Record pentru România. Câte PET-uri au fost colectate pentru reciclare și ce se va întâmpla cu garanția de 50 de bani

Publicat: 22 09. 2024, 11:57
Actualizat: 22 09. 2024, 12:00
România a înregistrat un record: peste 200.000 de tone de recipiente colectate / sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)

Record pentru România! Odată cu implementarea sistemului SGR (sistemul Garanție-Returnare), la data de 30 noiembrie 2023, românii și-au făcut cale până la dispozitive pentru a recicla PET-uri. A fost înregistrat un record pentru țara noastră, până la momentul actual: peste 200.000 de tone de recipiente au fost colectate, arată Capital. Însă, ce se va întâmpla cu evoluția ratei de reciclare? Informațiile se regăsesc mai jos.

Odată cu introducerea punctelor de reciclare în țara noastră, românii și-au făcut cale până la dispozitive, pentru a restitui recipientele din plastic, sticlă și metal. Implementarea sistemului SGR (sistemul Garanție-Returnare) a venit la pachet cu oferirea unei rate de reciclare – 0,5 lei pentru fiecare recipient reciclat, dar care are pictograma SGR pe ambalaj. Totuși, această rată de reciclare ar putea marca o evoluție, anul viitor. Potrivit informațiilor, de la jumătatea anului 2025, românii ar putea să plătească 1 leu pentru fiecare recipient încadrat în SGR.

Vezi și Ai „țoale” vechi acasă? Ar fi bine să nu le arunci! Românii vor fi obligați să recicleze HAINELE vechi. Când intră Legea în vigoare?

Record pentru România: peste 200.000 de tone de recipiente au fost colectate, până acum

Până la momentul actual, România a înregistrat un record la capitolul reciclării PET-urilor: peste 200.000 de tone de recipiente au fost colectate, până acum. Zilnic, oamenii stau la coadă pentru a introduse recipientele din metal, sticlă sau plastic în dispozitivele amplasate în spațiul public. Desigur, acest fenomen are loc și în alte state membre ale Uniunii Europene.

Patru procente din veniturile totale ale UE, în anul 2023, au fost generate din activitățile de reciclare a plasticului. În acest sens, reducerea de consum de plastic a fost încurajată, potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi Europeană (ECA). Totodată, Lefteris Christoforou, membru ECA, a susținut că „procesul de calcul al contribuţiilor nu este suficient de bine pus la punct”. Ar putea apărea noi decizii prin intermediul cărora să fie stimulate aceste activități de reciclare.

„După 33 de ani în care sistemul de resurse proprii a rămas acelaşi, UE a introdus în 2021 o nouă sursă de venituri pentru statele membre, bazată pe deşeurile provenite din ambalaje plastice. Din păcate însă, procesul de calcul al contribuţiilor nu este suficient de bine pus la punct. Solicităm Comisiei Europene să remedieze rapid dificultăţile şi să pună în aplicare modificările operate”, a precizat Lefteris Christoforou, membru ECA.

Evoluția ratei de reciclare: în 2025, românii ar putea să plătească o garanție de 1 leu pentru fiecare recipient cu ambalaj SGR

Programul ReturRO a înregistrat un succes, până acum, în România. Peste două sute de milioane de tone de recipiente au fost colectate. În a doua jumătate a anului 2025 ar putea exista posibilitatea ca rata garanției să se dubleze. La momentul actual, românii primesc 50 de bani pentru fiecare recipient pe care îl introduc în dispozitiv. Este important ca pe ambalajul recipientului să apară SGR. Anul viitor, pentru același recipient, garanția ar putea să devină 1 leu.

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)