Israelul și Hamas sunt de acord, de principiu, că un schimb de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni ar putea avea loc în timpul unei perioade de încetare a focului de o lună, dar planul-cadru este blocat de divergențele dintre cele două părți cu privire la modul de a pune capăt permanent războiului din Gaza.
Eforturile intense de mediere conduse de Qatar, Washington și Egipt în ultimele săptămâni s-au concentrat pe o abordare etapizată pentru eliberarea diferitelor categorii de ostatici israelieni – începând cu civili și terminând cu soldați – în schimbul unei întreruperi a ostilităților, a eliberării prizonierilor palestinieni și a unui ajutor mai mare pentru Gaza.
Israelul ar fi făcut, de asemenea, o ofertă în această săptămână pentru o încetare a focului de două luni, în timpul căreia Hamas ar urma să elibereze ostaticii în schimbul prizonierilor palestinieni din domeniul securității, în etape. Conform acestei propuneri, Yahya Sinwar și alți lideri de top ai Hamas din Gaza ar putea fi lăsați să se mute în alte țări.
Un oficial egiptean a declarat că Hamas a respins propunerea.
Cea mai recentă rundă de diplomație internațională a început la 28 decembrie și a redus dezacordurile privind durata unei încetări inițiale a focului la aproximativ 30 de zile, după ce Hamas propusese inițial o pauză de mai multe luni, a declarat una dintre surse, un oficial informat cu privire la negocieri.
Cu toate acestea, Hamas a refuzat de atunci să avanseze cu planurile până când nu se va ajunge la un acord asupra viitoarelor condiții ale unei încetări permanente a focului, potrivit celor șase surse. Majoritatea surselor consultate pentru acest articol au solicitat anonimatul pentru a putea vorbi liber despre chestiuni sensibile.
În timp ce Israelul a încercat să negocieze etapă cu etapă, Hamas caută „un pachet de măsuri” care să convină asupra unei încetări permanente a focului înainte ca ostaticii să fie eliberați în faza inițială, a declarat un oficial palestinian apropiat de eforturile de mediere, pentru The Times of Israel. Israelul și Hamas vorbesc prin intermediul mediatorilor, nu vorbesc direct.
Se crede că 132 de ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie au rămas în Gaza. Forțele de apărare israeliene au confirmat moartea a 28 dintre cei încă deținuți de Hamas, citând noi informații și constatări obținute de trupele care operează în Gaza.
De asemenea, au fost recuperate cadavrele a opt ostatici, iar trei ostatici au fost uciși din greșeală de către armată. Încă o persoană a fost dată dispărută din 7 octombrie, iar soarta ei este încă necunoscută.
Hamas deține, de asemenea, trupurile soldaților căzuți din FDI Oron Shaul și Hadar Goldin încă din 2014, precum și ale celor doi civili israelieni, Avera Mengistu și Hisham al-Sayed, despre care se crede că sunt în viață după ce au intrat în Fâșie din proprie inițiativă în 2014 și, respectiv, 2015.