Prima pagină » Actualitate » Lingouri de aur, apartamente de lux, blendere sau canabis. Care sunt stimulentele primite de persoanele vaccinate în țările lumii și ce oferă România

Lingouri de aur, apartamente de lux, blendere sau canabis. Care sunt stimulentele primite de persoanele vaccinate în țările lumii și ce oferă România

Lingouri de aur, apartamente de lux, blendere sau canabis. Care sunt stimulentele primite de persoanele vaccinate în țările lumii și ce oferă România
Recompensele oferite de statele lumii persoanelor vaccinate

Campaniile de vaccinare declanșate în toate țările lumii afectate de pandemia de coronavirus se desfășoară într-un ritm alert, însă specialiștii avertizează că din ce în mai multe persoane ar trebui vaccinate. Apariția noii tulpini Delta a coronavirusului a dus la foarte multe cazuri de infectare, chiar și la persoane vaccinate, însă vaccinarea rămâne cea mai bună soluție în lupta împotriva COVID-19, spun specialiștii, cei infectați având, de regulă, forme mai ușoare ale bolii.

Există, încă, în toate țările lumii, un segment al scepticilor în legătură cu beneficiile vaccinării anti-COVID, iar autoritățile din țările afectate de pandemia de coronavirus încearcă să combată acest scepticism prin stimulente oferite persoanelor care se decid să se vaccineze.

Pe lângă bonusuri salariale, concedii și vouchere, există și recompense ”speciale”, în funcție de ”inspirația” de care dau dovadă autoritățile. Pe o astfel de listă apar vacanțele, reducerile la impozite, loterii unde pot fi câștigate mașini, lingouri de aur și apartamente de lux, dulciuri, agrafe de aur sau blendere.

În Japonia sunt oferite apartamente de lux și lingouri de aur

Japonezii se pot poziționa, foarte ușor, pe primele locuri ale unui astfel de clasament atipic, persoanele care se vaccinează primind apartamente de lux și chiar lingouri de aur.

Cehia oferă funcționarilor publici care se vaccinează – potrivit g4media.ro – două zile suplimentare de concediu plătit, iar propunerea a venit chiar de la prim-ministrul Andrej Babis.

Măsura este luată pentru a determina guvernele regionale și locale să se concentreze asupra bonusului ”vacanţă” tocmai  pentru a stimula vaccinările.

Bere și popcorn, jocuri video și reduceri de până la 50% la restaurante

În Statele Unite ale Americii, companiile – mai mari sau mai mici – îi recompensează în numerar pe cei care se vaccinează. Lanțul alimentar Red Rooster, de pildă, oferă angajaților săi un bonus de 250 de dolari, dar și două zile de concediu plătit.

Companii mari – precum AT&T, Instacart, Target, Trader Joe’s, Chobani, Petco, Darden Restaurants, McDonald’s și Dollar General – oferă bani în plus angajaților care se imunizează.  Președintele Joe Biden, la rândul său, a solicitat cerut statelor și guvernelor locale să recompenseze persoanele care se hotăresc să se vaccineze cu 100 de dolari.

Tot în SUA sunt oferite recompense prin bere și popcorn, jocuri video și reduceri de până la 50% la restaurante. În New Jersey, guvernatorul Phil Murphy a lansat formula „Shot and a Beer”, adică berea și vaccinul gratuit, pentru rezidenții cu vârste de peste 21 de ani.

“Pot for shot” este oferta unor dispensare medicale, chiar și în capitala SUA, care distribuie… canabis celor vaccinați.

”Bonusuri financiare”, dar și ”bonusuri vaccinale”

Mai aproape de România, în Grecia, autoritățile încearcă să îi determine pe tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani să se vaccineze înainte de sărbători. Este vorba despre aproape un milion de tineri, iar cei care vor lua decizia de a se imuniza vor prim 150 de euro.

În Serbia, acest ”bonus financiar” este mult mai redus, suma oferită ca recompensă pentru persoanele care se decid să se vaccineze fiind de doar 25 de euro (3.000 de dinari). Pe de altă parte, angajații publici care nu au fost vaccinați nu vor beneficia de concedii plătite dacă se vor infecta cu COVID-19.

O companie textilă din zona Pesaro, Noctis di Pergola – cu 150 de angajați – a introdus un bonus unic de 50 de euro în salariile lucrătorilor care au finalizat ciclul de vaccinare, potrivit sursei citate mai sus. Se dorește o acoperire de 100% la nivel de companie în ceea ce privește persoanele vaccinate. Tot în Italia, Barberino – start-up din Milano, Torino și Roma -, a lansat „bonusul vaccinal”. Nu există obligația vaccinării,  dar cei care finalizează ciclul de vaccinare primesc un premiu în numerar de 100 de euro net în salariu, la care se adaugă și o vacanță bonus.

Agrafe de aur și blendere în India, concerte în aer liber, dulciuri și papetărie

La Rajkot (India), aurarii produc agrafe de aur pe care le dăruiesc femeilor care sunt vaccinate. Bărbaților vaccinați primesc un blender manual.

În ceea ce privește alte stimulente acordate de autoritățile indiene, se oferă celor care se vaccinează gustări, papetărie, dulciuri, feluri de pui, tipicul orez condimentat biryani și reduceri la reparațiile auto sau o reducere de 5% a impozitului.

În Emiratele Arabe, în Dubai, există restaurante care aplică o reducere de 10% celor care au primit deja prima doză și 20% după a doua. În Israel, la Tel Aviv, locuitorii vaccinați au fost recompensați cu un concert în aer liber și cu redeschiderea sectorului cultural. De asemenea, israelienilor vaccinați li s-a oferit o cutie de Coca-Cola, bere alcoolică sau nealcoolică, o pâine de Challah, pizza, produse de patiserie sau colent, o tocană consumată în mod tradițional sâmbăta.

În Mexico City, stimulentul pentru vaccinare constă într-o experiență colectivă, respectiv posibilitatea de a dansa gratuitpe muzica unei formații.

”Loteria mașinilor” la Moscova

Nici în Federația Rusă nu sunt neglijate recompensele care ar putea fi acordate persoanelor decise să se imunizeze. Rusia se confruntă cu un val de infectări, în ultima perioadă, dar și cu ritmul lent al campaniei de vaccinare.  Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a lansat ”Loteria anti-COVID” pentru cei care vor fi vaccinați.

Din data de 14 iunie – în fiecare săptămână până la 11 iulie – au fost puse în joc cinci mașini, în valoare de aproximativ un milion de ruble fiecare (11.500 de euro fiecare). Inițiativa a fost însoțită de cinci zile de oprire a lucrului – în perioada 15-19 iunie – pentru toate activitățile neesențiale.

În același timp, Federația Rusă oferă posibilitatea străinilor rezidenți – dar şi celor aflaţi în vacanță – de a fi vaccinați cu vaccinul Sputnik. Vor primi, în schimb, un certificat de vaccinare ștampilat şi un con frumos de înghețată.

Ce stimulente oferă România persoanelor care se vaccinează

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că a înaintat Guvernului o serie de propuneri care să ducă la accelerarea procesului de vaccinare anti-COVID în România, printre acestea numărându-se și acordarea de tichete de masă sau vouchere de vacanță, dar și organizarea de loterii cu premii în bani pentru persoanele care se decid să se vaccineze.

Ioana Mihăilă a mai declarat există și un proiect de lege în sensul obligativităţii testării pentru personalul medico-sanitar nevaccinat şi, totodată, au existat discuţii şi despre măsura interzicerii accesului persoanelor nevaccinate, în weekend, în spaţiile publice neesenţiale.

”Deocamdată, avem în lucru o propunere pentru acordarea unor bonuri de masă, pentru cei care se vor vaccina de acum înainte, şi suntem în discuţii, încă nu avem o formă finală, a unor loterii la care să participe toate persoanele vaccinate care doresc acest lucru.

Cam acestea sunt măsurile pe care le avem agreate în acest moment, urmând să vedem dacă considerăm oportun, fie ca ele să fie extinse, dacă sunt de succes, fie să fie înlocuite cu alte măsuri dacă se consideră necesare”, a precizat ministrul Sănătății.

România mizează, totuși, și pe un bonus culinar, oferindu-le persoanelor care se vaccinează chiftele condimentate cu pâine și muștar.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și