Cecilia Pătru, medic cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, vorbește despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, susținuând deciziile luate de cele două doctorițe care au fost arestate preventiv după decesul unui pacient.
Medicul Cecilia Pătru a explicat implicațiile deciziilor luate de cele două doctorițe arestate, la propunerea procurorilor, pe care le felicită pentru profesionalism și despre care susține cu tărie că sunt nevinovate, relatează DC News.
Procurorii au reținut inițial, pentru 24 de ore, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, fiind acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.
Ulterior, ele au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, după ce instanța a emis un mandat în acest sens. Cele două cadre medicale sunt suspectate că au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, aflat în stare gravă, prin scăderea deliberată a dozei de Noradrenalină, în două rânduri, în martie și aprilie 2024, ceea ce a dus la decesul acestuia.
„În lumina noilor informații apărute în mass-media ca fiind diagnosticele date de IML încerc să explic cazul medical dar pe înțelesul dumneavoastră de la începutul bolii până la sfârșit pentru a înțelege. Pacientul avusese în trecut tuberculoză. După ani a apărut pericardita constrictivă (adică calcificare extremă a foitiei din jurul inimii).
Calcificarea din jurul inimii era atât de importantă încât nu mai permitea distensia pereților inimii pentru a umple cavitățile drepte cu sânge. Se intră într-un cerc vicios. Ca să compenseze necesarul de sânge și oxigen din țesuturi organismul descarcă el, catecolamine. Efectul acestora pe cord se traduce prin creșterea pulsului.
Crescând pulsul, scade perioada de relaxare a inimii-acea perioada în care cavitățile inimii se umplu cu sânge și în care mușchiul inimii primește el, sânge. Rezultatul este o scădere și mai importantă a valorilor tensiunii arteriale. Sângele stagna în organe în ficat și așa a ajuns la ciroză cardiacă.
Pericardita constrictivă se complicase cu ciroză cardiacă. (AFECTARE HEPATICĂ)
În plămân staza s-a suprainfectat determinând bronhopneumonie și s-a manifestat prin lipsa de aer.
Pacientul odată ajuns la spital primește antibiotic și perfuzii. Volumul de lichide din organism crește, crește și mai mult gradul de stază, plămânul absoarbe apă ca un burete și respiră din ce în ce mai prost. Se administrează oxigen ca să compenseze lipsa de aer, însă degeaba pentru că un plămân sever afectat nu mai permite încărcarea cu oxigen a sângelui. Crește cantitatea de dioxid de carbon din sânge. Practic creierul primește prea puțin sânge care este și de proastă calitate. Cedează funcția creierului – devine encefalopat. Comă GCS 4 puncte.
Un om obișnuit are în mod normal 15 puncte. Se cere suport ATI….(AFECTARE PULMONARĂ ȘI NEUROLOGICĂ). Ajunge în ATI. Ca orice medic găsești un pacient cu stare foarte gravă, septic, în șoc cu tensiune mică, primul reflex este să pui Noradrenalină să crești gradul de vasoconstricție din țesuturile periferice ca să trimiți mai mult sânge spre cord…
Dacă ar fi avut doar șoc septic ar fi avut un răspuns posibil favorabil la Noradrenalină. Dar aici aveam un șoc care era asociat unei pericardite constrictive severe și indiferent de doză de Noradrenalină, nu obțineai creșterea valorilor tensiunii arteriale- pentru că acea carapace din jurul inimii nu permitea. În schimb obțineai un puls mare care îți scădea indirect tensiunea. Noradrnalina doar bicuia o inimă incapabilă să se umple. Deci în acest context, decizia de oprire a Noradrenalinei medical este cea mai corectă. Eu mă înclin în fața acestor copile…. Pericardita constrictivă e o boală rară!!!! Sunt puțini medici care au tratat pacienți cu această patologie și ei pot să înțeleagă pericardita constrictivă…. Cinste lor!!!
În concluzie, același caz a fost văzut diferit astfel: cele două colege înțeleg patologia exactă PERICARDITA CONSTRICTIVĂ CU BRONHOPNEUMONIE ȘI DISFUNCȚIE MULTIPLĂ DE ORGANE.
Persoana care face denunțul BRONHOPNEUMONIE CU SEPSIIS ȘI DISFUNCȚIE MULTIPLĂ DE ORGANE (SE PIERDE AICI VOIT SAU NU NOȚIUNEA DE PERICARDITA CONSTRICTIVĂ).
În contextul unor tensiuni interne și orgolii, asistenta le consideră pe cele două doctorițe lipsite de experiență și rău intenționate. Colega care a făcut denunțul nu a înțeles boala pacientului!!! COLEGUL DE LA IML DEȘI SCRIE DIAGNOSTICELE INCLUSIV PERICARDITA CONSTRICTIVĂ NU ȘTIE CE E AIA ȘI CUM SE MANIFESTĂ!!!!
NU SE CERE SUPORTUL ȘI EXPERTIZĂ UNUI ALT COLEG CARE TRATEAZĂ PERICARDITA CONSTRICTIVĂ.
În momentul în care medicul legist scrie că ar fi o legătură de cauzalitate între deces și noradrenalină, cazul este pierdut de sub control. ADEVĂRATA CAUZĂ A MORȚII ACESTUI PACIENT ERA TUBERCULOZĂ DIN ANTECEDENTE COMPLICATĂ CU PERICARDITA CONSTRICTIVĂ.
DOUĂ COPILE SUPER DEȘTEPTE SUNT ARESTATE PE NEDREPT!!! UNDE ESTE MINISTRU JUSTIȚIEI???? UNDE ESTE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII??? UNDE ESTE PREȘEDINTELE????
A, mă scuzați, au o chestiune foarte importantă de rezolvat – stabilirea candidaților pentru funcția de viitor președinte al țării. CE FACEM NOI CEI CARE ÎNȚELEGEM CAZUL??? CE FACE COLEGIUL MEDICILOR??? CE FACE SOCIETATEA CIVILĂ??? AȘTEAPTĂ CĂ ADEVĂRUL SĂ IASĂ LA IVEALĂ???
DACĂ AȚI FI ÎN LOCUL LOR, V-AR CONVENI SĂ FACEȚI PUȘCĂRIE PE NEDREPT??? OAMENI BUNI, TREZIȚI-VĂ!!! Asistăm la un nou caz Petre Țuțea!!!
„Un tâmpit mai mare că mine nu există. Să faci 13 ani de temniță pentru un popor de idioți! De asta numai eu am fost în stare“, Petre Țuțea.
Întrebarea care se tot pune este: ar fi existat în cazul acestui pacient vreo soluție terapeutică care să îi salveze viața? Răspunsul meu, pe baza noțiunilor medicale pe care le am, este următorul: Dacă pericardita constrictivă ar fi fost diagnosticată înainte de apariția cirozei hepatice la un pacient fără afectare a plămânului( bronhopneumonie)- da, se putea interveni chirurgical la nivelul inimii și se efectua decorticare.
Dacă a apărut deja ciroză hepatică… chirurgia este contraindicată!!! În acest context, ficatul nu poate sintetiza proteinele implicate în procesul de coagulare și nu mai poți opri sângerarea. Cazul intens mediatizat era unul practic fără soluție terapeutică încă de la prezentarea la spital – acesta asociind atât ciroză cardiacă cât și bronhopneumonie”, a explicat medicul Cecilia Pătru.
Tribunalul Bucureşti a admis, pe 8 august, cererea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon acuzate că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.