Prima pagină » Actualitate » Realegerea lui Trump vs. planurile Rusiei. „Propunerile de la Casa Albă ar putea strica SCENARIUL lui Putin, se va afla într-o poziție dificilă”

Realegerea lui Trump vs. planurile Rusiei. „Propunerile de la Casa Albă ar putea strica SCENARIUL lui Putin, se va afla într-o poziție dificilă”

Realegerea lui Trump vs. planurile Rusiei. „Propunerile de la Casa Albă ar putea strica SCENARIUL lui Putin, se va afla într-o poziție dificilă”

Dacă o singură propunere de pace a lui Trump ar fi respinsă de Putin, atunci va dispărea „planul de victorie” al Moscovei și orice perspectivă de a pune capăt războiului declanșat în 2022. Atunci când Donald Trump a fost ales pentru prima dată președinte al SUA, în anul 2016, Vladimir Putin a fost unul dintre primii care l-au felicitat. Pe fondul acuzațiilor de intervenție rusă în acele alegeri, propagandiștii pro-Kremlin au cântat la scenă deschisă și au transmis că victoria a fost cu adevărat a Moscovei.

De data aceasta, consideră Alexander Baunov într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace, lucrurile stau foarte „diferit”.

În timpul recentei campanii prezidențiale din SUA, Moscova s-a chinuit să afirme că este indiferentă față de rezultatul alegerilor, iar bucuria realegerii lui Trump este mult mai subțire decât a fost în 2016. Asta nu doar pentru că Trump, în primul mandat, „nu a reușit să se ridice la așteptările Rusiei”.

Moscova așteaptă primii pași ai viitoarei administrații americane cu mult mai puțină emoție decât Kievul și capitalele occidentale.

„Trump va încerca, probabil, să slăbească alianța în creștere dintre Rusia și China”

Confruntarea Rusiei cu Occidentul este o alegere strategică pe termen lung, independentă de fluctuațiile de moment ale politicii occidentale. Nici nu contează că victoria lui Trump subminează principala narațiune de propagandă a Kremlinului, potrivit căreia alegătorii nu decid nimic nicăieri.

Mașina de propagandă a Kremlinului poate justifica apropierea de aproape oricine și poate abate atenția de la orice contradicție. Dar rezultatul alegerilor din SUA îi prezintă lui Putin trei probleme mult mai grave.

Prima este că victoria lui Trump ar putea submina eforturile minuțioase ale Rusiei din ultimii doi ani de a-și crea o imagine de lider și apărător dezinteresat al «majorității globale».

Atitudinile față de Trump sunt în general mult mai negative în Sudul Global decât în ​​Rusia, unde el a fost mult mai popular decât rivalul său Kamala Harris – atât în ​​rândul elitei, cât și în rândul oamenilor obișnuiți, dintre care mulți spun că l-ar vota pentru Trump dacă i-ar avea ocazia.

China a trecut de la respingerea totală la o poziție mai neutră (deși deja devine din nou mai negativă în urma primilor pași ai președintelui ales), dar pentru India, America Latină, Africa și lumea musulmană, Trump rămâne un simbol al Americii șovine. Ar fi preferat să o vadă pe Harris la Casa Albă.

Acest fapt nu poate să nu sublinieze diferența dintre obiectivele și interesele Sudului Global și Rusiei. De asemenea, Trump va încerca, probabil, să slăbească alianța în creștere dintre Rusia și China.

În timp ce Moscova va face o dovadă de rezistență, va fi foarte tentant pentru ea să își slăbească dependența unilaterală și asimetrică de Beijing, dacă se va prezenta oportunitatea”, notează Alexander Baunov.

„Pentru dreapta vestică, președintele SUA, ca lider populist, este o figură mult mai puternică decât Putin”

A doua problemă la care face referire Alexander Baunov este aceea că Trump îl poate înlătura cu succes pe președintele rus din ceea ce Putin considera „propria sa nișă”, respectiv din poziția de lider inspirațional pentru forțele antiliberale, conservatoare și anti-elitiste din Occident.

Agenda în mare parte tradiționalistă și homofobă a lui Putin este mai puțin atractivă pentru dreapta occidentală decât retorica agresivă și nefiltrată împotriva imigrației a lui Trump. Putin pur și simplu nu își poate permite să adopte aceeași abordare: are mare nevoie de forță de muncă din țările post-sovietice din Asia Centrală.

Mai mult, el s-a temut întotdeauna că o poziție excesiv de ostilă față de imigranții musulmani ar putea provoca tulburări în rândul comunităților musulmane din Rusia și ar putea ajuta Occidentul în scindarea țării.

Pentru dreapta vestică, președintele SUA, ca lider populist, este o figură mult mai puternică decât Putin”, continuă Alexander Baunov.

Principala dificultate pe care o reprezintă victoria lui Trump pentru Kremlin

Totuși, principala dificultate pe care o reprezintă victoria lui Trump pentru Kremlin este că, deși Trump ar putea foarte bine să-și demonstreze eficiența forțând un armistițiu în Ucraina sau cel puțin înghețând conflictul, în prezent nu este în interesul lui Putin ca acest lucru să se întâmple, punctează Alexander Baunov.

„În acest moment, președintele rus nu pare să dorească propuneri concrete din partea Occidentului pentru o încetare a focului în Ucraina, chiar dacă acestea presupun concesii din partea Ucrainei. Absența unor astfel de propuneri i-a permis lui Putin să continue războiul, dând vina pe Ucraina și Occidentul că nu au oferit un plan de pace realist.

Este evident că soluția lui Trump va fi departe de dorințele Kievului. Orice propunere concretă de a opri conflictul de acum va fi pe cheltuiala Ucrainei într-un fel sau altul: cu alte cuvinte, nedreaptă și defectuoasă din punct de vedere al dreptului internațional.

Totuși, aceasta este doar o infimă consolare consolare pentru Putin, care nu pare să dorească nicio soluție pașnică în prezent, echitabilă sau nu. Se pare că Putin și-a revenit din eșecurile din 2022 și 2023, și-a recăpătat încrederea militară și economică și continuă acum pe baza că timpul este de partea lui în acest război de uzură.

Oficialii ruși repetă în mod constant că toate obiectivele „operațiunii militare speciale” vor fi atinse.

Deocamdată, liderul rus poate continua războiul, invocând reticența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a intra în discuții de pace și lipsa unor propuneri concrete de la Washington.

Propria propunere de pace a Kremlinului pentru Ucraina de a renunța la patru regiuni întregi plus Crimeea – inclusiv un teritoriu pe care Rusia nu l-a controlat niciodată – și de a dezarma nu este altceva decât un pretext slab pentru continuarea războiului”, mai scrie Baunov.

Judecând după starea de spirit a lui Vladimir Putin, exact asta se va întâmpla

Vladimir Putin pare încrezător că poate continua războiul din Ucraina, iar această încredere l-a adus înapoi la obiectivul inițial al invaziei, respectiv să pună mâna pe toată Ucraina.

Propunerile occidentale specifice – chiar și pentru o încetare a focului de-a lungul liniei actuale de contact – îl vor pune pe Putin într-o poziție dificilă. Nu va mai putea continua războiul său lent de uzură ca și când nimic nu s-ar fi schimbat. Dar dacă această ofertă ar trebui respinsă, Trump este destul de capabil să treacă la un plan B care ar implica orizonturi neexplorate de escaladare.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, oferta lui Trump ar putea atrage și unii dintre partenerii influenți ai Rusiei – ca să nu mai vorbim de o parte semnificativă a societății ruse obosite de război. Victoria lui Trump la alegerile din SUA a fost efectiv „planul de victorie” al Rusiei în Ucraina.

Elita rusă spera tocmai în această întorsătură a evenimentelor, pentru că, în schema globală a lucrurilor, este greu să se realizeze ceva mai mare decât un nou ocupant la Casa Albă care este gata să vorbească și să asculte argumentele Rusiei, inclusiv despre modificarea lumii și făcând concesii în Europa.

Și dacă numai o singură propunere a aceluiași președinte al SUA este respinsă de Putin, atunci înseamnă dispariția planului de victorie rusesc și orice perspectivă de a pune capăt războiului. Judecând după starea de spirit a lui Vladimir Putin, exact asta se va întâmpla”, încheie Alexander Baunov.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Putin, între Teheran și Tel Aviv. Trocul militar cu Iranul nu a distrus, încă, PRIETENIA cu Netanyahu

De ce a trimis Coreea de Nord trupe în sprijinul lui Putin? „Un dictator, ca un miner aflat în mină, nu poate face decât o singură GREȘEALĂ”

Moscova nu a declanșat PETRECEREA după victoria lui Trump. Cum s-a ajuns de la „omul nostru de la Casa Albă” la „o oarecare dezamăgire”

Netanyahu, în timpul ceremoniei de comemorare a atacului Hamas din 7 octombrie 2023: „Loviturile din Iran au fost precise, au atins toate obiectivele”

Trecerea Rubiconului. Putin și dictatorul nord-coreean Kim Jong-un joacă ALL IN în Ucraina? „O problemă foarte, foarte gravă”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și