Frustrare după o nouă amânare în dosarul Colectiv: „Se joacă cu nervii noștri” / „Cine trebuie să scape, va scăpa”. Tedy Ursuleanu: „Sunt dezamăgită”
Supraviețuitorii incendiului din Colectiv trăiesc din nou frustrarea amânării sentinței în acest dosar. Curtea de Apel București a amânat pronunțarea în dosarul Colectiv pentru data de 3 mai. „Se joacă cu nervii noștri”, este de părere Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din 2015.
„Este foarte frustrant ce se întâmplă cu aceste amânări, pentru toți cei care suntem implicați în acest dosar. Se joacă cu nervii noștri. Într-un final, trebuie să avem o sentință”, a declarat, pentru Gândul, Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din Colectiv.
Și Tedy Ursuleanu a reacționat la decizia de amânare de vineri, de la Curtea de Apel București.
„Așteptam și eu o veste de dimineață. Sunt dezamăgită, nu știu ce să mai cred”, a precizat Tedy pentru Gândul.
„Eu cred că sentințele sunt date deja, este o problemă cu motivarea”
La rândul său, Eugen Iancu, tatăl unui tânăr decedat după incendiul de la Colectiv, este de părere că instanța ar intenționa să-i scape pe angajații statului implicați în acest dosar.
„Eu cred că sentințele sunt date deja, este o problemă cu motivarea. Ei trebuie să scrie o motivare prin care să justifice sentințele pe care le vor da, pentru că cine trebuie să scape, scapă. Și aici mă refer la angajații statului, precum Piedone, care trebuie să scape”, a declarat pentru Gândul Eugen Iancu, președinte al Asociației Colectiv GTG 3010.
Piedone, condamnat în primă fază la 8 ani și 6 luni
Curtea de Apel Bucureşti a amânat pe 3 martie, pentru 15 aprilie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.
Procesul s-a terminat în luna decembrie 2021, iar judecătorii au amânat în două rânduri pronunţarea sentinţei, pe 3 ianuarie şi 3 martie 2022.
Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:
- Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;
- cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;
- Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;
- pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;
- Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;
- George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.
- Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;
- Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;
- Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.