Război Israel-Hamas, ziua 115: Mii de israelieni au cerut alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza și colonizarea regiunii. „A sosit timpul!”
Câteva mii de israelieni favorabili restabilirii coloniilor în Fâşia Gaza, inclusiv miniştri, s-au adunat duminică sear, 28 ianuarie, a la Ierusalim. Ei l-au îndemnat pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să forțeze alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza și să colonizeze regiunea.
La miting au participat membri ai partidului Likud (din care face parte premierul) şi alţi miniştri de extremă dreapta.
„Să încurajăm emigrarea voluntară”
„A sosit timpul să ne întoarcem în Gush Katif şi să încurajăm emigrarea voluntară. Retragerea aduce războiul şi, dacă nu mai vrem un 7 octombrie, trebuie să ne întoarcem acasă, să controlăm teritoriul şi să încurajăm plecarea voluntară a palestinienilor din Gaza”, a declarat ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben-Gvir.
Alţi 11 miniştri au fost prezenţi la întâlnirea desfăşurată într-un centru de conferinţe din Ierusalim.
Vorbitorii au cerut expulzarea palestinienilor din Fâşia Gaza, considerând că o colonizare forțată a regiunii este singura modalitate de a asigura securitatea Israelului.
S-a cântat „Acordurile de la Oslo au murit, poporul Israel trăieşte”, cu referire la acordurile care au stabilit recunoașterea statului Palestina, ratificat în 1993, la Casa Albă, în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton, de Yasser Arafat şi ex-premierul israelian Yitzhak Rabin.
Israelul a ocupat Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est în războiul din 1967. Aproximativ 400.000 de israelieni trăiesc astăzi în Cisiordania în aşezări considerate ilegale de majoritatea comunităţii internaţionale. Ei sunt înconjurați de 3 milioane de palestinieni.
În Fâșia Gaza locuiau, înainte de conflict, 2,4 milioane de palestinieni. Cei mai mulți au fost alungați din casele lor la începutul războiului, în octombrie.
Netanyahu nu recunoaște că ținta este colonizarea Fâșiei Gaza
Prim-ministrul israelian nu a admis până acum că are în plan să colonizeze Fâşia Gaza, declarând că proiectul „nu este un obiectiv realist”. În același timp, el nici nu a organizat vreo reuniune a Guvernului dedicată perioadei de după război.
Actualul Executiv de la Tel Aviv este cel mai religios şi ultranaţionalist din istoria Israelului. El a făcut din extinderea aşezărilor din Cisiordania ocupată o prioritate.
Anul 2023 a debutat cu apelul lansat de Ben Gvir, care este şi liderul partidului de extremă dreaptă Forţa Evreiască, de revenire a coloniştilor israelieni în Fâşia Gaza după terminarea războiului. Același apel a fost lansat și de ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich.
Între timp, luptele s-au intensificat între armata israeliană şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.
Negocieri pentru pace la Paris
Reuniunea desfăşurată la Paris între diplomați americani, egipteni, qatarezi şi israelieni asupra unei încetări a focului în Fâşia Gaza a fost „constructivă”, a indicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.
Totuși, Tel Avivul insistă că încă mai sunt „diferende” între părţi.
Şefii Mossad-ului (Serviciul israelian de Informaţii Externe) şi Shin Bet (Serviciul israelian de Informaţii Interne) s-au numărat printre participanţii la discuţiile de la Paris. Aceşti protagonişti „vor continua să discute săptămâna aceasta la alte reuniuni”, mai menţionează Guvernul israelian, fără a preciza ziua sau locul următoarelor discuţii.
De asemenea, au luat parte la discuţiile din capitala franceză directorul CIA, William Burns, premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani şi un responsabil egiptean de rang înalt, neprecizat.
Scopul întâlnirii a fost de a progresa către un acord care să prevadă o pauză în lupte şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea palestiniană Hamas, potrivit unor surse apropiate participanţilor.