Vladimir Putin se bucură, în continuare, de o ”încredere” reconfortantă din partea rușilor, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice (All-Russian Public Opinion Research Center).
În ciuda faptului că așa-zisa ”operațiune militară specială” nu a decurs conform planurilor, iar blitzkriegul dorit la Kremlin s-a transformat într-un război de uzură în Ucraina, ”Țarul” poate sta liniștit, potrivit acestui sondaj pe care analiștii îl consideră ”realizat la comandă”, motiv pentru care rezultatele sunt exact cele dorite.
Sondajul a fost realizat în perioada 3 – 9 aprilie 2023, în rândul a 1.600 de respondenți cu vârsta peste 18 ani.
”La întrebarea despre încrederea în Vladimir Putin, 79,7% dintre respondenți au răspuns pozitiv (- 0,7% în cursul săptămânii), iar rata de aprobare a președintelui rus a scăzut cu 0,8% și s-a situat la 77,1%”, se arată în acest sondaj.
Cifrele de evaluare pozitive pentru prim-ministru și pentru guvernul rus s-au ridicat la 54,9% (- 0,3%) și, respectiv, 54,1% (+ 0,3%), subliniază același sondaj. Premierul Mikhail Mishustin beneficiază de încrederea a 63,5% dintre respondenți (- 0,2%).
Analistul Andrei Kolesnikov susține că Vladimir Putin a reușit contraperformanța de a-și scădea singur reputația în fața rușilor atunci când a schimbat Constituția, astfel încât să se ”permanentizeze” la Kremlin.
Se dorește un lider mondial, mai scrie analistul, însă totul seamănă cu un desen animat ”clișeu” în care răufăcătorul vrea să preia bnu lumea, ci întregul univers.
”Putin a zdrobit fiecare ființă vie din propria sa țară. Când a modificat mandatele prezidențiale, el și-a redus la zero și reputația rușilor. Dar asta nu a fost suficient pentru el. A decis să devină conducătorul lumii, ca un personaj dintr-un desen animat clișeu despre un răufăcător care vrea să preia întregul univers. Occidentul nu a vrut să fie bun și să joace după regulile lui ciudate? Ei bine, acum vor fi învinși pe calea grea.
Desigur, elitele — cel puțin o parte din elită, inclusiv cei care au pierdut totul sau aproape totul — înțeleg că toate deciziile lui Putin, inclusiv cea mai importantă, din 24 februarie (n.red. – invadarea Ucrainei), sunt sinucigașe pentru țară și societate, pentru economie, capitalul uman și reputația Rusiei. Dar nu fac nimic pentru a remedia situația. Lor le este frica. Nu se pot alătura. Nu au instrumentele pentru a schimba autocratul. Au distrus ei înșiși acele instrumente din lipsă de utilizare în ultimele două decenii, pentru că au crezut că democrația nu merită deloc, că modalitatea de a face bani este conectarea cu Kremlinul și FSB, fără niciun fel de alegeri competitive. (…) Elita rusă nu va mai putea să trăiască ca Abramovici și să guverneze ca Stalin”, mai scrie Andrei Kolesnikov.
Citește și: