Prima pagină » Actualitate » Reacția IKEA, după ce un timișorean a declarat că a plecat scârbit de la interviul de angajare după ce a aflat salariul oferit

Reacția IKEA, după ce un timișorean a declarat că a plecat scârbit de la interviul de angajare după ce a aflat salariul oferit

Reacția IKEA, după ce un timișorean a declarat că a plecat scârbit de la interviul de angajare după ce a aflat salariul oferit
In this photo illustration, IKEA logo seen displayed on a tablet. Logo illustration displayed on smartphones in Germany - 20 Feb 2022,Image: 757444870, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Un timișorean a aplicat pentru un loc de muncă la Ikea, în orașul său natal. De altfel, celebra companie suedeză de mobilă se află în plin proces de recrutare a personalului pentru noul său magazin din Timișoara, al treilea din România, după cele două din București.

„Eu m-am dus acolo într-un context zonal. Locuiesc foarte aproape și sincer m-a atras conceptul ăsta, ideea, și consider că sunt destul de capabil”, a declarat bărbatul pentru Adevărul.

Bărbatul susține că și-a stabilit ca țintă un salariu de 3.500 de lei net, iar la un moment dat a fost chemat la interviul de angajare, organizat la un important hotel din Timișoara. El mai spune că acolo, cu o întârziere de 40 de minute față de ora stabilită, a fost dus într-o sală cu alte 15 persoane.

„Eu sunt bucuros că a venit IKEA. Îmi place marca, îmi plac produsele lor. Nu îmi place modul ăsta al firmei de recrutare. M-a scârbit. Nu poți să mă bagi prin bucătărie pe la Conti. Iertați-mă. Eram într-un sacou, cu cravată. Parcă totuși… Stau o jumătate de oră la recepție, ca să ce? Păi dacă m-ai chemat la o oră, ora aia e. Că eu nu am sunat-o pe doamna să îi spun că sunt în taxi, să mă mai aștepte puțin că am o treabă. Acolo mi-am dat seama că astea sunt așa …românisme. Nu mai bine mă chemai într-un birou și discutai cu fiecare un sfert de oră? Nu trebuie să mă ții două ore jumătate să ascult povestea unuia și altuia. Și după aceea: «părăsiți sala și vă sunăm noi dacă e nevoie»”, a mai precizat declarat timișoreanul.

„Am plecat scârbit”

Candidatul a mărturisit că salariile oferite porneau de la 2.100 de lei „în mână”, cu posibilitatea de a beneficia de sporuri pentru zilele de weekend și cea de a ajunge la 3.000 de lei sau mai mult după o anumită perioadă.

„Când am întrebat dacă nu s-ar putea negocia un salariu mai bun, doamna a spus: «Domnule, puteți să faceți bani foarte mulți. Mergeți și vă angajați agent comercial în vânzări și o să umblați toată ziua, dar aici e IKEA. La IKEA aveți stabilitate, prindeți rădăcini. Banii vin mai târziu». Păi nu, că omul are nevoie acum. Eu cred că se construiește o echipă, dar oameni buni, prețurile s-au dublat”, a mai declarat bărbatul.

„Am plecat scârbit”, a fost concluzia timișoreanului, care s-a declarat nemulțumit și de faptul că nu l-a mai contactat nimeni pentru a-i spune că nu a fost selectat.

Reacția Ikea

„Procesul de recrutare în IKEA urmărește o structură foarte bine definită. Prima parte este cea de screening în care colegii de la «resurse umane» analizează toate candidaturile primite, iar apoi, în funcție de rolul deschis, putem solicita candidaților o evaluare suplimentară. Pentru noi, oamenii sunt mai mult decât niște CV-uri, de aceea, ne dorim să îi cunoaștem și organizăm un interviu telefonic sau video. Mai mult, candidatul poate fi invitat pentru un interviu în persoană cu colegii de la resurse umane sau cu viitorul manager. Candidații care au trecut de această primă etapă sunt invitați la IKEA assessmentcenter. Acesta constă într-o sesiune de grup, intre 10-15 participanți, și include o serie de exerciții, simulări de la locul de muncă, teste de evaluare și interviuri, în funcție de rolurile pentru care au trimis candidatura. Credem că este o modalitate bună de a ajunge să îți cunoști viitorii colegi. Toți candidații sunt informați cu privire la faptul că este o activitate de grup.

Ultimul pas este contactarea candidaților selectați cu oferta de angajare și discuția pe care o avem cu aceștia. Oferta de angajare este primită pe email pentru a o putea analiza și a lua o decizie informată. Ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, atunci când propunem o ofertă angajare, ținând cont atât de principiile unei plăți egale a muncii, cât și de experiența personală și de calificarea candidaților noștri. Fiecare candidat care intră în procesul nostru de recrutare va primi o decizie finală prin email, SMS sau telefon. Deoarece avem multe roluri deschise în acest moment, timpul de răspuns poate fi puțin mai lung. Însă, decizia finală va fi comunicată tuturor candidaților în momentul în care procesul de selecție este finalizat”.

Acesta a fost răspunsul oferit de compania suedeză după ce sursa citată i-a solicitat un punct de vedere, în urma mărturiei timișoreanului.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și