Prima pagină » Actualitate » „Războiul CIREȘELOR”: Fermierii polonezi sunt revoltați de „invazia” cireșelor românești pe piața locală / Acuzații de concurență neloială

„Războiul CIREȘELOR”: Fermierii polonezi sunt revoltați de „invazia” cireșelor românești pe piața locală / Acuzații de concurență neloială

„Războiul CIREȘELOR”: Fermierii polonezi sunt revoltați de „invazia” cireșelor românești pe piața locală / Acuzații de concurență neloială
Sursa Foto - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Fermierii din Polonia sunt revoltați de „invazia” cireșelor românești pe piața locală, acuzând concurență neloială din partea producătorilor din România și Ungaria.

Scandalul a izbucnit după ce zeci de camioane cu numere românești au descărcat cantități mari de cireșe în piețele angro din Cracovia, vândute la prețuri mai mici decât cele locale.

Revolta fermierilor polonezi

În ultimele săptămâni, piața de fructe din Polonia a fost inundată de cireșe provenite din România, fapt ce a declanșat nemulțumirea fermierilor polonezi.

Aceștia susțin că prețurile la care sunt vândute aceste cireșe, între 7 și 17 lei (echivalentul a aproximativ 10 zloți per kilogram), sunt sub prețurile pieței locale, afectându-le astfel veniturile.

„Piața este plină de cireșe din România. Au fost în frontieră 40 de camioane românești, iar șoferii spun că dau cu 10 zloți kilogramul”, a declarat un pomicultor polonez, citat de Observator News.

Acuzații la adresa fermierilor români

Fermierii polonezi susțin că aceste cireșe sunt vândute ca produse autohtone, deși sunt aduse din România și Ungaria. Aceștia au cerut Guvernului de la Varșovia să intervină pentru a-i proteja de concurența neloială, acuzând că ambalajele lor sunt copiate și distribuite ca fiind produse locale.

„Aceste cireșe nu au niciun însemn privind țara de origine, chiar dacă intermediarii aveau documente însoțitoare, facturi, în care scrie clar că provin din Ungaria. Când apar inspectorii, toate mașinile pline cu marfă fără acte legale de proveniență sunt închise și abandonate de șoferi”, explică Ryszard Mroz, inspector Protecția Consumatorilor.

Reacția producătorilor români

Producătorii de fructe din România reacționează și susțin că situația este similară cu cea de acum câțiva ani, când merele poloneze invadaseră piețele românești.

„Noi le facem concurență cum ne-au făcut dânșii, în urmă cu câțiva ani, la mere, când merele din import se vindeau cu 1,50 lei în supermarketuri. Asta este, sunt piețe libere!”, spune Marius Roman, producător de cireșe.

Vlad Gheorghe, reprezentant al Asociației Producătorilor de Fructe și Legume, neagă însă că cireșele care au provocat scandalul în Polonia ar fi românești.

„Mai repede este o tranzitare a Bulgariei, din Moldova. Dacă firma este românească și ambalarea se face pe teritoriul României, categoric va avea etichetă de România”, afirmă Gheorghe.

În România, prețul mediu al cireșelor autohtone este de aproximativ 20 de lei pe kilogram, ceea ce ar face improbabilă vânzarea acestora la prețurile scăzute din Polonia.

România produce în jur de 40.000 de tone de cireșe anual, sub cererea internă, ceea ce determină importul a circa 6.000 de tone pe an. În ceea ce privește exporturile, România trimite peste granițe aproximativ 800 de tone, echivalentul a 100 de camioane.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și