Reacția Ministerului Economiei după cazul Romarm. Cine va asigura conducerea interimară a instituției, după reținerea directorului general
Ministerul Economiei precizează, prin intermediul unui comunicat, că nu comentează faptele pentru care este cercetat directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu, dar precizează că directorul economic va asigura conducerea interimară a companiei.
„Având în vedere informațiile apărute astăzi în mass-media, referitoare la audierea şi reținerea de către DNA a directorului general Romarm, Gabriel Țuțu, vă transmitem faptul că Ministerul Economiei, respectiv conducerea autorității centrale, îşi rezervă dreptul de a nu comenta faptele ce servesc unei anchete penale în desfăşurare. Până la clarificarea situației de fapt, conducerea interimară a Romarm va fi asigurată de directorul economic”, au transmis reprezentanții ministerului Economiei, citați de Mediafax.
Potrivit acestora, Compania Națională Romarm S.A., înființată printr-o Hotărâre din 2000, este o societate de tip holding cu capital 100% românesc, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei.
„Vă subliniem faptul că la nivelul Romarm se aplică prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, care stipulează că autoritățile publice tutelare nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice. Competența luării deciziilor de administrare și a deciziilor de conducere a întreprinderii publice și răspunderea, în condițiile legii, pentru efectele acestora revine consiliului de administrație și directorilor, dacă le-au fost delegate atribuțiile de conducere, sau, după caz, consiliului de supraveghere și directoratului”, mai precizează Ministerul Economiei.
Procurorii DNA i-au reținut, luni, pe fostul selecționer Victor Pițurcă și pe directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu, într-un dosar care vizează achiziții în perioada pandemiei.