Prima pagină » Actualitate » REACȚIA unei romance întoarse din Germania când a văzut prețurile din România: „E prăpăd, e durere”

REACȚIA unei romance întoarse din Germania când a văzut prețurile din România: „E prăpăd, e durere”

REACȚIA unei romance întoarse din Germania când a văzut prețurile din România: „E prăpăd, e durere”
foto ilustrativa, sursa foto: Envato

O româncă care s-a întors temporar din Germania în România s-a arătat foarte uimită de prețurile mari la alimente în România.

Nicoleta, căci așa se numește românca, a decis să petreacă o perioadă în țara natală pentru a analiza posibilitatea unei reveniri definitive. Dar ceea ce ar fi trebuit să fie o reîntâlnire plină de bucurie s-a transformat într-o experință care i-a lăsat și un gust amar. În timpul unei vizite la un supermarket din România, ea a făcut o comparație între prețurile din țară și cele din Germania. Ea a ajuns la concluzia că traiul de zi cu zi este foarte dificil pentru românii cu venituri mici.

„Ce-am văzut eu cel mai ieftin în România este pâinea, dar cum s-o mănânci goală? Hai că iei una la un leu, adică 0,24 de euro, dar cu ce o mănânci, domnule, că totul e scump. Dai 2 euro pe un pachețel de icre. Ia uitați aici cozonacul la 23,22 lei și 90 de bani. Da, cozonacul ar veni vreo 4,50 euro. E foarte scump pentru românii noștri care locuiesc aici. Dacă n-ai 5.000 de lei salariu, nu prea poți să supraviețuiești în țara asta. Vă spun sincer că am văzut acum ce înseamnă”, a povestit Nicoleta, potrivit stiridiaspora.ro.

Românca a continuat să descrie situația prețurilor, exprimându-și îngrijorarea în ce privește modul în care cei care câștigă salariul minim pe economie, circa 500 de euro, reușesc să facă față cheltuielilor.

„Mi-am cumpărat o tigaie, dar m-a costat 100 și ceva de lei, adică 20 de euro. Hârtia igienică e 6 euro și nici măcar nu e de calitate bună. Tot ce cumperi din plastic e de slabă calitate. Pe toate astea am plătit 607 lei. Cam 130 de euro, pentru un coș de cumpărături care nu includea nimic extravagant. Pentru acești 600 de lei, un roman muncește între 3 și 6 zile. E prăpăd, e durere. Pe mine mă îngrozesc prețurile astea”, a mai spus Nicoleta.

Cu toate că intenția inițială a ei a fost să revină definitiv în țară, experiența din supermarket a determinat-o să reevalueze situația.

„Viața e scumpă aici. Mi-am dat seama abia acum, văzând realitatea. Bine că sunt încă acolo și mai durează până mă mut. Nu știi când te întorci, dar măcar știi la ce să te aștepți”, a mai spus aceasta.

Prețuri la fel ca în Germania

În România, salariul minim brut pe economie este aproximativ 3.300 de lei, în jur de 500 de euro net, în timp ce în Germania acesta este 2.080 euro brut pe lună, adică circa 1.500-1.700 de euro net, în funcție de taxe și deduceri. Diferența este semnificativă, iar raportat la costul vieții, disparitatea devine și mai evidentă.

Dacă în Germania, salariul minim permite un trai decent, acoperind chirie, utilități, transport și mâncarea, în România veniturile minime abia reușesc să acopere strictul necesar, iar în unele cazuri nu sunt suficiente nici pentru asta. Situația este agravată și de faptul că multe produse alimentare din România au prețuri aproape ca în Germania, un coș de cumpărături putând să coste similar în ambele țări.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și