Piața de artă din România oferă o nouă surpriză de proporții, după ce a fost vândută la licitație, pentru o sumă-record, revista 75HP, publicată într-un număr unic.
Licitația „Colecția unui bibliofil” a fost organizată, în data de 28 noiembrie 2024, de Casa de Licitații „Historic”, iar accentul a fost pus – de data aceasta – pe cei care, cu o pasiune nestăvilită, valorifică, păstrează și duc mai departe pentru viitoarele generații mărturia fizică a acestui patrimoniu cultural.
În urma licitației „Colecția unui bibliofil”, Revista 75HP – cea mai scumpă revistă românească și cea mai scumpă revistă vândută în România – a fost adjudecată pentru suma-record de 26.400 euro!
În cadrul licitației „Colecția unui bibliofil”, un tablou semnat chiar de Regina Maria – „Flori de iris” – a fost adjudecat pentru suma de 6.000 euro (incluzând și taxele).
„Acuarelă pe hârtie realizată de regina Maria a României, care înfățișează trei flori de iris, fiecare într-un stadiu diferit de înflorire, o sugestie la cele trei vârste ale omului.
Lucrarea poartă o semnătură stilizată a reginei, într-o manieră Art Nouveau, în diagonală, aceasta făcând parte din compoziție.
Pe verso-ul picturii regăsim însemnarea în creion La vîrsta de patru ani și jumătate 98 și semnătura principesei Elisabeta, fiica cea mare a suveranei”, s-a explicat pe site-ul „Historic”.
Totodată, fotografia fizicianului Albert Einstein, cu dedicație pentru fizicianul român Dragomir Hurmuzescu, a fost adjudecată pentru suma de 10.800 euro.
„Fotografie de epocă ce îl înfățișează pe marele fizician Albert Einstein și poarta semnătura olografa a acestuia. Pe verso-ul acesteia regăsim dedicația olografă a lui Einstein oferită fizicianului român Dragomir Hurmuzescu, căruia îi transmite salutările sale.
Apropierea dintre cei doi mari oameni ai științe este dată de domeniile comune de profesare ale celor doi, mai mult de atât, ambii având realizări deosebite în acestea. De asemenea, aceștia o aveau în comun și pe Marie Curie, profesorul Dragomirescu fiind unul din colaboratorii săi”, au explicat reprezentații „Historic”.
Publicată într-un număr unic, Revista 75HP a fost o reacție la curentele artistice contemporane.
Alături de text și imagine este propusă o nouă formă grafică de exprimare artistică, respectiv prin pictopoezie, explică reprezentanții Casei de Licitații „Historic”.
„Cărțile nu pot, firește, stăvili cu ființa lor materială puhoaiele. Dar unele cărți au o forță latentă incalculabilă și pot măcar răscumpăra de nu împiedica urgiile. Dacă marilor dezastre unii scriitori le pot totuși opune mari cărți, esențialul e salvat”
Alexandru Paleologu
Fără a lăsa loc de interpretări, redactorii revistei au oferit și o definiție a acestui nou concept modern: „Pictopoezia nu e pictură/ Pictopoezia nu e poezie/ Pictopoezia e pictopoezie”.
În afara pictopoeziilor nr. 5721 și nr. 389 prezente în acest număr unic, nu este cunoscută existența unor astfel de creații care să aparțină marilor avangardiști Victor Brauner și Ilarie Voronca.
Importanța revistei derivă din inovațiile sale tehnice și artistice, fiind considerată cea mai avangardistă publicație din România, dar și prin faptul că inaugura o nouă tendință artistică.
Citește și:
Cezar Florea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene