Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, a declarat despre liberalul Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM și propunerea acestuia de suspendare sau închidere a rețelei chinezești TikTok că este ”o prostie pe măsura celui care a propus-o.” Valentin Jucan a mai precizat că autoritățile de reglementare trebuie să evite astfel de reflexe extreme ”are nu au legătură cu principiile democrației.”
”O astfel de decizie trebuie să reprezinte o ultimă soluție la o posibilă problemă pe care ai încercat deja să o soluționezi în foarte multe modalități, dar fără rezultate. Este iresponsabil ca un oficial al statului să arunce pe fereastra publică o astfel de propunere, tot pe o rețea de socializare (culmea) fără consultări prealabile în interiorul propriei instituții și fără o cauză juridică extrem, extrem de solidă.
O astfel de propunere, care pare formulată mai mult din motive de constipare decât din motive juste, cum spuneam, poate să aducă României un proces cu prejudicii de toată frumusețea. Mai grav, concretizarea unei astfel de propuneri nu face decât să agraveze tocmai fenomenul pe care încerci să îl previi”, a declarat vicepreședintele CNA, potrivit G4.Media.
Valentin Jucan susține că soluția principală ar fi educația media, urmată de întărirea capacităților autorităților de a monitoriza respectarea legislației europene și naționale în privința platformelor și de susținerea autorităților de reglementare pentru a fi capabile să ofere publicului informații relevante privind utilizarea responsabilă a platformelor și asigurarea unei informări corecte bazate pe date verificabile.
Vicepreședintele CNA mai vorbește și de nevoia de asigurare că moderatorii platformelor nu fac partizanat politic, dar și asigurarea unui cadru legal și transparent prin care autoritățile cooperează în vederea monitorizării respectării regulilor interne ale platformelor și a funcționării corecte a algoritmilor acestora.
”Cooperarea permanentă a autorităților românești cu cele partenere din statele membre ale Uniunii Europene; finanțarea corectă a autorităților de reglementare și asigurarea independenței acestora de mediul politic; deschiderea unui capitol distinct în programele financiare bazate pe fonduri europene, capitol dedicat exclusiv autorităților de reglementare în media. Cenzura nu este soluția”, a mai transmis Valentin Jucan, vicepreședintele CNA.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a cerut, marţi, Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie oficială a reţelei de socializare TikTok privind riscurile democratice legate de activitatea sa în România şi a conţinutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale, a transmis Valentin Jucan.
Acesta a invocat existenţa unor suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei Tik Tok şi lipsa transparenţei în gestionarea conţinutului politic după ce un raport al Expert Forum a relevat o creştere semnificativă în preferinţele electorale a candidatului Călin Georgescu, de la 2% la 22%, bazată pe campanii desfăşurate pe platformă.
Și Pavel Popescu (PNL), vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a revenit, joi, asupra declarației sale de miercuri, când anunța că va solicita suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României.
În mai puțin de 24 de ore, Pavel Popescu a renunțat la inițiativă, afirmând că propunerea sa a fost una exagerată și exprimată strict în nume personal.
”Vreau să fac, simplu, o clarificare: mânat de dorinţa sinceră de a pune umărul la rezolvarea acestei situaţii delicate în care ne aflăm astăzi, aseară am propus o soluţie exagerată: suspendarea temporară a platformei TikTok. Opinia exprimată a fost una strict personală. Libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situaţii prin care trece o ţară”, a afirmat, joi, Pavel Popescu, într-o postare pe Facebook.
El a adăugat că va continua să semnaleze problemele grave identificate în modul de funcţionare a platformelor social media, căutând soluţii.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, despre anunţul vicepreşedintelui ANCOM, Pavel Popescu, că nu este de acord cu un astfel de demers, subliniind că măsura ar putea fi periculoasă pentru democrație. Detalii AICI.
Vicepreşedintele liberal al ANCOM s-a răzgândit în mai puțin de 24 de ore. Nu mai cere