Prima pagină » Actualitate » Război Israel-Hamas, ziua 121: Palestinienii pun frână negocierilor pentru pace/IDF a bombardat peste 3400 de ținte în Liban

Război Israel-Hamas, ziua 121: Palestinienii pun frână negocierilor pentru pace/IDF a bombardat peste 3400 de ținte în Liban

Război Israel-Hamas, ziua 121: Palestinienii pun frână negocierilor pentru pace/IDF a bombardat peste 3400 de ținte în Liban
Război Israel-Hamas / Sursa FOTO: wikimedia.org

Un înalt responsabil al Hamas în Liban a afirmat că mişcarea palestiniană este deschisă oricărei discuţii care ar pune capăt „agresiunii israeliene în Fâşia Gaza”.

În același timp, însă, el a apreciat că este prematur să se discute despre un acord privind un armistiţiu.

Ce-i nemulțumește pe palestinieni

Un proiect de acord de armistiţiu între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, elaborat de mediatorii din Qatar, Statele Unite şi Egipt, prevede eliberarea de ostatici deţinuţi în Fâşia Gaza în schimbul unor prizonieri palestinieni încarceraţi de Israel.

„Hamas şi-a reiterat disponibilitatea de a discuta orice iniţiativă care ar pune capăt agresiunii barbare împotriva poporului nostru în Fâșia Gaza”, a declarat Osama Hamdane într-o conferinţă de presă la Beirut.

El a confirmat că mişcarea sa a primit propunerea de armistiţiu, dar sunt detalii care, în opinia sa, lipsesc. „Această propunere este un acord-cadru care trebuie studiat. Nu putem vorbi încă de acord”, a subliniat el.

După examinare, „ne vom anunţa poziţia care se va baza pe dorinţa noastră de a pune capăt cât mai repede posibil agresiunii împotriva poporului nostru”, a adăugat Hamdane.

Potrivit unei surse din Hamas, o primă fază a proiectului prevede un armistiţiu de şase săptămâni în timpul căruia Israelul va trebui să elibereze 200 până la 300 de prizonieri palestinieni în schimbul a 35 până la 40 de ostatici din Gaza.

Războiul a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac Hamas pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a peste 1160 de persoane. Ca răspuns, Israelul a lansat o ofensivă militară care a făcut 27.238 de morţi, în mare majoritate civili, potrivit unui bilanţ prezentat de Ministerul Sănătăţii din Palestina.

IDF, bilanț de la începutul conflictului

Armata israeliană a susţinut că, de la începutul războiului, a atacat peste 50 de ţinte legate de Hezbollah în Siria.

„Am atacat infrastructura Hezbollah şi în Siria”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-un briefing de presă. „Am atacat la sol şi din aer peste 50 de ţinte”, a adăugat el, în contextul în care armata israeliană rareori recunoaşte că desfăşoară operaţiuni în Siria.

De asemenea, IDF a lovit 3400 de ţinte Hezbollah în Liban, inclusiv 120 de avanposturi de supraveghere a frontierelor, 40 de depozite de armament şi peste 40 de centre de comandă, a spus Hagari.

El a estimat numărul morţilor la peste 200.

Totodată, Hagari a declarat că Israelul a desfăşurat trei divizii militare de-a lungul părţii sale de graniţă cu Liban în aşteptarea implicării Hezbollah în acest conflict.

Cu zeci de mii de locuitori din nord evacuaţi, Israelul a ameninţat că va escalada luptele din Liban dacă Hezbollah nu se retrage de la graniţă şi a căutat ajutor occidental pentru a găsi o soluţie diplomatică la Beirut.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și