În urma deciziei Curții Supreme de a interzice aplicația TikTok pe teritoriul SUA de la data de 19 ianuarie, utilizatorii americani au migrat pe platforma Red Note (Xiaohongshu), varianta chineză a Instagramului. „Prefer să mă holbez la o limbă pe care nu o înțeleg decât să folosesc vreodată o platforma deținută de Mark Zuckerberg”, a declarat un utilizator.
Fondată de către Charlwin Mao și Miranda Qu în 2013, Xiaohongshu este atent monitorizată de autoritățile chineze, care cenzurează și controlează conținutul postat pe platforma de social media.
Deși este posibil ca miliardarul Elon Musk să cumpere platforma TikTok pentru ca aceasta să-și poată continua operațiunile în Statele Unite, atât ByteDance, compania care deține aplicația, cât și guvernul de la Beijing, numesc acest scenariu „pură ficțiune”. Așadar, până la intrarea în vigoare a deciziei Curții, internauții au preferat să nu își asume riscul de a rămâne fără o aplicație cu un algoritm similar cu cel al TikTok-ului, migrând astfel spre Red Note.
Red Note (n. red. „Notița Roșie”) este traducerea în engleză pe care au adoptat-o utilizatorii americani. Cu toate acestea, traducerea literală a aplicației este Micuța Carte Roșie, o referință la materialul de propagandă comunistă a lui Mao Zedong, dictatorul chinez responsabil pentru moartea a peste 40 de milioane de oameni. Culegerea de citate și aforisme ale liderului despotic este considerată una dintre cele mai bine vândute cărți din lume, cu estimări de peste 740 de milioane de exemplare.
Deși numele aplicației este sugestiv pentru controlul aspru al platformei de către guvernul chinez, utilizatorii americani s-au declarat neafectați.
„Să aflu că pot descărca Red Note din răzbunare pentru interzicerea TikTok-ului a fost singurul imbold de care am avut nevoie”, a declarat unul dintre aceștia.
Chiar dacă internauții americani susțin că unul dintre motivele pentru care s-au mutat pe Red Note este de a trage un semnal de alarmă în fața autorităților de la Washington, securitatea cibernetică a cetățenilor SUA poate fi periclitată. Termenii și condițiile utilizării Red Note sunt, în primul rând, exclusiv în mandarină – astfel, utilizatorul oferă consimțământul în aplicație, dar nu este complet informat.
Foarte mulți utilizatori pe TikTok au încercat să traducă documentele care conțin prevederile aplicației, identificând astfel câteva diferențe dintre Red Note și platformele de social media americane. Printre acestea, se numără:
Deși Termenii și Condițiile par să fie mult mai stricte decât cele cu care publicul american este obișnuit, unii dintre aceștia le numesc „de bun simț” și „normale”.
O altă problemă survine atunci când sunt luate în considerare practicile de securitate cibernetică ale Beijingului, acestea fiind mult mai permisive decât cele americane și putând pune în pericol datele personale ale utilizatorilor, precum parolele, adresele de email, sau informațiile bancare.
În urma influxului masiv de noi utilizatori, părerile internauților chinezi sunt împărțite, unii dintre aceștia considerând situația fie un prilej de schimb cultural, fie un inconvenient.
Zilele precedente, două trenduri ironice au apărut pe aplicația Red Note, unul dintre ele numind utilizatorii americani „refugiați TikTok”, iar celălalt numindu-i pe chinezi „spioni”.
Deși popularitatea aplicației a explodat în urmă cu doar două zile, americanii se declară mulțumiți de noul algoritm, cât și de simțul umorului și empatia de care dau dovadă chinezii. De la solicitarea ajutorului pentru rezolvarea temelor la limba engleză, până la distribuirea pozelor cu animale de companie, cetățenii celor două state „rivale” par să împărtășească aceleași interese, punând la îndoială propaganda lansată de Washington și Beijing.
Un utilizator Red Note a încărcat inclusiv un videoclip în care își exprimă aprecierea față de numărul mare de utilizatori americani care au migrat pe platformă, declarând că
„Vreau doar să spun că e atât de uimitor să vă avem aici! Pentru foarte mult timp nu a fost posibil să ne conectăm și să vorbim unii cu alții, însă acum putem! Se simte foarte special și e o șansă de a ne cunoaște cu adevărat și poate să creăm ceva minunat împreună!”
Cu toate acestea, nu toți utilizatorii Red Note sunt mulțumiți de schimbările pe care le observă pe platformă. O utilizatoare americană a ținut să amintească faptul că, deși aplicația este amuzantă, cetățenii SUA trebuie să rețină faptul că „Partidul Comunist Chinez este obiectiv rău”, dar și că aceștia sunt „sincer, inamicii noștri!”.
Într-o manieră similară, o utilizatoare a Xiaohongshu a declarat că nu înțelege de ce americanii s-au mutat pe această platformă, întrucât „stilul aplicației este diferit de Tiktok, cultura este diferită, distribuirile sunt diferite, iar ideea de a te înregistra pe o platformă despre care nu știi nimic este stupidă”.
În pofida diferențelor de percepție asupra evenimentelor din zilele precedente, este cert că încercarea autorităților de la Washington de a interzice aplicația Tiktok din rațiuni de securitate națională s-a dovedit ineficientă.
Migrarea pe Red Note este, în fond, o reacție la adresa deciziei Curții Supreme, cetățenii americani preferând să-și ofere voluntar informațiile personale guvernului chinez, decât să folosească o aplicație americană, însă cu un algoritm inferior, deținută de miliardari percepuți negativ de către marea masă.
Citește și:
Raport | Forumul Economic Mondial: „Securitatea CIBERNETICĂ, prioritate absolută”
Capitala Olandei suferă din cauza SUPRATURISMULUI: „Est-europenii sunt, în general, problema!”