Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe a intenționat să efectueze o vizită în Serbia, numai că – potrivit zicalei socoteala de acasă nu se potrivește cu aceea din târg – trei țări est-europene, respectiv Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian, iar Serghei Lavrov s-a văzut nevoit să renunțe.
Ministrul rus de Externe și-a manifestat nemulțumirea după ce nu a mai putut ajunge în Serbia, considerând că decizia celor trei state a fost una ”fără precedent”. Dar Lavrov a ”mutat”, ulterior, și a declarat că îl va invita pe omologul său sârb să vină la Moscova.
”Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca ceva care se apropie de o amenințare la scară universală, atunci lucrurile în Occident sunt în mod clar destul de rele”, a declarat Serghei Lavrov, potrivit The Guardian.
Serbia a rămas, după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, unul dintre puținii aliați ai Moscovei în Europa. E drept că Serbia a condamnat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, numai că nu s-a alăturat Uniunii Europene (UE) atunci când a fost adusă în discuție impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei.
Potrivit sursei citate mai sus Kremlinul a calificat drept o ”acțiune ostilă” decizia celor trei țări est-europene de a bloca avionul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care zbura spre Serbia.
Discuțiile ar fi urmat să aibă loc luni, la Belgrad, cu președintele sârb, Aleksandar Vučić, dar vizita a fost anulată după ce țările din jurul Serbiei – Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru – și-au închis spațiul aerian pentru aeronava sa.
Decizia celor trei țări est-europene l-a adus la exasperare pe șeful programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin, acesta lansând amenințări, fără menajamente, pe contul său de Twitter, nici ”românii ne fiind menajați.
”De ce este bună SARMAT? (n.red. – noua rachetă a Moscovei, botezată ”Satan 2” în terminologia NATO) Nu le va cere permisiunea de a zbura bulgarilor fricoși, românilor răzbunători sau muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună. Asemenea și altor suedezi”, a scris Dmitri Rogozin.
Citește și: