Reacția VIRALĂ a unui trader după jaful de criptomonede de 120 milioane de dolari de la MultiversX. „S-a transformat totul într-un șantaj”

Publicat: 30/07/2024, 18:11

Unii actori de pe piața de trading încep să facă publice informații sau teorii după ce Gândul a publicat în exclusivitate, marți, că partea vătămată a jafului de criptomonede făcut public de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) acum cinci zile este platforma ul MultiversX Labs din Sibiu, fosta Elrond Network.

Jaful uriaș de criptomonede din România declanșează reacții pe rețelele de socializare, după ce după ce procurorii DIICOT au făcut descinderi și au pus sub control judiciar trei persoane în cazul furtului de peste 120 de milioane de dolari.

Gândul a publicat, marți, în exclusivitate, că victima furtului este start-up-ul MultiversX Labs din Sibiu, cunoscut anterior sub numele Elrond Network, fondat și controlat de fraţii Beniamin şi Lucian Mincu și, de asemenea, cel mai mare proiect blockchain de pe piața locală. Compania este, în prezent, cea mai profitabilă firmă românească din domeniul activităților de realizare a soft-ului la comandă.

Compania MultiversX a transmis, într-un comunicat pentru Gândul, că salută progresele autorităților cu privire la incidentul din iunie 2022 și își reafirmă angajamentul față de securitatea utilizatorilor.

„De data asta se întâmplă intern”

„Probabil una din cele mai tari știri din ultima perioadă este asta pe care v-o dau acum, respectiv un mic mare jaf la EGLD (criptomonedele tranzacționate de MultiversX -n.r. ), dacă știți despre ce este vorba. Se pare că proprietarul de acolo, Beniamin Mincu, da?, cel care este părintele EGLD, a fost, între ghilimele, jefuit de vreo 180 de milioane sau de monedă în valoare de 180 de milioane de dolari”, spune Dan Toma, TikTok.

Potrivit spuselor traderului, este a treia oară când se întâmplă acest lucru, dar de data asta se întâmplă intern.

„Prima dată cineva a spart sistemul EGLD și a printat undeva la 800.000 de «egolzi» etc și i-a scăzut valoarea și așa mai departe. A doua oară, acum câteva luni, s-a întâmplat aproape ceva identic. Dar de data asta se pare că niște angajați (râde – n.r.), niște angajați au sustras sau pur și simplu n-au vrut să elibereze niște «egolzi» ei, ceva de genul ăsta, și s-a transformat totul într-un șantaj”, spune Dan Toma, marți, după-amiază pe TikTok.

„Deci EGLD în valoare de 185 de milioane de dolari dispăruse cumva, probabil din trezoreria internă. Așa că micuțul Beniamin s-a dus și a raportat. Dar, de data asta au intervenit procurorii și au spus «Bă, stai să vedem despre ce este vorba în șantajul ăsta» și lucrurile se pare că se complică acolo. Una peste alta, după cum vă spuneam, este foarte greu să faci afaceri în România. Este foarte greu să ai angajați în România, pentru că de cele mai multe ori angajații au impresia că firma pentru care lucrează este și a lor. Să trăiască EGLD și încă o dată, mare grijă pe cine angajați”, a conchis Dan Toma. Clipul are peste 78.000 de vizualizări în câteva ore.

Dan Toma are o platformă educațională pentru tradingul de acțiuni, unde spune despre el că a avut o carieră extensivă în servicii financiare și trading pentru mai bine de 15 ani.

Hackerii români au încercat să ascundă „produsul infracțional” în altă rețea

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au anunțat joia trecută că au făcut, marți 23 iulie, trei percheziții domiciliară în București, ancheta vizând constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, perturbarea funcționării unui sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

În urma perchezițiilor făcute la locuințele celor trei inculpați, au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice, potrivit unui comunicat al DIICOT.

De asemenea, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe sumele de 136.450 de lei și 31.995 de euro, identificate sub formă de numerar, dar și pe aproximativ 4.100.000 de dolari, care au fost transferați din portofelele electronice descoperite în sistemele informatice utilizate de inculpați.

Cei trei inculpați sunt, de miercuri 24 iulie, sub control judiciar, măsură preventivă instituită de procurorii DIICOT, care include și interdicția de a părăsi țara.

Procurorii DIICOT au probe că cei trei inculpați au constituit un grup infracțional organizat și au desfășurat o serie de activități infracționale la nivelul unei platforme blockchain, reușind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice pe care le controlau, suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentă cu aproximativ 120.846.000 de dolari la data efectuării tranzacțiilor.

„Ulterior, inculpații au încercat să transfere toate activele obținute în mod ilegal dintr-o rețea în alta, folosind atât platforme de schimb descentralizate, cât și o platformă care facilitează transferul exclusiv între cele două rețele. Procesul de transferare dintr-o rețea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaților din prima rețea, restul activelor fiind primite de inculpații din cea de a doua rețea, în trei portofele electronice, sub forma unor criptomonede stabile”, a detaliat DIICOT.

Membrii grupului de criminalitate organizată au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate (de tip agregator) pentru a ascunde „produsul infracțional”, transferând toate activele sub forma unei criptomonede către o platforma de tip mixer.

Având în vedere că persoana vătămată a recuperat peste 95% din criptomonedele care i-au fost sustrase, prejudiciul este în prezent de aproximativ 9.305.791 de dolari americani, spun procurorii.

În prezent, criptomonedele sechestrate se află în portofelele electronice administrate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Culisele „evaporării” a sute de miliarde de dolari din cripto, explicate de co-fondatorul Bitcoin România. Constantin Rotariu despre colapsul FTX: „Foloseau un token supraevaluat artificial pentru a garanta împrumuturi la bănci”

Bitcoin atinge un MAXIM istoric de peste 69.000 de dolari. Prețul criptomonedei a depășit recordul din 2021

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Europa de est se pregătește de război. Stare de alertă maximă
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!