Incident neașteptat petrecut la centrala nucleară de la Cernavodă. Reactorul 1 s-a deconectat automat de la sistemul energetic național al României!
Din primele verificări, se pare că a fost vorba despre o disfuncționalitate apărută „în partea clasică a unității”.
UPDATE 11:00 – Printr-un comunicat transmis Bursei de Valori București, „Societatea Națională Nuclearelectrica SA informează actionarii și investitorii că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Național în noaptea de 19 spre 20 octombrie, după înlocuirea unei piese în partea clasică a centralei”. „Reamintim că Unitatea 1 CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în după-amiaza zilei de 19 octombrie din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a unității, fără impact pe partea nucleară”, mai arată SNN.
Incidentul s-a produs miercuri după-amiază, arată SNN.
Potrivit Nuclearelectrica, societatea de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, Unitatea 1 s-a deconectat automat de la sistemul energetic național din cauza unei disfuncționalități apărute în partea clasică a ei. Incidentul nu a avut niciun impact pe partea nucleară. „Deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național, precum și lucrările de remediere, nu au impact asupra securității nucleare a reactorului, a personalului unității, populației și a mediului înconjurător”, a transmis Nuclearelectrica.
Specialiștii de la Cernavodă investighează ce s-a întâmplat, în vederea remedierii și a descoperirii cauzei care a condus la deconectarea automată a Unității 1 CNE Cernavodă de la Sistemul Energetic Național.
Pe de altă parte, nu mai departe de luna iulie a acestui an, Nuclearelectrica a anunțat trecerea într- nouă etapă a Proiectului Retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă. Astfel, Proiectul Retehnologizării Unității 1 a avansat prin semnarea primului contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unității 1 și OEM (producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU, în faza a II-a a proiectului. Potrivit companiei, în cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit „retubare reactor” (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria și Fideri – ICCTCF).
De asemenea, Candu Energy va oferi și servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesită înlocuire/modificare.