Refugiați din Ucraina primesc îngrijiri la „Matei Balș”. Adrian Marinescu: „Nu contează dacă au asigurare sau nu”
Întrebat de Gândul dacă la Institutul „Matei Balș” din București sunt pacienți care se numără printre refugiații din Ucraina, directorul medical dr. Adrian Marinescu a declarat că aceștia au început deja să sosească. La Iași este internat primul bolnav confirmat cu noul coronavirus la intrarea în România din acestă zonă.
După ce, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a ajuns primul refugiat din Ucraina depistat cu COVID-19, au ănceput să fie internați bolnavi și la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Bărbatul de la Iași, în vârstă de 33 de ani, a ajuns în România de pe data de 1 martie, iar de două zile avea febră și frisoane.
„Da, avem pacienți care au ajuns în Romania din Ucraina sau cetățeni străini ce au venit din zona aceea, care lucrau sau studiau acolo. Nu sunt în număr mare, dar avem”, a confirmat Adrian Marinescu, la întrebarea Gândul. Potrivit directorului medical al al Institutului „Matei Balș”, acești pacienți sunt raportați într-o machetă către Direcția de Sănătate Publică.
În ce condiții sunt tratați refugiații
„La momentul prezentării, îi testăm și pentru COVID-19. Unii au fost pozitivi, alții au alte afecțiuni. Cert este că nu contează dacă ei au asigurare sau nu, îi tratăm în regim de urgență, pentru ei se face excepția, cheltuielile sunt suportate de Casa de Sănătate”, a declarat Adrian Marinescu.
Asociația «Medici pentru România», în parteneriat cu grupul de presă Gândul Media Network, lansează campania umanitară „Alături de Ucraina” și platforma online ucraina.medicipentruromania.ro, pentru a veni în ajutorul refugiaților ucraineni, a românilor din Ucraina și a celor care au rămas în prima linie pentru a-și apăra țara, în urma războiului izbucnit pe 24 februarie, când armata rusă a invadat Ucraina.