Ministerul Sănătăţii a transmis sâmbătă, prin intermediul unui comunicat, mai multe recomandări pentru populaţie, în contextul inundațiilor din ţară.
Astfel, pentru mai multă siguranţă, apa din reţea să fie consumată după ce e fiartă şi răcită. Acceasta trebuie să fie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă.
În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecţia chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor şi a majorităţii viruşilor, pentru dezinfecţia chimică folosindu-se preparate cu clor.
În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, se recomandă doar consumul de apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice.
„Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiţi apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curăţenie, spălarea lenjeriei şi salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinaţie cu detergenţi”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, pentru a evita îmbolnăvirea, se recomandă populaţiei să spele în permanenţă mâinile şi ustensilele de bucătărie, să fie folosită apa clorinată pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor, să prepare laptele şi hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic şi să separe alimentele neprocesate de cele gătite.
Totodată, este recomandat să fie preparate alimentele corespunzător din punct de vedere termic, ele să fie păstrate la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare şi în recipiente închise.
Patru oameni au murit, după ce ciclonul Boris a lovit Moldova. Zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Și traficul feroviar a fost dat peste cap.
Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sâmbătă după-amiază, în zonele puternic afectate de inundații din județul Galați și va trimite ajutoare de urgență: alimente, locuințe modulare și bărci de salvare.
De asemenea, el ține o celulă de criză în zonele inundate, care se desfășoar cu miniștri, autorități județene și locale și primari de comune.
GALAȚI. Localitatea Pechea, sub ape!/Două baraje piscicole au cedat
PRĂPĂD în Moldova: autoturisme blocate pe șosele, trenuri oprite în gări!
FOTO – Captură video: Antena 3