Hamas vrea să negocieze „o încetare completă a focului” cu Israelul în Fâşia Gaza înainte de orice acord. În același timp, însă, spre Israel au fost lansat luni, 29 ianuarie, mai multe rachete trase de organizația islamistă palestiniană.
Un înalt oficial al Hamas a vorbit pentru AFP despre negocierile pentru pace purtate cu Israelul.
„Vorbim mai ales despre o încetare a focului completă şi totală şi nu despre un armistiţiu temporar”, a spus Taher al-Nounou, înalt oficial Hamas.
El a comentat întâlnirea de la Paris, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, între oficiali americani, israelieni, qatarezi şi egipteni, menită să identifice o soluţie care să pună capăt luptelor de pe teritoriul palestinian.
Odată ce luptele se opresc, „vor putea fi discutate restul detaliilor”, inclusiv eliberarea a aproximativ 100 de ostatici israelieni încă ținuți prizonieri în Fâşia Gaza.
Pe de altă parte, luni, Hamas a lansat o serie de rachete asupra Tel Avivului şi a oraşelor din apropiere, arătând comunității internaționale o surprinzătoare putere de foc cu rachete cu rază lungă de acţiune.
Agenția Reuters notează că nu au fost raportate victime.
Hamas, care conduce Fâşia Gaza, a revendicat responsabilitatea pentru atacuri.
Armata israeliană a transmis că au fost lansate 15 rachete, dintre care şase au fost interceptate. De obicei, IDF încearcă să doboare doar acele rachete care amenință zonele populate.
Sirenele au răsunat în marile oraşe din centrul Israelului în jurul prânzului, făcându-i pe locuitori să alerge spre adăposturile subterane.
Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit despre o „speranţă reală” privind o posibilă eliberare în curând a ostaticilor încă deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.
„Nu pot spune nimic mai mult, dar pot afirma că s-a realizat o muncă foarte importantă şi productivă şi că există o speranţă reală pentru viitor”, a spus Blinken, întrebat în cadrul unei conferinţe de presă despre negocierile de la Paris.
„Hamas va trebui să ia propriile decizii. Pot doar să vă spun că există o aliniere bună şi puternică între ţările implicate şi că aceasta este o propunere bună şi puternică” – Antony Blinken