Recomandarea neurochirurgului prof. dr. Vlad Ciurea pentru SĂNĂTATEA creierului: „Există două tipuri de odihnă”
Profesorul dr. Vlad Ciurea a vorbit, la Antena 3, despre importanța vitală a odihnei pentru funcționarea corectă a creierului. Celebrul neurochirurg a declarat că există două tipuri de odihnă esențiale pentru o minte sănătoasă.
Neurochirurgul prof. dr. Vlad Ciurea a declarat că există două tipuri de odihnă esențiale: odihna activă și somnul, fiecare având un rol crucial în menținerea sănătății mentale și în susținerea performanței cerebrale.
„Este dovedit că unul dintre cele mai importante ‘medicamente’ pentru supraviețuirea și funcționarea optimă a creierului, menținându-l tânăr și performant, este odihna”, a afirmat prof. dr. Vlad Ciurea.
Medicul a explicat cum odihna ajută la prevenirea acumulării de „deșeuri” în celulele nervoase, care, netratate, pot afecta capacitatea creierului de a funcționa corect.
Potrivit dr. Vlad Ciurea, primul tip de odihnă este odihna activă, care constă în activități relaxante și recreative ce oferă un respiro după perioade intense de muncă, cum ar fi o plimbare în parc sau petrecerea timpului în natură.
„După ce am lucrat multe ore la calculator, ne odihnim plimbându-ne într-un parc sau poate petrecem timp într-o zonă montană, având o conversație plăcută pe o terasă”, a afirmat dr. Vlad Ciurea, potrivit Antena 3.
Cel de-al doilea tip de odihnă, esențial pentru creier, este somnul, perioadă în care celulele nervoase se regenerează.
„În timpul somnului, celula nervoasă se liniștește, iar celulele de susținere intervin pentru a curăța și pregăti creierul pentru a doua zi. Dacă „deșeurile” se acumulează, funcționarea corectă a celulei este afectată”, a explicat dr. Ciurea.
Importanța odihnei pentru cei care lucrează ture de noapte
Profesorul a vorbit și despre importanța unei perioade adecvate de odihnă pentru cei care lucrează în ture de noapte sau fac gărzi prelungite.
„Organismul are o capacitate extraordinară de adaptare. Cei care lucrează în ture de noapte sau fac gărzi de 24 de ore primesc, în mod normal, timp pentru odihnă. De exemplu, în străinătate, cum este în Danemarca, unde am lucrat și eu, este obligatoriu ca, după o gardă, la ora 8:00 dimineața, să te trimită acasă pentru odihnă. La noi, uneori, mai rămânem pentru a ajuta, însă, în mod ideal, odihna ar fi esențială”, a explicat el.