09:41
Atacuri în valuri ale rebelilor Houthi cu drone și rachete asupra a trei nave în Golful Aden și în Oceanul Indian
Purtătorul de cuvânt militar al grupului, Yahya Sarea, a declarat că gruparea Houthi susținută și înarmată de Iran a atacat navele MSC DEGO și MSC GINA în Golful Aden folosind rachete balistice și drone.
Sarea a precizat că grupul terorist a vizat, de asemenea și nva MSC VITTORIA în Oceanul Indian și apoi din nou în Golful Aden.
Navele MSC DEGO și MSC GINA au raportat explozii marți, echipajele și navele fiecăreia dintre ele fiind înregistrate ca fiind în siguranță.
Un atac asupra MSC VITTORIA nu a fost raportat de nicio autoritate maritimă până acum. Evenimentele sunt în curs de clarificare, potrivit SkyNews.
09:39
Iranul amenință că construi o bombă nucleară dacă existența sa este „amenințată”
Iranul va trebui să își „schimbe” doctrina nucleară dacă existența sa este amenințată de Israel, afirmă un consilier al liderului suprem iranian, Kamal Kharrazi, ceea ce ridică noi îngrijorări cu privire la un program nuclear iranian despre care Israelul și alții spun că se concentrează de zeci de ani pe producerea unei arme atomice oricum.
„Nu avem nicio decizie de a construi o bombă nucleară, dar în cazul în care existența Iranului va fi amenințată, nu vom avea altă opțiune decât să ne schimbăm doctrina militară”, spune Kharrazi, după cum a relatat Student News Network din Iran, adăugând că Teheranul a semnalat deja că are potențialul de a construi astfel de arme.
„În cazul unui atac asupra instalațiilor noastre nucleare de către regimul sionist, disuasiunea noastră se va schimba”, adaugă Kharrazi.
În aprilie, Iranul și Israelul au atins cel mai înalt nivel de tensiuni, Teheranul lansând direct aproximativ 300 de rachete și drone împotriva Israelului, ca represalii la un presupus atac mortal israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc.
Iranul amenință de mai mulți ani cu distrugerea Tel Avivului și a altor orașe israeliene și îmbogățește uraniu la niveluri care nu au nicio utilizare civilă, potrivit timesofisrael.com.
Un punct de trecere pentru ajutoare umanitare recent deschis de Israel, atacat cu rachete de Hamas din orașul Rafah
Forțele israeliene anunță că -Kerem Shalom- principalul punct de trecere a ajutorului umanitar către Fâşia Gaza recent deschis a fost atacat miercuri cu rachete trase din Rafah, în sudul teritoriului palestinian.
Israelul acuză gruparea Hamas că se află la originea atacurilor care subminează „funcţionarea punctului de trecere” pe care Israelul l-a redeschis şi care fusese închis trei zile după atacuri cu rachete în care au fost ucişi patru soldaţi israelieni şi zece răniţi.
Israelul a redeschis miercuri punctul de trecere Kerem Shalom de la frontiera sa cu Fâşia Gaza, a anunţat agenţia israeliană care îl administrează şi armata.
„Camioane provenind din Egipt care transportă ajutor umanitar, în special hrană, apă, echipament pentru adăposturi, medicamente şi material medical donat de comunitatea internaţională sosesc deja la punctul de trecere”,a anunţat COGAT (agenţia care coordonează activităţile guvernului israelian în teritoriile palestiniene) şi armata israeliană într-un comunicat comun.
Israelul pregătește ofensiva în Rafah
Armata israeliană le-a cerut luni locuitorilor din partea de est a oraşului Rafah să părăsească zona, stârnind temeri că atacul la sol cu care Israelul ameninţă de câteva luni se va produce în sfârşit.
Potrivit estimărilor UNRWA (Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni), în fiecare oră în medie 200 de palestinieni părăsesc oraşul Rafah în urma ordinului de evacuare dat de Israel, notează dpa.
În Rafah se adăpostesc până la 1,5 milioane de palestinieni strămutaţi din alte zone ale enclavei.
SUA, avertisment pentru Israel
Pe de altă parte, Joe Biden a avertizat miercuri, pentru prima dată, că „nu va livra” anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt SUA, în special „obuze de artilerie”, în cazul unei ofensive majore la Rafah
„Dacă intră în Rafah, nu le voi livra armele care au fost întotdeauna folosite (…) împotriva oraşelor”, a declarat preşedintele democrat, în vârstă de 81 de ani, într-un interviu pentru CNN.
„Nu vom livra armele şi obuzele de artilerie care au fost folosite” până acum, a reafirmat Joe Biden.
Întrebat despre decizia SUA de săptămâna trecută de a suspenda livrarea unui transport de bombe, el a comentat: „Civili au fost ucişi în Gaza din cauza acestor bombe americane”.”Este rău”, a adăugat el.
Cu toate acestea, Biden a a dat asigurări că Statele Unite vor continua să „se asigure că Israelul este protejat de Iron Dome „, scutul de apărare antiaeriană.