Reacția lui Nicolae Ciucă, după ce AUR a lansat „lista neagră” a presei din România: Guvernul respinge orice încercare de intimidare a jurnaliștilor

Publicat: 27 01. 2022, 13:41
Reacția lui Nicolae Ciucă, după ce AUR a lansat „lista neagră” a presei din România: Guvernul respinge orice încercare de intimidare a jurnaliștilor / Sursa: captura Facebook - Guvernul României

AUR a lansat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră a presei din România. Premierul Nicolae Ciucă a reacționat joi la demersul AUR, declarând că guvernul României respinge „cu fermitate” orice încercare de intimidare a jurnaliștilor.

„Guvernul României respinge cu fermitate orice încercare de intimidare a jurnaliștilor.

Libertatea de exprimare și liberul acces la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept.
Premierul Nicolae Ciucă consideră de neacceptat ca în spațiul public să fie promovate așa-zise liste cu “redacții toxice” și condamnă categoric manifestarea diferențelor de opinii prin orice tip de violență.

Prim-ministrul României susține drepturile fundamentale și protejarea jurnaliștilor, orice incitare la ură împotriva presei contribuind la generarea unei viziuni care ar îndepărta România de valorile democratice pe care și le-a asumat ca stat membru NATO și UE”, a declarat Nicolae Ciucă.

AUR: „Începem noi…Completați voi!”

AUR a lansat miercuri, pe Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. Demersul este asumat fără rezerve de copreședinții Alianței, Claudiu Târziu și George Simion, sub pretextul unei răfuieli cu G4Media. Mesajul reprezintă un îndemn de a face colectiv o listă neagră a publicațiilor considerate „toxice” de AUR: „Haideți să vedem care sunt cele mai toxice și false „organe de presă”. Începem noi: G4media… Completați voi!”.

HotNews.ro a vorbit cu Târziu și Simion despre demersul respectiv, care ar reprezenta „un sondaj de opinie al cărui scop este de a vedea dacă susținătorii AUR percep într-adevăr realitatea așa cum o percepem și noi”.

„Știm cu toții că există organe de presă care nu-și respectă deontologia profesională. În opinia noastră cei care scriu despre noi fără să ne întrebe și ne acuză de tot felul de lucru fără să ne ia punctul de vedere, cei care ne numesc cu etichete false gen extremiști fără să aibă vreun un argument în acest sens, cei care ne pun în cârcă fapte inexistente și declarații pe care le interpretează după cum îi taie capul, nu sunt ziariști onești și nu își fac datoria de a fi în serviciul public. Scopul este să vedem si noi dacă percepe într-adevăr realitatea așa cum o percepem si noi. Dacă majoritatea accesează pagina noastra și văd ce facem noi zi de zi sunt în acord cu noi sau nu și mai degraba în acord cu cei care ne bălăcăresc zi de zi fără să ne dea vreo șansă să explicăm. E un sondaj de opinie dacă vreți”, a declarat Târziu.

„Nu considerați că faceți un demers periculos dvs ziariștii să etichetați un partid drept fascist, legionar, extremist, xenofob, antisemit un partid parlamentar? Eu vă întreb pe dvs dacă tot îmi puneți întrebări de genul asta. Păstrați măsura vă rog frumos. E o postare pe Facebook care se prezintă ca un sondaj : „Voi ce spuneți fraților există sau nu organe de presă toxice ? Noi credem că cel puțin unul există”, a mai declarat co-președintele AUR.

George Simion, supărat pe G4 Media

George Simion acuză „un grav derapaj” media la adresa AUR, din partea publicației G4 Media.

„Opinia mea este că G4 Media a comis un grav derapaj media la adresa AUR, iar riposta colegilor care au postat pe Facebook este meritată (…) Nu cred că demersul nostru este periculos atâta vreme cât o parte din presă fac același lucru, separă partidele între bune așa zis democratice și partide pe care ei le consideră, fără argumente, extremiste. Scopul este de a sancționa public derapajele structurilor similare care nu au decența de a suna și să ia o poziție din partea celor despre care scriu pentru că nu sunt articole de opinie, editoriale ci sunt articole de conținut, știri”, a declarat Simion.

„Nu am generalizat pentru că sunt foarte multe instituții de presă care sunt corecte chiar dacă au un conținut progresist și nu conservator asupra spațiului public”, a mai spus acesta, menționând că AUR nu va retrage postarea respectivă.

„Dacă pui în locul cuvântului „AUR” termenul „redacții de presă” vei avea același rezultat, aceiași părtinire și consecințe care nu pot fi controlate sau asumate. Și presa trebuie să fie responsabilă iar Active Watch trebuie să facă același apel pentru o parte a presei. Noi nu avem acțiune în acest moment, ci o reacțiune la ceea ce am pățit din partea unor organe de presă”, a conchis liderul AUR.

Ioana Avădani, CJI: Este un precedent periculos

Președintele CIJ (Centrul de Jurnalism Independent), Ioana Avădani, a declarat că demersul AUR se poziționează „în postură de victimă și creează un precedent periculos pentru libertatea de exprimare prin discursul anti-mediatic” și reprezintă „un precedent periculos”.

De asemenea, Active Watch a semnalat „noul derapaj populist al partidului parlamentar AUR, care încalcă flagrant principiile vieții democratice”.