Ministrul israelian de externe Israel Katz a anunţat faptul că a dispus ministerului pe care îl conduce să înceapă proceduri legale împotriva preşedintelui francez Emmanuel Macron, după ce Parisul a interzis firmelor israeliene să participe la un viitor târg naval militar.
Decizia de a interzice firmele israeliene este cel mai recent incident dintr-o serie de dispute alimentate de neliniştea guvernului Macron cu privire la comportamentul Israelului în războaiele din Gaza şi Liban.
Euronaval, organizatorul evenimentului din 4-7 noiembrie, de la Paris, a transmis în această săptămână că guvernul francez l-a informat că delegaţiile israeliene nu au voie să expună standuri sau să arate echipamente, dar pot participa la târg. Decizia a afectat şapte firme.
„Am instruit Ministerul de Externe să ia măsuri legale şi diplomatice împotriva deciziei preşedintelui francez de a împiedica firmele israeliene să-şi prezinte produsele la expoziţia SalonEuronaval, de la Paris, luna viitoare”, a subliniat Katz într-o declaraţie pe platforma de socializare X.
„Boicotul companiilor israeliene pentru a doua oară sau impunerea unor condiţii inacceptabile sunt măsuri nedemocratice, inacceptabile între naţiuni prietene. Îl îndemn pe preşedintele Macron să le anuleze în întregime”, a adăugat el.
Armata israeliană a efectuat duminică seara atacuri aeriene în Liban împotriva birourilor unei companii financiare pe care o acuză că finanţează Hezbollahul, după ce a bombardat poziţii ale mişcării pro-iraniene în întreaga ţară, notează AFP.
De asemenea, o sursă din serviciile libaneze de securitate a raportat lovituri în apropierea aeroportului din Beirut, unde zborurile comerciale sunt menţinute, în ciuda operaţiunilor militare ale Israelului împotriva mişcării Hezbollah din Liban.
La rândul său, Forţa Interimară a ONU în Liban (FINUL) a acuzat armata israeliană că „a distrus în mod deliberat un turn de observaţie al Căştilor albastre”, în sudul Libanului, cel mai recent dintr-o serie de incidente împotriva poziţiilor sale care i-au atras Israelului un val de critici internaţionale.
Agenţia de presă libaneză ANI a raportat patru lovituri israeliene împotriva unor „filiale ale Al-Qard al-Hassan” din suburbiile de sud ale Beirutului şi una vizând acelaşi grup în estul Libanului, după ce armata israeliană a îndemnat populaţia să evacueze zona din jurul birourilor acestui organism, sub sancţiuni americane.
Compania financiară „Al-Qard al-Hassan este implicată în finanţarea operaţiunilor teroriste ale Hezbollah”, a declarat Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.
La Saida, în sud, un corespondent al AFP a văzut oameni fugind în grabă din vecinătatea unei filiale a acestui organism financiar.
În război pe două fronturi, armata israeliană şi-a continuat, de asemenea, ofensiva împotriva Hamasului palestinian în Fâşia Gaza, unde o lovitură israeliană a ucis cel puţin 73 de persoane, la Beit Lahia, în nord.