Prima pagină » Actualitate » Rebelii HOUTHI, „ultimul supraviețuitor” din Axa Răului condusă de Iran. Rachete cu rază lungă de acțiune și drone, trimise împotriva Israelului

Rebelii HOUTHI, „ultimul supraviețuitor” din Axa Răului condusă de Iran. Rachete cu rază lungă de acțiune și drone, trimise împotriva Israelului

Rebelii HOUTHI, „ultimul supraviețuitor” din Axa Răului condusă de Iran. Rachete cu rază lungă de acțiune și drone, trimise împotriva Israelului

Rebelii Houthii, susținuți de Iran, au lansat, sâmbătă dimineața, un atac cu rachetă care a vizat Tel Aviv. Lovitura a avut loc la două zile după ce un alt atac similar cu rachete cu rază lungă de acțiune a dus la represalii israeliene împotriva rebelilor. 

Șaisprezece persoane au fost rănite ușor de cioburi de sticlă, după ce o rachetă trasă din Yemen a lovit zona din sudul Tel Avivului, Jaffa, a transmis serviciul medical de urgență al Israelului, Magen-David Adom („Scutul Roșu al lui David” sau „Steaua Roșie a lui David”).

„Impactul exploziei a afectat apartamentele din clădirile din apropiere”, au declarat paramedicii MDA Noam Weisbuch și senior EMT Noa Shimony.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor Houthi, Yahya Qasim Sare’e, a declarat că organizația teroristă yemenită, susținută de Iran, a lansat acest atac, a notat The Jerusalem Post.

Rebelii Houthi au mai transmis și că au vizat o țintă militară a Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) cu o rachetă balistică hipersonică.

Rebelii Houthi continuă să atace

Rebelii Houthi se prezintă acum drept „ultimul supraviețuitor” din așa-numita Ază a Răului, coordonată și finanțată de Iran și pare a nu fi descurajat de atacurile israeliene asupra diferitelor tipuri de infrastructură.

Israelul a desfășurat trei runde de lovituri de răzbunare asupra rebelilor din Yemen, una în iulie, apoi în septembrie și în decembrie. Cu toate acestea, rebelii Houthi continuă să atace.

Yemenul se află la peste 2.000 km de Israel, ceea ce face dificile represaliile. Avioanele de război ale Israelului trebuie să zboare o misiune în raiduri foarte lungi, cu realimentari, pentru a-i lovi pe rebeli, iar Houthi știu asta.

Rebelii sunt conștienți, de asemenea, că Hezbollah a fost slăbit, în Liban, gruparea islamistă Hamas este slăbită, iar Iranul nu mai are un spațiu așa de mare de manevră în Siria, după căderea regimului Assad, mai notează The Jerusalem Post.

Gruparea Houthi, „modelată” pe structura Hezbollah

Gruparea rebelilor Houthi este „modelată” după gruparea armată șiit din Liban, Hezbollah, susținută de Iran. Hezbollah oferă insurgenților Houthi expertiză și pregătire militară extinsă încă din anul 2014, potrivit Centrului de Combatere a Terorismului din SUA.

În același timp, rebelii Houthi consideră Iranul drept aliat, deoarece Arabia Saudită este inamicul lor comun.

Iranul este suspectat că a furnizat arme rebelilor Houthi, iar SUA susțin că serviciile de informații iraniene sunt esențiale în ceea ce privește pregătirea loviturilor date de rebeli navelor comerciale.

„Știm că Iranul a fost profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie. Acest lucru este în concordanță cu sprijinul material pe termen lung al Iranului și cu încurajarea acțiunilor destabilizatoare rebelilor Houthi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, Adrienne Watson.

SUA și Arabia Saudită spun că Iranul a furnizat rachetele balistice pe care rebelii Houthi le-au trimis asupra capitalei saudite, Riad, în anul 2017, dar care au fost doborâte.

  • Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește în zone aflate sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, rebelii Houthi controlează coasta Mării Roșii.
  • Gruparea Houthi colectează taxe de la populație și, de asemenea, tipărește bani.

Consiliul de Securitate al ONU a transmis că, până în anul 2010, rebelii Houthi aveau între 100.000 și 120.000 de adepți. (alte informații AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Ce impact au avut rachetele ATACMS și Storm Shadow, la o lună după ce Kievul a primit undă verde pentru a lovi ȚINTE în interiorul Rusiei

„Supremația RACHETELOR”. Ucraina încearcă să răspundă atacurilor furibunde ale Rusiei: „Nu există suficiente sisteme occidentale disponibile”

Se destramă „UNIUNILE EURASIATICE” inventate de Rusia? „Subminarea proiectului eurasiatic ar trebui să fie cea mai importantă sarcină a lumii libere”

„Război-hibrid” la granițele NATO, coordonat de Rusia lui Putin. Cum au acționat CONTRABANDIȘTII „subcontractați” de Moscova

 

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele