Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, marţi, că România a încălcat articolului 8 din Convenţie care face referire la ”respectarea vieţii private şi de familie” în cazul cuplurilor de acelaşi sex, așadar țara noastră este obligată să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex.
CEDO a decis să admită plângerea Asociației ACCEPT împotriva statului român prin care autoritățile române sunt acuzate de încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie în dosarul „Buhuceanu și alții vs. România”, constatând că România încalcă Articolul 8 din Convenția privind drepturile omului, care prevede dreptul la respectarea vieții private și de familie.
După decizia istorică a CEDO, Patriarhia Română a emis un comunicat prin care se opune vehement hotărârii luate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
”Patriarhia Romană, în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei.
În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia. Cadrul legal care protejează în mod optim «creșterea, educația și instruirea copiilor” este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României)”, se arată în comunicatul emis de Patriarhie.
De asemenea, Patriarhia Romană spune că ”legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex”.
”Din punct de vedere moral parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate.
Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea «căsătoriei între persoanele de același sex», ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această «căsătorie».
Acordarea unui statut legal «cuplurilor» de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea «dreptului» de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie. Experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este grăitoare.
Domeniul dreptului familiei este însă «strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde», așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex”, mai spune Patriarhia Română.