RECALCULAREA PENSIEI în 2023, tot ce trebuie să știi. Ce acte sunt necesare pentru dosarul depus la Casa de Pensii
Mulți români nu sunt mulțumiți cu pensia stabilită la momentul depunerii dosarului, de aceea vor să știe care sunt pașii ce trebuie urmați pentru o recalculare.
De asemenea, este bine de aflat și ce trebuie să conțină dosarul ce va fi depus la Casa de Pensii.
În ce condiții poți cere recalcularea pensiei
Orice persoană care a realizat stagiul de cotizare poate cere, după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, recalcularea pensiei. De asemenea, recalcularea poate fi cerută și de persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se specifică în Legea pensiilor la articolul 107.
În ce situații se recalculează pensia
Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:
- prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia;
- prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare;
- în situația în care se depun documente suplimentare și care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.
Foarte important de știut: pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea!
Acte necesare pentru recalcularea pensiei
Persoana care dorește recalcularea pensiei trebuie să depună o o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată. Dosarul va cuprinde și o cerere completată.
Iată care sunt actele de care aveți nevoie pentru recalcularea pensiei:
- cerere;
- cuponul de pensie;
- carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;
- cartea/ buletinul de identitate în original și copie.
Cererea pentru recalculare a pensiei se găsește pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) și poate fi descărcată, printată și completată de către cei interesați.
Cum poți afla când ieși la pensie
Mulți români vor să afle când se pot pensiona, o curiozitate care îi macină chiar și pe cei încă în activitate și care mai au ani buni de tras în câmpul muncii.
Poți afla când ieși la pensie (fie pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă) în mai puţin de un minut. Tot ce trebuie să faci este să accesezi site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să completezi acolo data naşterii şi sexul, apoi afli cu exactitate data când te vei putea pensiona.