Prima pagină » Actualitate » RĂZBOI și PACE. Un fost diplomat militar analizează, în detaliu, războiul ruso-ucrainean: „O mare surpriză, reacția Chinei și mai ales a Indiei”

RĂZBOI și PACE. Un fost diplomat militar analizează, în detaliu, războiul ruso-ucrainean: „O mare surpriză, reacția Chinei și mai ales a Indiei”

RĂZBOI și PACE. Un fost diplomat militar analizează, în detaliu, războiul ruso-ucrainean:

Comandorul (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a făcut pentru GÂNDUL o analiză completă și complexă a războiului ruso-ucrainean, ajuns deja la cea de-a 918 zi. Interlocutorul Gândul a precizat, că ținând cont de întreg contextul, situația în cadrul conflictului ruso-ucrainean devine pe zi ce trece tot mai impredictibilă și cu mai multe semne de întrebare.

Fostul diplomat militar a vorbit și despre un război hibrid purtat tot mai intens de Rusia la adresa țărilor NATO, dar și  despre planuri de pace nesustenabile în această conjunctură care îndepărtează tot mai mult ambele tabere de ideea de armistițiu.

În plus, comandorul (r) Stelian Teodorescu aduce în discuție, în ecuația ruso-ucraineană numele a două țări – China și India – despre care susține că vor avea un cuvânt greu de spus în conflictul Rusia-Ucraina.

Reamintim că, în 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să invadeze Ucraina. Deși invazia Rusiei părea pentru mulți o chestiune de zile, ea s-a transformat, cu fiecare zi, într-un război total, în care trupele ruse au atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe și sate, spitale, școli, locuințe.

Planul de pace al lui Zelenski pentru victoria Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat marți într-o conferință de presă că preconizează  să transmită în septembrie președintelui SUA planul victoriei Ucrainei în război. Acesta cuprinde patru direcții, iar una dintre ele vizează direct regiunea Kursk, după cum transmite presa de la Kiev.

„O parte din plan, deja îndeplinită, vizează regiunea Kursk. A doua direcție vizează locul strategic al Ucrainei în infrastructura globală de securitate. A treia direcție, un complex de măsuri puternice care să forțeze Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică. A patra direcție este economică, dar despre asta nu voi vorbi în detaliu”, a declarat Zelenski.

Mai mult, președintele Ucrainei a punctat că „operațiunea Kursk” are legătură cu al doilea summit pentru pace pe care vrea să-l organizeze Kievul.

„Ucrainenii chiar au vrut să declanșeze această operațiune, pentru a contrabalansa toată situația”

Comandor (r) Stelian Teodorescu a precizat că ofensiva declanșată de ucraineni pe teritoriul Rusiei este una bine gândită și proiectată, cel puțin, pe termen mediu.

„Situația din acest conflict, izbucnit de invazia Rusiei în Ucraina, are o evoluție sinusoidală, dar devine pe zi ce trece mai interesantă și puțin cam impredictibilă. Spun asta, pentru că nici Rusia nu se aștepta la acțiunile declanșate în 6 august de forțele militare ucrainene. Cred că această ofensivă declanșată pe teritoriul rus a fost foarte bine gândită, foarte bine proiectată – nu neapărat pe termen scurt, ci, cel puțin pe termen mediu.

Rușii au fost total surprinși, tocmai de aceea Vladimir Putin a dat vina, în primele declarații, pe Occident sau pe anumite state NATO că ar fi sprijinit o astfel de acțiune. Nu, ucrainenii chiar au vrut să declanșeze această operațiune, pentru a contrabalansa situația care, de ceva timp, este un conflict blocat în estul și sud-estul Ucrainei. Aș vrea să scot totuși în evidență faptul că în zilele de 25 – 26 august, Rusia a declanșat cea mai amplă operațiune militară de atac împotriva Ucrainei.

Să știți că acțiunile lor fac însă dovada că sunt hotărâte și desenate pe planurile de război, conform tacticilor militare cunoscute până acum. De ce spun acest lucru? Pentru că primul obiectiv a fost să neutralizeze sau să scoată din luptă anumite forțe militare ucrainiene, să le oblige să se retragă, apelând  la Belarus. Știți că și Belarus a dislocat niște forțe speciale – diferite tipuri de forțe militare, armament și muniții, la granița cu Ucraina – președintele Lukașenko făcând referire la faptul că dislocă acolo, pentru a preîntâmpina diverse acțiuni ale Ucrainei împotriva Belarus.”

„Vom vedea cât vor avea posibilități rușii ca să continue aceste atacuri de amploare”

Fostul diplomat militar susține că, deși Rusia a atacat în forță Ucraina, nu crede că aceasta are, totuși,  trupe extraordinar de bine pregătite și care să riposteze imediat, aproape în timp real.

„Ultimele acțiuni desfășurate de Rusia împotriva Ucrainei, lasă sau construiește un gând foarte, foarte dezastruos pentru Ucraina, deși în mass-media internațională se vorbea că Rusia nu are capabilitățile necesare pentru a menține o perioadă destul de unor atacuri masive împotriva Ucrainei.

Dar, uitați că pe 25 și pe chiar și pe 26, au executat atacuri semnificative până și împotriva Kievului, în principal pentru distrugerea rețelei energetice a Ucrainei. Justificarea oficialilor ruși a fost aceea că vor să împiedice Ucraina să mai aibă resurse energetice pentru fabricarea de muniții, armament, tehnică de luptă. Vom vedea cât vor avea posibilități ca să continue aceste atacuri de de amploare mare.

Cred și apreciez că Rusia a făcut această demonstrație, dar nu are totuși foarte multe trupe extraordinar de bine pregătite care să riposteze imediat, aproape în timp real și nici capacitățile necesare de fabricare a muniților și armamentului pentru forțele angajate deja în luptă cu ucrainienii, să facă față timp mai îndelungat pentru a le aproviziona, să zic așa, în mod continuu.”

„Forțele ucrainiene vor avea nevoie, cu siguranță,  de o aprovizionare  semnificativă cu armament și muniții”

Comandor (r) Stelian Teodorescu nu vede o cale de negociere și de restabilire a păcii între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.

Ceea ce consideră o certitudine este faptul că forțele ucrainiene vor avea cu siguranță nevoie de o aprovizionare foarte semnificativă cu armament și muniții.

„Este foarte puțin posibil să se ajungă la o înțelegere în acest moment, deoarece zilele trecute a avut loc o întrunire a Consiliului de Securitate a Națiunilor Unite în Elveția, unde reprezentantul Rusiei nu a participat. Ceilalți 14 membri permanenți și nepermanenți au participat, au luat în discuție situația din Ucraina. Deci nu, nu este posibil să se schimbe cursul evenimentelor, mai ales că Ucraina chiar dorește să avanseze și mai mult în pe teritoriul rus.

Forțele ucrainiene vor avea nevoie, cu siguranță, de o aprovizionare  semnificativă cu armament și muniții, pentru a-și crea anumite capete de pod  și pentru a-și păstra teritoriile sau influența în teritoriile ocupate. Totuși, este de marcat curajul semnificativ și bineînțeles progresul realizat de aceste forțe pe teritoriul Rusiei.

Chiar voiam să scot în evidență aici că președintele ucrainian face solicitări după solicitări către Occident pentru a fi ajutați cu înzestrare militară, pentru a opri teroarea declanșată de ruși de mai bine de doi ani. Suntem în cea de-a 918 zi  a conflictului ucrainean. Președintele Zelernski face apel, mai ales către Statele Unite, să i se permită să folosească muniția cu rază lungă, rachetele cu rază lungă de acțiune, justificând că până și rușii au început să folosească rachetele Iskander”, a explicat interlocutorul Gândul.

Ce repercusiuni are conflictul ruso-ucrainean asupra României?

Fostul diplomat militar susține că România nu este deocamdată în pericol, ținând cont de întreg contextul de război, însă recunoaște că este nevoie de mobilizare și de atenție pentru a monitoriza întreaga situație, generată de mișcările imprevizibile ale Rusiei.

„Deocamdată, România se află într-un prim proces, să zic așa mai mult electoral, o competiție între formațiunile politice și bineînțeles că fiecare dorește să lase impresia sau să transmită un mesaj important populației, pentru a o liniști că nu există pericole. Totuși, nu trebuie să omitem că acum vreo două zile teritoriul aerian polonez a fost încălcat de un avion rusesc fără pilot.

Forțele militare sunt mobilizate și foarte atente pentru a monitoriza situația, dar și să fie pregătite pentru o posibilă angajare, dacă va fi nevoie. În momentul de față, consider că toate țările din jurul acestui mare conflict din jurul Ucrainei, aflate la granița cu Belarus și cu Rusia, nu sunt puse încă în pericol, pentru că evoluțiile de acolo au lăsat să se întrevadă că totuși cele două forțe angajate în acest război au și niște lacune, acesta fiind și motivul pentru care au fost surprinse.

Adică s-a realizat, pe bune, surprinderea și din partea Ucrainei, asupra Rusiei, dar bineînțeles și din partea Rusiei asupra Ucrainei. Rămâne de văzut ce forțe și ce putere militară vor angaja în acest conflict, pentru a înclina balanța, să zic definitiv, în favoarea lor, fiecare din cele două state”, a explicat analistul militar.

„Polonia a dat credibilitate unui posibil scenariu de a se confrunta cu Rusia”

Comandor (r) Stelian Teodorescu a vorbit și despre războiul hibrid al rușilor, care au identificat, de-a lungul timpului, punctele tari și punctele slabe ale țărilor membre NATO.

„În momentul de față sau până-n 6 august, când s-a declanșat operațiunea specială a ucrainenilor, cu siguranță rușii n-au stat degeaba. Și rușii caută să identifice de ceva timp punctele tari și punctele slabe ale țărilor membre NATO, mai ales cele care se află în apropierea granițelor lor. În acest context, au declanșat anumite operațiuni hibride.

Mai ales în Țările Baltice -Polonia, România. Dar și în țările din vest, să zicem, în Occident, au declanșat operațiuni hibride. Încă, acestea sunt de o amploare mai mică, pentru că s-au văzut cu 600 de diplomați expulzați din ambasadele Rusiei din țările occidentale și și-au pus problema ce resursă umană pot folosi pentru a declanșa astfel de operațiuni.

N-ar fi exclus să luăm ca model Polonia, care a investit extraordinar de mult, care monitorizează permanent zi și noapte evoluțiile pe teritoriul național și care bineînțeles, a dat credibilitate unui posibil scenariu de a se confrunta cu Rusia.”

Care vor fi, pe viitor, reacțiile Chinei și ale Indiei în războiul ruso-ucrainean?

„Toate statele NATO trebuie să ia măsuri foarte rapide și foarte bune pentru neutralizarea unor astfel de acțiuni hibride”, este sfatul fostului diplomat militar.

În plus, comandorul (r) Stelian Teodorescu i-a adus în ecuația Rusia-Ucraina pe alți doi actori din ce în ce mai importanți în ceea ce privește „tabla de șah” a puterilor internaționale și anume India și China.

„De ce spun acest lucru? Pentru că, uitați, lumea occidentală s-a confruntat cu incendii, explozii ale unor autovehicule, pregătiri de atacuri cu bombă identificate, furnizarea de informații. N-ar fi exclus, de pildă, ca și alte state să fie ținta unor astfel de de acțiuni. Cu siguranță, Rusia fiind surprinsă de acțiunile Ucrainei pe teritoriul propriu, și-a redus oarecum probabil viteza de a acționa în alte state și prin astfel de operațiuni hibride.

Dar nu putem exclude mai departe să-și intensifice acțiunile, probabil după ce vor reuși să stagneze înaintarea ucrainienilor pe teritoriul lor. Rămâne de văzut care va fi – și aici aș vrea să vă aduc la cunoștință o mare surpriză – și anume care va fi în viitor reacția Chinei și mai ales a Indiei. Știți că India a efectuat prima vizită după 1991 în Ucraina, liderul indian făcând chiar apel la încetarea ostilităților și trecerea la masa negocierilor.

Pe  lângă poziția adoptată de India, vreau să scot în evidență și poziția liniștită a Chinei în momentul de față. Până acum vreo patru-cinci luni, China era foarte intransigentă și amenințătoare oarecum, mai mult pe tema Taiwan-ului. După declanșarea ostilităților în Orientul Mijlociu, China a trecut pe o altă poziție, mai exact nu mai îndeamnă Rusia să treacă la acțiuni.

Concluzionând – privind la atacurile Ucrainei asupra teritoriului rus și la ultimele evoluții din Orientul Mijlociu – cred că totuși India și China vor deveni  poli de putere și mai importanti în lume și cred că vor avea un cuvânt mare de spus în evoluțiile conflictuale”, a conchis comandorul (r) Stelian Teodorescu.

Kremlinul respinge planul de pace al lui Zelenski

Administrația Vladimir Putin a respins planul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru potențiale negocieri de pe o poziție de forță, Kremlinul semnalând că negocierile și-au pierdut relevanța din cauza incursiunii ucrainene în regiunea rusă Kursk.

”Nu este prima dată când auzim astfel de afirmații din partea reprezentanților regimului de la Kiev. Noi cunoaștem esența acestui regim. Continuăm operațiunea militară specială și ne vom atinge toate obiectivele”, a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agenția Tass.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, marți, că le va prezenta un plan de pace candidaților în scrutinul prezidențial din Statele Unite, Donald Trump și Kamala Harris, argumentând că, pentru a fi posibil dialogul cu Rusia, armata ucraineană trebuie să înregistreze progrese pe front.

”Războiul se va încheia prin dialog, dar noi avem nevoie de o poziție puternică”, a afirmat Volodimir Zelenski.

De altfel, Zelenski a declarat că armata ucraineană a testat cu succes o rachetă balistică și a reluat argumentația că ofensiva în regiunea rusă Kursk are rolul de a forța Administrația Vladimir Putin să accepte o pace corectă.

Rusia avertizează SUA despre riscurile unui Al Treilea Război Mondial

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, spune că Occidentul se joacă cu focul, permițând Ucrainei să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale şi avertizează Statele Unite că Al Treilea Război Mondial nu se va limita la Europa, scrie Reuters.

Ucraina a început din 6 august ofensiva în regiunea Kursk din vestul Rusiei şi controlează în prezent o porţiune de aproximativ 1.200 de kilometri pătraţi de teritoriu rus, în urma primului atac străin asupra Rusiei de la al Doilea Război Mondial încoace.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a susținut că va exista un „răspuns demn” din partea Rusiei la acest atac.

„Acum confirmăm încă o dată că a te juca cu focul – şi ei sunt ca nişte copii mici care se joacă cu chibriturile – este un lucru foarte periculos pentru adulţii cărora li s-au încredinţat arme nucleare în una sau alta dintre ţările occidentale”, le-a declarat Lavrov jurnaliştilor de la Moscova

Narendra Modi cere negocieri pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina

Premierul Indiei, Narendra Modi, a cerut joi, în cursul vizitei în Polonia, intensificarea eforturilor diplomatice pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina, argumentând că niciun conflict nu trebuie reglat pe câmpul de luptă.

”Noi susținem dialogul și eforturile diplomatice pentru restabilirea păcii și stabilității cât mai curând posibil”, a afirmat Narendra Modi, premierul Indiei, cu ocazia întâlnirii cu omologul său polonez, Donald Tusk, potrivit agenției The Associated Press.

De altfel, premierul Narendra Modi a semnalat disponibilitatea de a fi mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

”Sunt bucuros că premierul Indiei a confirmat disponibilitatea de a se implica personal în oprirea rapidă, pe cale pașnică și în mod corect a acestui război. Istoria a învățat națiunile cât de important este să respecte regulile, frontierele, integritatea teritorială, suveranitatea țărilor și normele statului de drept”, a afirmat, la rândul său, Donald Tusk.

Atacurile Moscovei, un „act de răzbunare” pentru incursiunea surprinzătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei?

Rusia a lansat luni peste 200 de rachete şi drone, ucigând cel puţin şapte persoane şi avariind infrastructura energetică într-un atac condamnat de preşedintele american Joe Biden drept „scandalos.”

Ministerul rus al Apărării a declarat că loviturile sale de luni au atins „toate ţintele desemnate”, majoritatea fiind din infrastructura energetică critică a Ucrainei.

În plus, referitor la această situație, mai mulţi bloggeri militari ruşi au declarat că atacurile Moscovei sunt un „act de răzbunare” pentru incursiunea surprinzătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei – prima astfel de acţiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

 

CITIȚI ȘI:

RĂZBOI în Ucraina, ziua 916: Bombardiere și drone rusești se îndreaptă spre Ucraina / Autorităţile ucrainene au emis alerte aeriene

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și