Recensământul populației. România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de locuitori în ultimul deceniu. Cei care se autorecenzează primesc o zi liberă
România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă din 2011 până în prezent, pe fondul sporului natural negativ şi al migraţiei externe, principalii factori ai scăderii populaţiei, conform datelor prezentante de coducerea Institutului Naţional de Statistică (INS), cu ocazia promovării recensământului populației și locuințelor care, din cauza pandemiei de COVID-19, s-a amânat.
„Dacă ne uităm la dinamica populaţiei rezidente, observăm o scădere foarte accentuată a populaţiei între cele două recensăminte: de la ultimul recensământ până în prezent avem o pierdere de cel puţin 1,1 milioane de persoane la nivelul populaţiei rezidente”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului INS, citat de Mediafax.
Evoluții față de acum 20 de ani
La ultimul recensământ, derulat în 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane de locuitori.
Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când erau 22,8 milioane de locuitori.
Conform datelor finale ale ultimului recensământ, populația stabilă era în scădere cu 1.559.300 de persoane față ce recensământul anterior, din 2002, în special din cauza migrației externe. Din populația stabilă a României, 10.333.064 erau femei, reprezentând 51,4%. Datele de la acea vreme arătau că peste 727,5 mii de români erau stabiliți în afara graniței, cei mai mulți în Italia, Spania, Gemania, Franța și Marea Britanie.
O altă diferență constatată a fost creșterea numărului de persoane de peste 65 de ani la o sută de persoane cu vârstă de muncă.
România va avea un nou recensământ al populaţiei şi locuinţelor în acest an, după ce fusese programat inițial în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei.
INS a început deja pregătirile pentru a organiza recensământul în acest an, după cel de probă de anul trecut.
- 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
- 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
- 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)
Conform prevederilor, persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării cu predilecție a acestei metode.
„Românii pot avea, în 2022, o nouă zi liberă, alta decât cele stabilite deja! Singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să completeze, în perioada 14 martie – 15 mai 2022, un formular online pentru Recensământul Populației și Locuințelor”, a scris INS, pe contul de Facebook.