Prima pagină » Actualitate » Recuperarea prejudiciilor, prioritatea Justiției. Degeaba umplem pușcăriile cu hoți dacă nu recuperăm banii furați, zice Alina Gorghiu

Recuperarea prejudiciilor, prioritatea Justiției. Degeaba umplem pușcăriile cu hoți dacă nu recuperăm banii furați, zice Alina Gorghiu

Recuperarea prejudiciilor, prioritatea Justiției. Degeaba umplem pușcăriile cu hoți dacă nu recuperăm banii furați, zice Alina Gorghiu

Degeaba umplem pușcăriile cu hoți dacă nu recuperăm banii furați, zice Alina Gorghiu, ministrul Justiției. Prioritatea României, pe lângă destructurarea rețelelor de crimă organizată și controlul rezonabil al corupției la nivel politic și administrativ, este recuperarea prejudiciilor. Alina Gorghiu a precizat, vineri la Brăila, că o aplicaţie dezvoltată de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), în parteneriat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), numită ROARMIS care înseamnă Registrul integrat de evidentă a creanţelor provenite din infracţiuni, va fi operaţională de anul acesta.

Aplicația ROARMIS înseamnă Registrul integrat de evidentă a creanţelor provenite din infracţiuni va fi operaţională din acest an. Roarmis care înseamnă Registrul Integrat de Evidenţă a Creanţelor Provenite din Infracţiuni va include date şi informaţii pentru a putea fi identificat bunul,  pentru a putea vedea care este autoritatea care a dispus măsura asiguratorie şi tipul de infracţiune care a stat la baza emiterii ordonanţei, hotărârea de instituire a sechestrului, ş.a.m.d.

Degeaba populăm închisorile

„În România de-a lungul anilor a fost doar un singur deziderat recuperarea prejudiciului şi s-a dispus condamnarea persoanelor respective la pedeapsa cu închisoarea. Sigur am populat închisorile cu persoane condamnate de către instanţe, dar recuperarea prejudiciului a lăsat de dorit”, a explicat ministrul Justiţiei.

Potrivit site-ul Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, proiectul se numeşte „Dezvoltarea sistemului informatic naţional integrat de evidenta a creanţelor provenite din infracţiuni”, iar scopul este creşterea eficienţei în procesul de recuperare a creanţelor în România. „Sistemul informatic naţional integrat va furniza informaţii cu privire la diferite etape ale procesului de recuperare a creanţelor, începând cu primele faze de identificare şi urmărire a bunului, urmate de sechestrarea produselor infracţiunii şi a altor tipuri de bunuri şi până la implementarea procedurilor finale de executare a măsurilor de siguranţă de confiscare specială sau extinsă, repararea prejudiciilor, încheierea acordurilor internaţionale de împărţire a bunurilor rezultate din săvârşirea infracţiunilor sau luarea deciziei privind reutilizarea în interes public sau social a imobilelor confiscate”, mai arată sursa citată.

Prin utilizarea acestui nou instrument de lucru este consolidată implicit capacitatea instituţională a sistemului judiciar de a recupera creanţele provenite din infracţiuni.

„Formarea profesională va viza personalul ANABI şi cel din cadrul instanţelor judecătoreşti, Ministerului Public, MAI, ANAF în calitate de instituţii implicate în procesul de recuperare a creanţelor provenite din infracţiuni cu care ANABI cooperează. Aceasta va include şi transferul de know-how către personalul ANABI astfel încât acesta să poată organiza în mod independent şi sustenabil funcţia de formator de formatori pentru utilizatorii sistemului”, conform site-ului ANABI.

Aplicaţia mai are în vedere asigurarea accesului tututor unităţilor de parchet şi instanţelor judecătoreşti la sistemul informatic dezvoltat în cadrul proiectului.

Poliţiei judiciare, ANAF, Ministerul Justiţiei, platformă integrată

„Sistemul vizează testarea şi implementarea treptată a sistemului informatic astfel încât să de asigure accesului tuturor unităţilor de parchet şi instanţelor judecătoreşti ca principali generatori de date relevante pentru evidenţa creanţelor provenite din infracţiuni, dar şi a poliţiei judiciare, ANAF, Ministerul Justiţiei”, potrivit site-ului ANABI.

Data de începere a acestui proiect a fost 10 iulie 2020, iar perioada de implementare a fost de 30 de luni. Bugetul total pentru proiectul ROARMIS este în sumă de 3.912.146,40 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 83,98386280%, respectiv 3.218.611,31 lei, contribuţia solicitantului de 613.805,09 lei, iar valoarea ne-eligibilă de 79.730 lei, conform sursei amintite.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și