RĂZBOIUL din Ucraina, ziua 887. Atac cu drone ucrainene asupra infrastructurii energetice în Belgorod, Kursk, Oryol și Leningrad din Federația Rusă

Publicat: 29 07. 2024, 09:51
Actualizat: 29 07. 2024, 11:12

This browser does not support the video element.

Războiul din Ucraina a intrat luni, 29 iulie, în a 887-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

UPDATE 1: Atac cu drone ucrainene asupra infrastructurii energetice în Belgorod, Kursk, Oryol și Leningrad din Federația Rusă

Noaptea trecută s-au auzit explozii în mai multe regiuni din Rusia, mai multe substații energetice au ars în satele din regiunile Belgorod și Oryol; dimineața, Ministerul rus al Apărării a anunțat că 39 de drone au fost doborâte deasupra a 5 regiuni din Federația Rusă, potrivit publicației rusești RIA Novosti care citează declarațiile guvernatorul regiunii Oryol, Andri Klychkov.

Presa rusă apropiată Kremlinului raportează că Tomarivka, regiunea Belgorod, a fost atacată de drone după miezul nopții – o substație de acolo a luat foc. În sat a dispărut curentul electric.

Guvernatorul regiunii, Andriy Klychkov, a confirmat atacul, afirmând că substația a fost avariată.

„În timpul nopții, două UAV-uri ucrainene au fost doborâte pe teritoriul districtului Glazuniv. Nu există victime, dar centrala electrică locală a fost avariată. Serviciile operaționale sunt angajate în eliminarea consecințelor atacului aerian, agențiile de aplicare a legii lucrează la fața locului.”

În cursul dimineții, Ministerul rus al Apărării a anunțat că, se presupune că peste noapte, sistemele de apărare aeriană au interceptat și distrus 39 de drone ucrainene deasupra regiunilor Kursk, Belgorod, Voronej, Briansk și Leningrad.

Putin amenință SUA: Rusia va răspunde dacă rachetele cu rază lungă de acțiune sunt desfășurate în Germania

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică (28 iulie) Statele Unite că, dacă Washingtonul va desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania, atunci Rusia va amplasa rachete similare la distanța de tragere a Occidentului.

Statele Unite au declarat la 10 iulie că vor începe să desfășoare rachete cu rază lungă de acțiune în Germania din 2026, în pregătirea unei desfășurări pe termen mai lung care va include SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice în curs de dezvoltare.

Într-un discurs adresat marinarilor din Rusia, China, Algeria și India pentru a marca Ziua Marinei Ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin a avertizat Statele Unite că, prin această mișcare, riscă să declanșeze o criză a rachetelor în stilul Războiului Rece.

„Timpul de zbor către ținte de pe teritoriul nostru al unor astfel de rachete, care în viitor ar putea fi echipate cu focoase nucleare, va fi de aproximativ 10 minute”, a declarat Putin.

„Vom lua măsuri în oglindă pentru a desfășura, luând în considerare acțiunile Statelor Unite, sateliții săi din Europa și din alte regiuni ale lumii”.

Putin, care și-a trimis armata în Ucraina în 2022, prezintă războiul ca parte a unei lupte istorice cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991 prin invadarea a ceea ce el consideră sfera de influență a Moscovei.

Ucraina și Occidentul spun că Putin este angajat într-o acaparare de terenuri în stil imperial. Acestea au jurat să învingă Rusia, care controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, și părți din patru regiuni din estul Ucrainei.

Rusia susține că aceste teritorii, care au făcut cândva parte din imperiul rus, fac acum din nou parte din Rusia și că nu vor fi niciodată date înapoi.

Un nou Război Rece la orizont

Diplomații ruși și americani spun că relațiile lor diplomatice sunt mai proaste chiar și decât în timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962, și atât Moscova, cât și Washingtonul au îndemnat la dezescaladare, în timp ce ambele au făcut pași spre escaladare.

Putin a declarat că Statele Unite alimentează tensiunile și au transferat sisteme de rachete Typhon în Danemarca și Filipine și a comparat planurile SUA cu decizia NATO de a desfășura lansatoare Pershing II în Europa de Vest în 1979.

Conducerea sovietică, inclusiv secretarul general Iuri Andropov, se temea că desfășurările Pershing II făceau parte dintr-un plan elaborat condus de SUA pentru decapitarea Uniunii Sovietice prin eliminarea conducerii sale politice și militare.

„Această situație amintește de evenimentele din Războiul Rece legate de desfășurarea rachetelor americane Pershing cu rază medie de acțiune în Europa”, a declarat Putin.

Racheta Pershing II, proiectată să transporte un focos nuclear cu randament variabil, a fost desfășurată în Germania de Vest în 1983, potrivit KievPost.

În 1983, Andropov, aflat în declin, și KGB-ul au interpretat o serie de mișcări ale SUA, inclusiv desfășurarea Pershing II și un exercițiu NATO major, ca fiind semne că Occidentul era pe cale să lanseze un atac preventiv asupra Uniunii Sovietice, deschide un nou tab.

Putin a repetat un avertisment anterior potrivit căruia Rusia ar putea relua producția de rachete cu rază intermediară și mai scurtă de acțiune, capabile nuclear, și apoi să analizeze unde să le desfășoare, după ce Statele Unite au adus rachete similare în Europa și Asia.

Sursă video: Euronews