Prețul petrolului a crescut joi, 3 octombrie, deoarece perspectiva extinderii conflictului din Orientul Mijlociu, care ar putea întrerupe fluxurile de țiței din principala regiune exportatoare a lumii, a eclipsat prognozele mai favorabile privind oferta globală, scrie Reuters.
Prețurile futures ale țițeiului Brent au crescut cu 94 de cenți, sau 1,27%, ajungând la 74,84 dolari pe baril la ora 06:15 GMT.
De asemenea, contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 99 de cenți, sau 1,41%, atingând 71,09 dolari.
Ambele indicii de referință au crescut cu peste 1 dolar mai devreme în sesiune.
„În urma nervozității inițiale cauzate de riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu, am observat o revenire a calmului pe piețele globale; totuși, participanții la piață continuă să urmărească atent orice reacție din partea Israelului”, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piață la IG, citat de Reuters.
„Întrebarea pentru petrol acum este dacă infrastructura energetică a Iranului va fi în vizorul Israelului”, a adăugat el.
Israelul a bombardat centrul Beirutului joi dimineață, ucigând cel puțin șase persoane, după ce forțele sale au suferit cea mai dură lovitură pe frontul libanez într-un an de confruntări cu grupul Hezbollah, susținut de Iran.
Lovitura vine la o zi după ce Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice asupra Israelului, într-o escaladare a ostilităților care s-au extins din Israel și teritoriile palestiniene ocupate în Liban și Siria.
„De aici înainte, este un joc de așteptare pentru a vedea care va fi răspunsul israelian; bănuiesc că acesta va veni după încheierea sărbătorii Rosh Hashanah mâine”, a afirmat analistul pieței IG Tony Sycamore.
„Mă îndoiesc că Israelul va viza infrastructura petrolieră iraniană, deoarece o astfel de mișcare ar putea duce prețul petrolului spre 80 de dolari, ceea ce ar fi perceput negativ de aliații Israelului, care fac eforturi semnificative împotriva inflației”, a adăugat Sycamore.
Între timp, stocurile americane de țiței au crescut cu 3,9 milioane de barili până la 417 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 27 septembrie, conform datelor furnizate de Energy Information Administration.
OPEC dispune de suficientă capacitate rezervată pentru a compensa o pierdere totală a aprovizionării iraniene în cazul în care Israelul distruge instalațiile acestei țări. Cu toate acestea, comercianții se tem că grupul producătorilor ar putea întâmpina dificultăți dacă Iranul ar riposta prin atacuri asupra instalațiilor vecinilor săi din Golf.
CITEȘTE ȘI:
Grupul OPEC+ a stabilit să reducă din nou producția de petrol, în contextul scăderii prețurilor