Reboot Online: 84% dintre români nu au nici o idee despre cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau un comportament online ilegal

Reboot Online: 84% dintre români nu au nici o idee despre cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau un comportament online ilegal
Publicat: 16/02/2021, 12:19
Actualizat: 16/02/2021, 12:24

O analiză realizată de Reboot Online arată că europenii nu ştiu cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau orice alt comportament ilegal online în ţara lor respectivă. Mai exact, 77% dintre europeni nu ştiu cum să raporteze criminalitatea informatică sau comportamentul ilegal online.

Guvernele din întreaga lume au luat decizia de a înfiinţa organisme specializate pentru a se ocupa în mod special de toate problemele legate de criminalitatea informatică, in contextul in care problema criminalităţii informatice a apărut din ce în ce mai des în atenţia publicului, în ultimul deceniu.

Cele mai recente date publicate de Comisia Europeană și analizate de Reboot Online arată că Spania şi Danemarca se află pe primul loc împreună, întrucât 86% dintre cetăţenii din fiecare ţară respectivă nu au nicio idee despre cum să raporteze o infracţiune cibernetică.

84% dintre români nu au nici o idee despre cum să raporteze o infracţiune cibernetică sau un comportament online ilegal

Pe a doua poziţie se află România, unde 84% dintre români recunosc că nu au nicio idee pe cine să contacteze sau cum ar trebuie să raporteze o infracţiune cibernetică. În plus, 67% dintre români recunosc că nu se simt bine informaţi cu privire la riscurile criminalităţii cibernetice. Pentru acest studiu au fost chestionaţi 1.089 români.

Franţa se află pe locul trei, 82% dintre cetăţenii francezi declarând că nu sunt conştienţi de căile relevante pe care ar putea să le exploreze pentru a raporta că sunt victime sau martori ai criminalităţii informatice.

În al patrulea loc se află Suedia, unde 81% dintre suedezi mărturisesc că nu au cunoştinţele adecvate pentru a alerta părţile relevante cu privire la o crimă cibernetică.

Cei mai pregătiţi să facă faţă consecinţelor unei infracţiuni informatice

La polul opus, cetățenii din Malta par a fi cei mai pregătiţi să facă faţă consecinţelor unei infracţiuni informatice, doar 46% dintre cetăţeni nu ştiind cum să raporteze o infracţiune informatică.

Shai Aharony, cofondatorul şi directorul general al Reboot Online a comentat: Pe măsură ce criminalitatea cibernetică devine mai sofisticată şi periculoasă,  organismele de criminalitate informatică trebuie să se promoveze mai bine în faţa publicului

„Pe măsură ce criminalitatea cibernetică devine mai sofisticată şi periculoasă, trebuie să devenim mai vigilenţi pentru a ne proteja online. Luarea unor acţiuni mici, cum ar fi familiarizarea cu agenţiile / organismele de criminalitate informatică susţinute de guvern şi aplicarea celor mai bune practici recomandate acţiunilor dvs. online, poate juca un rol monumental în reducerea riscului de a deveni victimă a criminalităţii informatice. Dar această cercetare demonstrează, de asemenea, că aceste agenţii / organisme guvernamentale de criminalitate informatică trebuie să se promoveze mai bine în faţa publicului pentru a-i face conştienţi de rolul, operaţiunile şi serviciile lor de sprijin în ceea ce priveşte criminalitatea informatică. Deşi necunoaşterea cu privire la modul de raportare a criminalităţii cibernetice în unele ţări europene este mai slabă decât altele, o acţiune activă a agenţiilor / organismelor relevante în domeniul criminalităţii cibernetice pentru a ieşi din umbră şi pentru a educa publicul cu privire la ce protocoale să urmeze în caz de criminalitate cibernetică va remedia această problemă ”.

Cum se poate raporta un incident cibernetic

Numărul unic 1911, prin care persoanele fizice, juridice şi instituţiile publice din România pot raporta incidentele de securitate cibernetică pe care le-au constatat, a fost lansat în 2019.

GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, pe parcursul mai multor episoade, detalii senzaționale din dosarul în care  mai multe vedete din România au căzut în plasa întinsă de ”pirații informatici”.

Metoda SIM Swap: ”Operatorul este determinat să anuleze cartela SIM existentă pe telefonul victimei și să activeze noua cartelă pe telefonul infractorului”

Cartela SIM a telefonului mobil este înlocuită, în diferite situații, una dintre acestea fiind achiziționarea altui terminal.  Astfel, numărul existent poate fi păstrat de deținător chiar și atunci când noul telefon necesită un alt tip de cartelă SIM. Numai că pirații informatici au descoperit modalitatea prin care pot ”fenta” acest proces – ”SIM Swap – frauda prin intermediul înlocuirii cartelei SIM” – acționând în consecință și accesând conturile bancare ale ”țintelor”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”