RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 308. Iranul, pe cale să renunțe să mai atace direct Israelul. Teheranul caută „responsabili” de moartea lui Haniyeh

Publicat: 09 08. 2024, 08:26
Actualizat: 09 08. 2024, 09:20
RĂZBOI Israel-Hamas&Hezbollah, ziua 405 / Sursa FOTO: wikimedia.org
08:55

Iranul, pe cale să renunțe să mai atace direct Israelul. Teheranul caută „responsabili” de moartea lui Haniyeh

Iranul ar putea alege să vizeze persoanele pe care le consideră responsabile de asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Teheran săptămâna trecută, mai degrabă decât să lanseze un atac asupra Israelului, relatează The Guardian.

Potrivit raportului, Teheranul s-ar putea răzbuna pentru asasinarea lui Haniyeh, pe care a atribuit-o Israelului, în ciuda faptului că Ierusalimul nu a confirmat și nici nu a negat responsabilitatea, vizând persoane despre care crede că lucrează cu sau sunt membri ai agenției de securitate israeliene Mossad.

Rapoartele care au urmat morții lui Haniyeh au susținut că agenții Mossad au recrutat agenți din cadrul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran pentru a planta explozibili în camera în care șeful Hamas era cazat pentru ceremonia de depunere a jurământului de către noul președinte iranian Masoud Pezeshkian.

Teheranul își cântărește opțiunile în timp ce se confruntă cu presiuni diplomatice intense pentru a nu escalada tensiunile din regiune într-un mod care ar putea duce la un război total.

În timpul unei reuniuni a Organizației Cooperării Islamice, convocată miercuri de Iran pentru a discuta asasinatul, ministrul pakistanez de externe ar fi exprimat opoziția față de un atac iranian asupra Israelului și ar fi declarat că, deși trebuie să se răspundă pentru moartea lui Haniyeh, Iranul „nu trebuie să îndeplinească planul (premierului) Benjamin Netanyahu pentru un război mai amplu”.

Război Israel-Hamas, ziua 308. Israel acceptă reluarea discuțiilor pentru un armistițiu în Gaza. SUA: „Nu mai este timp de pierdut”

Israelul a fost de acord să reia discuțiile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, la data de 15 august. Decizia vine după intervenția Statelor Unite, Egiptului și Qatarului, care au avertizat părțile implicate că „nu mai este timp de pierdut și nu există scuze” pentru amânări, transmite France Presse.

Aceste progrese au loc în contextul continuării conflictului în Fâșia Gaza, unde cel puțin 18 persoane au fost ucise joi în urma unor atacuri aeriene israeliene asupra a două școli, conform declarațiilor mișcării islamiste palestiniene Hamas. Există temeri de escaladare militară în Orientul Mijlociu.

„În urma propunerii făcute de Statele Unite și de mediatori, Israelul va trimite o delegație de negociatori la 15 august într-o locație ce va fi stabilită pentru a pune la punct detaliile unui acord”, a declarat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Anterior, Washingtonul, Cairo și Doha au invitat părțile să-și reia discuțiile, menționând că un acord-cadru este „acum pe masă” și că sunt necesare doar detalii pentru implementarea sa.

Qatarul a fost implicat timp de luni de zile în negocieri de culise, sprijinit de Egipt și Statele Unite, în vederea obținerii unui armistițiu și a eliberării ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza. Progresul depinde de un acord etapizat, început cu o încetare a focului.

Discuțiile recente s-au bazat pe un cadru definit de președintele american Joe Biden la sfârșitul lunii mai, propus de Israel. Cea mai recentă propunere de acord-cadru „se bazează pe principiile” stabilite anterior de Biden, conform declarației mediatorilor.

Noul șef al Hamas, creierul atacurilor teroriste din 7 octombrie

Tensiunile s-au amplificat după numirea lui Yahya Sinouar în fruntea Hamas, acuzat de autoritățile israeliene că a orchestrat atacul din 7 octombrie pe teritoriul israelian. Israelul a promis să-l „elimine” pe Sinouar, care nu a mai fost văzut în public de la acel atac.

În ultimele zece luni, toate încercările de mediere au eșuat, iar conflictul a provocat aproape 40.000 de morți în teritoriul palestinian, conform Hamas. Tensiunile din Orientul Mijlociu au crescut între Iran și grupurile armate sprijinite de acesta și Israel.

Eforturile diplomatice sunt în desfășurare pentru a preveni escaladarea regională, după ce Iranul a promis răzbunare pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, pe 31 iulie, atribuită Israelului. Cu o zi înainte, liderul militar al Hezbollah, Fouad Chokr, a fost ucis într-un atac israelian la Beirut.

Ministrul iranian de externe, Ali Bagheri, a declarat că Israelul a comis o „eroare strategică” care va avea consecințe serioase, acuzându-l că răspândește tensiuni și conflicte. Israelul nu a comentat moartea lui Haniyeh.