Războiul din Gaza duce la PRĂBUȘIREA relațiilor dintre Israel și Rusia: „Înghițite de nisipurile mișcătoare ale geopoliticii Orientului Mijlociu”

Publicat: 21 12. 2023, 11:00
Actualizat: 21 12. 2023, 11:02

Conflictul dintre Israel și gruparea islamistă Hamas are repercusiuni majore în întreg Orientul Mijlociu, dar și în plan mondial. Acuzată că face „jocurile” Iranului, Rusia a contraatacat la ONU, fiind „vârf de lance” al țărilor care critică operațiunea militară în desfășurare a Israelului.

De-a lungul timpului, Rusia a avut, totuși, grijă să construiască o prietenie din ce în ce mai strânsă cu Israelul, dar această „distracție” s-a încheiat, spun analiștii politici, „ștearsă de nisipurile mișcătoare ale geopoliticii Orientului Mijlociu”.

Cu mai puțin de doi ani în urmă, imaginea de ansamblu fusese radical diferită.

  • Atunci când Rusia a invadat Ucraina, în luna februarie a anului 2022, Israelul nu s-a alăturat Occidentului pentru a sancționa Moscova, o demonstrație a alianței de conveniență dintre cele două guverne.
  • Acum, președintele rus Vladimir Putin este printre cei mai fervenți critici ai Israelului și a refuzat să denunțe atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie.

În schimb, războiul său împotriva Ucrainei a împins Rusia într-o „relație diferită”, de data aceasta cu Iranul, dușmanul declarat al Israelului.

„Rusia a sprijinit oficial apelurile pentru o încetare imediată a focului în Gaza la ONU, în timp ce la începutul războiului Putin a acuzat Israelul că ia în considerare tactici comparabile cu asediul brutal de către Germania nazistă a ceea ce este acum Sankt Petersburg, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, notează jurnalistul  Blaise Gauquelin, potrivit The Moscow Times.

„Un pas condamnabil care oferă sprijin terorismului”

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas, declară că ofensiva Israelului, care vizează distrugerea Hamas, a ucis peste 19.600 de persoane, majoritatea femei şi copii.

În Israel, starea de spirit este una de șoc și furie. Decizia lui Putin de a nu critica Hamas, chiar și cu cetățenii ruși printre cei aproximativ 1.140 de oameni uciși de militanți pe 7 octombrie, a fost „o trădare greșită”, a spus istoricul israelian Semion Goldin.

Pe măsură ce războiul lui Putin din Ucraina a prelungit și izolarea sa internațională s-a adâncit, el s-a întors împotriva prieteniei liniștite cu Israelul. În schimb, președintele rus a încheiat o nouă alianță cu Iranul, Teheranul livrând drone Moscovei și perechea cooperând pentru a evita sancțiunile occidentale.

Acest lucru a provocat inevitabil dureri de cap în Israel, care se teme că Iranul va deveni un stat cu arme nucleare.

Iranul ar dori ca Rusia „să neutralizeze Israelul în Siria”

Mai mult, Iranul ar dori ca Rusia „să neutralizeze Israelul în Siria”, a spus Edward Waysband, cercetător asociat la New Europe College, o perspectivă „care este inacceptabilă pentru Israel”.

Profesorul de lingvistică israelian Cyril Aslanov a spus că reacția Moscovei la războiul Israel-Hamas a dezvăluit și că „așa-zisa apropiere” dintre Israel și Rusia de la căderea Uniunii Sovietice „a fost profund iluzorie”.

Acum, Israelul își denunță fostul partener. Premierul israelian Netanyahu a criticat „cooperarea periculoasă dintre Rusia și Iran” într-un apel telefonic cu Putin, la începutul lunii decembrie, și și-a exprimat nemulțumirea față de poziția Kremlinului la Organizația Națiunilor Unite.

Pe lângă Iran, Kremlinul a ales să folosească războiul Israel-Hamas ca o șansă de a denunța Statele Unite și aliații săi, poziționându-se în același timp ca un „campion al Sudului Global” și al „creștinilor ortodocși din Țara Sfântă”, a mai spus Waysband.

Având în vedere că Moscova acordă prioritate retoricii anti-occidentale, iar Israelul este un aliat apropiat al Washingtonului, Kremlinul se găsește de facto în fruntea acestei alianțe împotriva Occidentului.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Acuzat de CRIME DE RĂZBOI, Yan Petrovsky, mercenar rus din temuta grupare neo-nazistă „Rusich”, a fost arestat preventiv în Finlanda

ANALIZĂ | Maxim Mironov (IE Business School Madrid): „Este timpul ca Ucraina să colaboreze cu opoziția din Rusia ÎMPOTRIVA lui Putin, dușmanul comun”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024