Sistemului returo începe să dea rezultate. Peste jumătate de miliard ambalaje au fost reciclate. Mai precis, ambalajele nu au mai ajuns în râuri, lacuri, păduri, șanțuri sau maidane. Așa cu poate vedea orice român, coada la aparatul „de recilare” a devenit mai mare decât cea de la casă.
Este mai mereu coadă, în special în weekend, la miraculosul aparat de tocat gunoi. Mulți adună zeci de ambalaje în câteva zile, unii sute într-o săptămână. De la demararea programului, peste 570 de milioane de recipiente din plastic, sticlă sau metal au sfârșit aceste containere și nu au mai ajuns pe străzile României.
Dacă această cantitate ar fi rămas în natură, cum se întâmpla până acum, ar fi acoperit în întregime suprafața lacului Vidraru, care are aproape 9km². Numai în luna mai au fost colectate aproape 300 de milioane de ambalaje, cât să înconjoare pământul de două ori. Greutatea totală a ambalajelor returnate până acum a ajuns la aproximativ 40.000t echivalentul a peste 33.000 de mașini mici lăsate în trafic una în spatele celeilalte. Ar forma o coloană de 150km, echivalentă cu distanța dintre București și Predeal.
În preajma localității Mureșeni Bârgăului din Bistrița-Năsăud, malurile râurilor, până nu demult sufocat de PET-uri, sunt acum curate. Proprietarul unui magazin din localitate a început să adune în saci ambalajele, iar după ce le numără, le predă celor de la Returo.
Toate trebuie neapărat să aibă marca returo pe pe ele. Funcționează, cel puțin oamenii sunt implicați în toată povestea asta și își recuperează banii.