RĂZBOI Israel – Hamas&Hezbollah, ziua 428. Arde Orientul Mijlociu: Iranul își retrage trupele și diplomații din Siria, regimul Assad se clatină
Iranul a început să își evacueze comandanții militari și personalul diplomatic din Siria, semn că unul dintre cei mai puternici aliați ai președintelui Bashar al-Assad nu mai poate susține regimul în fața unei ofensive rebele neașteptate.
Printre primii evacuați se numără comandanți de rang înalt ai Forței Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluției iraniene, care pleacă spre Irak și Liban.
Împreună cu ei părăsesc Siria și familiile personalului diplomatic, civili iranieni și membri ai ambasadei din Damasc, conform The New York Times.
Iranienii pleacă de lângă Assad
Decizia vine într-un moment critic pentru Siria, unde rebelii au lansat un atac surpriză care a schimbat dramatic situația pe teren. În doar o săptămână, forțele antiguvernamentale au preluat controlul asupra unor orașe majore, precum Alep și Hama, au avansat în patru provincii și se îndreaptă acum spre capitala Damasc.
„Iranul începe să își evacueze forțele și personalul militar deoarece nu putem lupta ca o forță consultativă și de sprijin dacă însăși armata siriană nu dorește să lupte”, a explicat Mehdi Rahmati, analist iranian care consiliază oficialii în probleme strategice.
Situația este cu atât mai gravă cu cât principalii susținători ai regimului Assad se confruntă cu propriile probleme: Iranul este în conflict cu Israelul, armata Rusiei este concentrată pe războiul din Ucraina, iar Hezbollah este angajat în lupte la granița israeliană.
Evacuarea se face atât pe calea aerului spre Teheran, cât și pe uscat spre Liban, Irak și portul sirian Latakia. Chiar și brigăzile de voluntari afgani care luptau pentru Iran în Siria au fost mutate spre Damasc și Latakia.
În ciuda vizitei ministrului iranian de externe Abbas Araghchi la Damasc săptămâna aceasta, când a promis sprijin total pentru Assad, tonul oficialilor iranieni s-a schimbat dintr-o dată.
Retragerea Iranului marchează un moment istoric în războiul civil sirian, care durează de 13 ani. Teheranul a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Assad, furnizând consilieri militari, comandanți și zeci de mii de luptători voluntari pentru a apăra regimul și a lupta împotriva Statului Islamic.
Bazele Rusiei din Siria, în pericol?
Înaintarea rapidă şi bruscă spre sud a forţelor rebele a provocat un cutremur geopolitic în regiune. În doar o săptămână, aceste grupuri cu armament uşor, dar care operează diferite tipuri de drone, au pus pe fugă armata lui Bashar al-Assad.
Trupele rebele au ajuns la Homs, la 130 km de Damasc, care, dacă va cădea, va izola principalele baze ruseşti, din Tartus şi Latakia, de capitală.
Rusia operează în Siria două baze importante, baza aeriană Khmeimim din Latakia, şi portul Tartus. În 2017, Rusia a semnat un contract de închiriere pe 49 de ani pentru ambele. Acest lucru a oferit Rusiei oportunitatea să-şi extindă influenţa în Marea Mediterană.
După hărţile care apar pe reţelele de socializare, unele grupuri înarmate au ajuns la 50 de km de Latakia. Chiar dacă direcţia de ofensivă a acestora este Damasc, oricând poate avea loc o schimbare.
Naval News a raportat că toate navele ruseşti din Tartus au evacuat portul şi sunt în larg, dar nu s-a văzut o evacuare a bazei aeriene Khmeimim, din Latakia, unde Moscova a dislocat diferite tipuri de aeronave şi sisteme de rachete, inclusiv S-400.