în timpul unor lupte intense.

„Trupele de pe teren își continuă misiunea cu determinare”, spune Hagari, la o zi după ce o explozie a ucis 21 de soldați, cel mai mortal incident pentru IDF în cadrul operațiunii sale terestre din Gaza.

„Forțele noastre continuă o ofensivă amplă asupra vestului Khan Younis, unul dintre principalele bastioane Hamas. Aceasta este o zonă complexă, dens populată, iar mulți teroriști Hamas se ascund în zonă, inclusiv în locuri sensibile, încercând să surprindă forțele noastre”, spune el.

„Forțele luptă cu curaj, cu o varietate de metode… și cu un sprijin aerian și de informații apropiat”, mai spune Hagari.

El spune că trupele distrug infrastructura Hamas, inclusiv tunelurile, și că au ucis peste 100 de bărbați înarmați în zonă.

Întrebat despre incidentul de ieri, în care o celulă Hamas a reușit să lanseze RPG-uri asupra trupelor care operau la doar 600 de metri de graniță, Hagari spune: „Există încă celule teroriste izolate în apropierea graniței”.

„Există forțe ale FDI care continuă să atace aceste celule pentru a crea condițiile pentru întoarcerea rezidenților”, spune el, potrivit The Israel Times.

Hagari avertizează că micile celule Hamas „vor continua să ne însoțească și va fi necesar să ne întoarcem în mod constant și să aprofundăm realizarea”.

08:27

Bombardamente americane în Yemen. Două sisteme de rachete anti-navă ale Houthi, distruse

Armata americană a efectuat încă două lovituri în Yemen, despre care afirmă că au distrus două rachete anti-navă Houthi care erau îndreptate spre Marea Roșie. SUA afirmă că Houthis se pregăteau să lanseze rachetele.

Comandamentul central al SUA (Centcom) a postat pe X că „forțele americane au identificat rachetele în zonele controlate de Houthi în Yemen și au stabilit că acestea reprezentau o amenințare iminentă pentru navele comerciale și navele marinei americane din regiune”.

Centcom descrie loviturile ca fiind de „autoapărare”. Acestea sunt cele mai recente lovituri împotriva grupării Houthi, susținuți de Iran, din cauza faptului că aceștia vizează transportul maritim la Marea Roșie. A existat, de asemenea, o rundă mai mare de lovituri la sfârșitul zilei de luni.

Rebelii Houthi, care controlează cele mai populate părți ale Yemenului, au declarat că atacurile lor asupra navelor sunt în semn de solidaritate cu palestinienii în timp ce Israelul lovește Gaza. Atacurile au perturbat transportul maritim global și au sporit îngrijorarea că efectele războiului dintre Israel și Hamas ar putea destabiliza Orientul Mijlociu, potrivit The Guardian.

08:10

Atac cu drone la o bază americană din Irak. Sunt mai mulți răniți și pagube ale infrastructurii

Mai multe drone au vizat marți o bază aeriană din Irak care găzduiește trupe americane, provocând răniți și pagube, a declarat un oficial militar american.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în octombrie, au avut loc peste 140 de atacuri împotriva forțelor americane și ale coaliției din Irak și Siria, desfășurate acolo pentru a lupta împotriva jihadiștilor din gruparea Stat Islamic.

„Mai multe drone de atac au fost lansate” asupra bazei Ain al-Assad din provincia occidentală Anbar, a declarat pentru AFP un responsabil militar american, sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității subiectului.

„Ultimele rapoarte includ răniți și pagube la infrastructură”, a declarat oficialul, adăugând că nu are deocamdată alte detalii.

Între timp, un oficial irakian din domeniul securității a declarat că o dronă a fost doborâtă în timp ce încerca să țintească baza.

Într-o declarație, Rezistența Islamică din Irak, o alianță slabă de grupuri armate legate de Iran, a revendicat responsabilitatea pentru două atacuri de marți cu ajutorul dronelor împotriva bazei, afirmând că au acționat în sprijinul palestinienilor din Fâșia Gaza.

Rezistența Islamică din Irak, care se opune sprijinului acordat de SUA Israelului în conflictul din Gaza, a revendicat majoritatea atacurilor recente împotriva forțelor conduse de SUA în Irak.

Aceeași bază a fost ținta a cel puțin 10 rachete sâmbătă.

Consilierul adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, Jon Finer, a descris duminică acest atac ca fiind „foarte grav”, afirmând că au fost folosite „rachete balistice care au reprezentat o amenințare reală”.

Washingtonul a lansat în mai multe rânduri lovituri asupra unor grupuri susținute de Iran ca represalii la aceste atacuri.

Premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani cere acum ca coaliția internațională să părăsească țara, afirmând că desfășurarea trebuie să ia sfârșit pentru a asigura securitatea țării.

În Irak sunt aproximativ 2.500 de soldați americani și aproximativ 900 în Siria.

Tensiunile au crescut vertiginos în Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului din Gaza, declanșat de atacul șocant al Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de persoane și a dus la luarea de ostatici în Gaza a 253 de persoane. În regiune s-a înregistrat o creștere a violențelor în care au fost implicați aliații susținuți de Iran ai grupării teroriste palestiniene Hamas.

Israelul și Hamas sunt de acord, de principiu, că un schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni ar putea avea loc în timpul unei perioade de încetare a focului de o lună, dar planul-cadru este blocat de divergențele dintre cele două părți cu privire la modul de a pune capăt permanent războiului din Gaza.

Eforturile intense de mediere conduse de Qatar, Washington și Egipt în ultimele săptămâni s-au concentrat pe o abordare etapizată pentru eliberarea diferitelor categorii de ostatici israelieni – începând cu civili și terminând cu soldați – în schimbul unei întreruperi a ostilităților, a eliberării prizonierilor palestinieni și a unui ajutor mai mare pentru Gaza.

Israelul ar fi făcut, de asemenea, o ofertă în această săptămână pentru o încetare a focului de două luni, în timpul căreia Hamas ar urma să elibereze ostaticii în schimbul prizonierilor palestinieni din domeniul securității, în etape. Conform acestei propuneri, Yahya Sinwar și alți lideri de top ai Hamas din Gaza ar putea fi lăsați să se mute în alte țări.

Un oficial egiptean a declarat că Hamas a respins propunerea.

Cea mai recentă rundă de diplomație internațională a început la 28 decembrie și a redus dezacordurile privind durata unei încetări inițiale a focului la aproximativ 30 de zile, după ce Hamas propusese inițial o pauză de mai multe luni, a declarat una dintre surse, un oficial informat cu privire la negocieri.

Cu toate acestea, Hamas a refuzat de atunci să avanseze cu planurile până când nu se va ajunge la un acord asupra viitoarelor condiții ale unei încetări permanente a focului, potrivit celor șase surse. Majoritatea surselor consultate pentru acest articol au solicitat anonimatul pentru a putea vorbi liber despre chestiuni sensibile.

În timp ce Israelul a încercat să negocieze etapă cu etapă, Hamas caută „un pachet de măsuri” care să convină asupra unei încetări permanente a focului înainte ca ostaticii să fie eliberați în faza inițială, a declarat un oficial palestinian apropiat de eforturile de mediere, pentru The Times of Israel. Israelul și Hamas vorbesc prin intermediul mediatorilor, nu vorbesc direct.

Câți ostatici mai sunt în Gaza?

Se crede că 132 de ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie au rămas în Gaza. Forțele de apărare israeliene au confirmat moartea a 28 dintre cei încă deținuți de Hamas, citând noi informații și constatări obținute de trupele care operează în Gaza.

De asemenea, au fost recuperate cadavrele a opt ostatici, iar trei ostatici au fost uciși din greșeală de către armată. Încă o persoană a fost dată dispărută din 7 octombrie, iar soarta ei este încă necunoscută.

Hamas deține, de asemenea, trupurile soldaților căzuți din FDI Oron Shaul și Hadar Goldin încă din 2014, precum și ale celor doi civili israelieni, Avera Mengistu și Hisham al-Sayed, despre care se crede că sunt în viață după ce au intrat în Fâșie din proprie inițiativă în 2014 și, respectiv, 2015.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...