Războiul din Gaza și „NOUA ORDINE MONDIALĂ”: „Iranul folosește acest conflict pentru a remodela regiunea și lumea, are planuri mari pe termen lung”
Conflictul din Gaza, declanșat după atacurile teroriste ale grupării islamiste Hamas, la începutul lunii octombrie a anului trecut, nu poate fi interpretat doar local, ci într-un scenariu amplu unde interesele strategice pe termen lung se intersectează, iar principalii actori încearcă să păstreze și ași în mânecă.
Amenințarea terorismului este omniprezentă – atacul terorist de la Moscova fiind încă un exemplu tragic, care se alătură, din nefericire, unei liste lungi și însângerate -, iar Iranul rămâne „actorul” acuzat, din mai multe părți, că susține financiar și militar grupări teroriste care mențin tensiunea la cele mai înalte cote.
Ebrahim Raisi, președintele Iranului, consideră că războiul din Gaza va duce la o „transformare în ordinea nedreaptă care conduce lumea”, notează Politico.
Această declarație a fost făcută luni, 25 martie, iar președintele Iranului pare convins că războiul din Gaza va accelera diferite procese în ordinea mondială globală.
„Reașezarea mondială”, văzută de la Teheran
Raisi chiar percepe această „reașezare mondială” ca fiind „foarte apropiată și realizabilă”.
Din punctul de vedere al Iranului – adversar declarat al Israelului -, războiul din Gaza face parte dintr-un proces mult mai amplu. Metaforic, acest conflict ar putea fi interpretat ca o primă fotografie, ca un prim cadru al unui război major în lume.
Și, firește, acest război nu este întotdeauna purtat pe câmpurile de luptă.
În scenariu pot apărea și alte tipuri de „lupte”, cum ar fi aderarea Iranului la BRICS și la SCO, două grupuri economice care sunt legate de China sau Rusia și din care Iranul dorește să facă parte pentru a echilibra economiile conduse de Occident, respectiv G7.
Raisi: „Palestina, cea mai importantă problemă din lumea musulmană”
Declarația președintelui Iranului contează, mai notează Politico, nu poate fi trecută cu vederea. Este un exemplu sugestiv de cum gândește Iranul – după 7 octombrie 2024 -, dar și legat de planurile pe termen lung care se fac la Teheran.
Iranul consideră, indiscutabil, că luptele din Gaza sunt un beneficiu. De asemenea, „vede” un beneficiu și în suferința locuitorilor din Gaza. Iar asta înseamnă că Teheranul crede că poate folosi suferința din Fâșia Gaza pentru a profita de război și pentru a-l exploata în funcție de propriile interese.
Președintele Iranului a descris Palestina „drept cea mai importantă problemă din lumea musulmană” și a subliniat că rezistența poporului palestinian din Fâșia Gaza va duce la schimbări în status quo-ul în lume.
- Pe de o parte, Iranul pretinde că îi sprijină pe palestinieni.
- Pe de altă parte, Iranul vrea să exploateze suferințele palestinienilor și ca parte a războiului său împotriva Occidentului și a războiului său dus împotriva Israelului.
- Iranul dorește, de asemenea, să folosească războiul pentru a reduce influența SUA în regiune.
De mai mult timp, Teheranul colaborează cu Moscova, furnizând drone rușilor pentru a fi folosite în Ucraina. Rusia, la rândul său, vede, războiul din Ucraina ca parte a unui război împotriva ordinii mondiale conduse de SUA.
Nu în ultimul rând, China profită de războiul din Ucraina și de conflictul din Fâșia Gaza.
Conducerea Iranului este fericită să vadă că războiul continuă încă
Declarația președintelui iranian este foarte importantă în acest context tensionat, deoarece Iranul nu spune în mod deschis cum va exploata și folosi acest război pentru a remodela regiunea și lumea.
Dar Iranul are planuri pe termen lung. Ca atare, Iranului nu-i pasă atât de mult de tactica punctuală din Gaza, îi pasă mult mai mult de ceea ce s-ar putea numi „marea strategie”.
Iranului nu-i pasă, în cele din urmă, dacă focul va înceta sau nu. Asta se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu. Conducerea Iranului este fericită să vadă că războiul continuă încă.
Sursa foto – Profimedia Images
Citește și: