Biostatisticianul Octavian Jurma arată că România a depășit, săptămâna trecută, recordul de decese întregistrate în 7 zile din valul 3 al pandemiei. Cercetătorul e de părere că vom avea un vârf de decese mult mai mare decât în oricare val precedent și un total mai mare decât în valul 2 și 3 combinat dacă România nu va limita numărul de infectări SARS-CoV-2.
Dr. Octavian Jurma dă publicității un grafic în care arată, calculat pe baza datelor oficiale, cum vor evolua decesele în rândul celor nevaccinați, comparativ cu cei vaccinați.
„Astăzi am mai depășit un record absolut al pandemiei. Săptămâna această am înregistrat 1.203 decese, cu 47 mai mult decât vechiul record de 1.162 decese. Săptămâna viitoare vom depăși și recordul de decese la 24h. De câteva zile GCS publică zilnic și numărul de decese în rândul celor vaccinați. Procentul mediu din totalul deceselor este de 6.6% în prezent dar maximul instantaneu a fost de 7.5%. Acest procent va scade pe măsură ce persoanele vulnerabile își fac al doilea rapel. Dacă luăm acest maxim în calcul, rezultă că 92.5% dintre cei care mor astăzi în România sunt nevaccinati. În graficul de mai jos aveți cu prognoza numărului de decese pe baza incidenței și a simulării reprezentat că suma mobilă la 7 zile (linia gri punctat) făcută la începutul lunii august. Curba reprezintă media dintre prognoza optimnista și cea pesimistă”, scrie dr. Octavian Jurma.
Cercetătorul spune că prognoza este calculată în mod precis, asta dacă autoritățile vor raporta numărul corect de decese, nu așa cum s-a întâmplat la sfârșitul anului trecut.
„Acum știm că evoluția cazurilor noi a despasit deja prognoza pesimistă și deci prognoza subestimează numărul de decese pentru următoarele 2 săptămâni. Chiar și așa vom avea un vârf de decese mult mai mare decât în oricare val precedent și un total mai mare decât în valul 2 și 3 combinat dacă nu luăm măsuri urgențe de a închide robinetul de infectari. Așa cum se vede prognoza e remarcabil de precisă dacă nu se intervine manual în corecția curbei cum a fost cazul în luna noiembrie-decembrie, când 3.500 de decese înregistrate oficial nu s-au raportat către public pentru a subestima gravitatea pandemiei și menținerea stării de relaxare, dar e regăsesc în lunile iunie și iulie, când am avut mai multe decese decât cazuri”, arată dr. Octavian Jurma.
Biostatisticianul subliniază că decesele în rândul celor vaccinați în valul 4-Delta este similară curbei deceselor cumulate din țările cu rată de vaccinare peste 70%.
„Această prognoza este suficient de precisă pentru a putea fi folosită pentru verificarea unor abateri grosolane în raportarea deceselor așa cum va fi tentația în săptămânile următoare. Pentru moment vedem că evoluția oficială devansează cu mult prognoza care se bazează pe media națională a CFR (Case Fatality Ratio) și subestimează tulpină Delta care produce un CFR (mortalitate relativă la numărul de cazuri) de aproximativ 5%. În valul Delta prognoza devine deci conservatoare. Pe baza raportului dintre numărul de vacinati decedați și total putem calcula și face prognoza și pentru curbă decedatilor vaccinați (curbă albastru punctat) și pentru curbă decedatilor nevaccinati (curbă verde punctat). Este interesant că și în România curba deceselor în rândul vaccinatilor în valul 4-Delta este similară curbei deceselor cumulate din țările cu rată de vaccinare peste 70%. Această similitudine confirmă că și în România, evoluția tuturor deceselor ar fi putut urmă curbă albastru punctat în valul 4-Delta”, arată biostatisticianul.