Recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele TRANSGENDER / Biroul Electoral Central a transmis o circulară către birourile electorale

Recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele TRANSGENDER / Biroul Electoral Central a transmis o circulară către birourile electorale
Publicat: 28/05/2024, 15:13
Actualizat: 28/05/2024, 15:23

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din ţară, dar şi Autorităţii Electorale Permanente un îndrumar redactat de către Asociaţia Accept cu recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender la alegerile din 9 iunie. Demersul BEC vine în urma solicitării Asociaţiei Accept şi adresei Avocatului Poporului.

Având în vedere solicitarea Asociaţiei Accept înregistrată la Biroul Electoral Central (BEC) cu nr. 1681C/BEC2024/22.05.2024 şi adresa Avocatului Poporului nr. 14636/23.05.2024, înregistrată la BEC cu nr. 1681C/BEC2024/22.05.2024, vă comunicăm îndrumarul pentru interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral, cu rugămintea comunicării acestuia către structurile teritoriale sau birourile electorale de circumscripţie inferioare, după caz, în vederea prezentării informaţiilor şi recomandărilor înscrise în îndrumar, cu ocazia instruirilor preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, precum şi cu ocazia instruirilor operatorilor de calculator desemnaţi”, scrie în circulara BEC.

Asociaţia Accept a trimis către BEC „un mic îndrumar pentru interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral”. Documentul subliniază că datele din actele de identitate ale persoanelor transgender nu corespund întotdeauna cu înfățișarea lor, ceea ce poate crea neconcordanțe.

În multe cazuri, în ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei. Astfel, pot exista situaţii în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferenţe şi în ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziţie medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic. Aceste neconcordanţe dintre actele de identitate şi identitatea de gen a persoanei sunt un rezultat al unei proceduri de recunoaştere juridică a genului a statului român, lipsită de accesibilitate, previzibilitate şi claritate, contrară drepturilor fundamentale ale omului, astfel cum reiese şi din hotărârea CEDO în cauza X şi Y c. României”, mai precizează documentul Asociaţiei Accept trimis către Biroul Electoral Central.

Îndrumarul a fost elaborat pentru a informa corect operatorii de calculator, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale și alte persoane implicate în procesul electoral despre modul corect de a interacționa cu persoanele transgender.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Asociației Accept, „persoanele trans au dreptul să voteze şi să-şi exercite dreptul la vot fără a le fi afectată demnitatea”.

Sursa citată mai spune că „potriviti studiilor, 3% din populaţia adultă a României se identifică drept persoane trans şi amintesc de (Ipsos Pride 2023)”.

CITEȘTE ȘI:

Cum votezi la alegerile din 9 IUNIE / Toni GREBLĂ: Cei care nu pot ajunge la secția de vot, trebuie să ceară urna mobilă până SÂMBĂTĂ, la ora 14.00

Președintele AEP: Cel mai tânăr CANDIDAT are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”