Reactorul 1 al centralei de la Cernavodă va fi oprit. Explicațiile conducerii Nuclearelectrica
Nuclearelectrica SA anunţă că Unitatea 1 a Centralei nuclearoelectrice (CNE( Cernavodă va intra în programul de oprire planificată duminică, 8 mai. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00, până la o dată care nu a fost deocamdată comunicată.
Oprirea reactorului 1 este una planificată, conform strategiei societății naționale, și reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, cu o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzătoare.
Astfel, în timpul opririi planificate, specialiștii Nuclearelectrica vor efectua programele de mentenanță preventivă, de mentenanță corectivă, de inspecții, de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate și de implementare modificări de proiect. Comunicatul companiei nu precizează durata opririi controlate.
Anul trecut, preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM a crescut în contextul în care Unitatea 2 a Centralei de la Cernavodă a fost oprită, planificat.
Produce 20% din energia electrică a țării
Centrala nuclearoelectrică Cernavodă asigură funcționarea în siguranță a Unităților nucleare 1 și 2, fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României, conform datelor societății naționale.
CNE Cernavodă utilizează tehnologia canadiană CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium) folosind uraniul natural ca și combustibil și apa grea ca moderator și agent de răcire.
Conform companiei, producția brută de energie electrica a celor doua unități operationale ale CNE Cernavodă a fost de 11.466.405 MWh în anul 2020, con care, consumul propriu tehnologic al Unităților în timpul funcționării, precum și în timpul opririlor asigurat din producție proprie a fost de 909 mii MWh.
Astfel, energia electrică produsă și livrată în Sistemul Energetic National a fost de 10.557.776 MWh în anul 2020, față de aceeași perioadă a anului 2019 (10.346.746 MWh), reprezentând o creștere de 2%.
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială în decembrie 1996, iar Unitatea 2, în septembrie 2007.
Potrivit companiei, prin arderea în reactorul Unității 1 de la CNE Cernavodă a unui fascicul de combustibil produs de Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, care conține în medie 21,5 kg dioxid de uraniu natural, se produce o cantitate de energie electrică de 115 MWh.
Pentru a produce o cantitate de energie echivalentă cu cea realizată anual de o unitate de la CNE Cernavodă, o centrală termoelectrică consumă aproximativ 6 milioane tone de lignit indigen. Prin arderea acestuia se evacuează în mediul ambiant circa 1.500.000 tone de cenușă, din care 20.000 tone cenușă zburătoare, 4 milioane tone de CO2 și cantitati semnificative de SO2 și NOx.