Prima pagină » Actualitate » Război Israel-Hamas, ziua 120: Israelul, atacat cu rachete trase din Yemen/UNICEF, bilanț sfâșietor al conflictului din Fâșia Gaza

Război Israel-Hamas, ziua 120: Israelul, atacat cu rachete trase din Yemen/UNICEF, bilanț sfâșietor al conflictului din Fâșia Gaza

Război Israel-Hamas, ziua 120: Israelul, atacat cu rachete trase din Yemen/UNICEF, bilanț sfâșietor al conflictului din Fâșia Gaza
Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org

Rebelii houthi din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru noi atacuri cu rachete împotriva Israelului, după ce IDF a anunțat interceptarea unei rachete deasupra Mării Roşii.

Într-un comunicat, rebelii houthi susţin că „au desfăşurat o operaţiune militară împotriva unor ţinte specifice ale inamicului israelian, cu rachete balistice”.

IDF și-a activat scutul antirachetă

Armata israeliană a indicat că sistemul său de apărare aeriană a interceptat „o rachetă sol-sol care se apropia de teritoriul israelian din zona Mării Roşii”.

Rebelii houthi au adăugat că „nu vor ezita să desfăşoare alte operaţiuni militare împotriva inamicului sionist pe uscat şi pe mare până la încetarea agresiunii împotriva Fâşiei Gaza şi ridicarea blocadei” impuse acestui teritoriu de către Israel.

Susţinând că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, rebelii houthi au lansat mai multe atacuri cu drone şi rachete împotriva Israelului de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, pe 7 octombrie.

În ultimele săptămâni, ei şi-au intensificat atacurile împotriva navelor din Marea Roşie şi Golful Aden, trasee esenţiale pentru comerţul mondial.

UNICEF: 17.000 orfani în Fâșia Gaza

Circa 17.000 de copii şi tineri palestinieni locuiesc în Fâşia Gaza fără părinţi sau fraţi, a anunţat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Israelul bombardează fără încetare Fâşia Gaza în încercarea de a distruge gruparea islamistă Hamas, care controlează teritoriul palestinian şi care a lansat atacurile asupra Israelului din 7 octombrie, în care au fost ucise peste 1.200 de persoane.

Riposta Israelului s-a soldat până în prezent cu peste 27.000 de morţi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii din Palestina.

Părinţii copiilor din Gaza fie au fost ucişi, fie au fost răniţi sau au fost nevoiţi să plece în altă parte, le-a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF pentru regiune, Jonathan Crickx, reporterilor de la Geneva printr-o legătură video făcută de la Ierusalim.

Sănătatea mintală a copiilor palestinieni este grav afectată, ei prezintă simptome precum niveluri extrem de ridicate de anxietate persistentă, pierderea poftei de mâncare, insomnii, au izbucniri emoţionale sau se panichează de fiecare dată când aud un bombardament”, a mai spus el.

„Aceşti copii nu au nimic de-a face cu acest conflict. Cu toate acestea, ei suferă aşa cum niciun copil nu ar trebui să sufere vreodată. Niciun singur copil, indiferent de religie, naţionalitate, limbă sau rasă, niciun copil nu ar trebui să fie vreodată expus la nivelul de violenţă văzut pe 7 octombrie sau la nivelul de violenţă la care am fost martori de atunci”, a mai spus reprezentantul UNICEF.

Unii copii nu ştiu cui aparţin. Sunt încă prea mici sau sunt într-o asemenea stare de şoc încât nu-şi pot spune numele, a adăugat el.

Doi copii înrudiţi, de şase şi patru ani, şi-au pierdut practic întreaga familie la începutul lunii decembrie, a spus Crickx, adăugând că băiețelul de patru ani este în stare de şoc total.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și