Profesorul universitar Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din Iași, a anunțat că sâmbătă, 13 februarie, în orașul moldovenesc a fost măsurat cel mai curat aer, asta datorită gerului și vântului.
„La Iași, la amiază, ziua cu cel mai curat aer din acest an. Poate chiar un record istoric. Circulația maselor de aer (rafale intense de vânț), aer proaspăt, frigul puternic, umiditatea relativ redusă, zăpada, noroiul înghețat, toate au făcut ca măcar în Bucium, una din zonele pestrițe de poluare ale Iașului, pe 13 februarie la ora 13, să se măsoare cea mai curată zi din acest an. Asta în ciuda faptului că sursele de încălzire au fost folosite la maxim…
De altfel, aceste date pot fi considerate etalon al aerului curat în Iași, aerul la sol fiind lipsit practic total de particule micrometrice PM2.5, particule care afectează grav sănătatea (în România, minim 200 de persoane/100 de mii de locuitori mor anual prematur din cauza poluării). Reamintesc că poluarea înseamnă mult mai mult decât PM2.5, dar fie și așa, se poate spune că am avut un aer excepțional”, a scris pe Facebook Silviu Gurlui.
Capitala României a fost supusă, din nou, zilele trecute, unui val de poluare extrem de mare, din cauza arderilor masive care au loc în zonele Jilava – Sintești! Protecția Mediului București dă vina pe trafic și pe vremea de afară!
Aplicațiile de monitorizare a calității aerului din Capitală au arătat zilele trecute creșteri exagerat de mari ale substanțelor rezultate din arderile masive de la marginea orașului!